7ος χρόνος, ημέρα 2059η
Δευτέρα, 21 Ιουνίου 2021

Μια εντελώς νέα εποχή για ένα διαχρονικό best seller

Μια εντελώς νέα εποχή για ένα διαχρονικό best seller

Ο κύβος ερρίφθη, το νέο Nissan Qashqai είναι πια εδώ, και εμείς μαθαίνουμε από τους ανθρώπους της εταιρίας όλα τα μυστικά της τρίτης γενιάς του SUV που κατά κάποιον τρόπο υπήρξε θεμελιωτής της κατηγορίας – και που τώρα, κοιτώντας προς το μέλλον ενσωματώνει νέου τύπου υβριδική τεχνολογία και αναβαθμίζεται τεχνολογικά σε όλα τα επίπεδα. Οι παραδόσεις ξεκινούν τον Αύγουστο. Τιμή εκκίνησης τα 23.487 ευρώ.

Θυμάμαι τον Αντιπρόεδρο & Διευθύνοντα Σύμβουλο της Νικ.Ι.Θεοχαράκης, της 60χρονης πλέον αντιπροσωπείας της Nissan στη χώρα μας να δηλώνει, στα δύσκολα χρόνια μετά το 2012-13 που είδαμε την αγορά αυτοκινήτου να καταστρέφεται, “συγκρατημένα αισιόδοξος” – και μάλιστα όχι μία φορά. Γιατί ο Τάκης Θεοχαράκης πίστευε, σε πείσμα της γενικής απαισιοδοξίας και κατήφειας, ότι θα έρθουν καλύτερες μέρες - και αν δεν με απατά η μνήμη μου μία από αυτές τις φορές ήταν στην παρουσίαση του Qashqai 2ης γενιάς, τον Ιανουάριο του 2014.

Τώρα, λοιπόν, στην υποδοχή του νέου μοντέλου, δεν έχει και πάλι πρόβλημα να κάνει την πρόβλεψη ότι η αγορά θα πάει καλά. Είχαμε βεβαίως την περυσινή κακή χρονιά των 81.000 πωλήσεων, αλλά κάποια στοιχεία (όπως η αύξηση των ιδιωτικών καταθέσεων στις τράπεζες) δείχνουν, σύμφωνα με τον κ. Θεοχαράκη ότι θα πάμε καλύτερα. Όπως μάλιστα επεσήμανε, η όποια πτώση στις φετινές πωλήσεις σε σχέση όχι με πέρυσι, που ήταν η χρονιά που η πανδημία έπληξε αλύπητα την αγορά, αλλά με το 2019 που ήταν χρονιά ανόδου, δείχνει μια μείωση της τάξης του 12% η οποία όπως είπε οφείλεται κυρίως στην υποχώρηση των εταιρικών πωλήσεων. Οι ιδιωτικές πωλήσεις είναι περίπου ίδιες!

Με αυτή λοιπόν την αισιόδοξη πρόβλεψη η Nissan λανσάρει ένα μοντέλο που έχει, όπως είπε ο Εμπορικός Διευθυντής της Νικ.Ι.Θεοχαράκης, Μάριος Μπαρκής μια δύσκολη αποστολή: να επαναλάβει την επιτυχία του απερχόμενου μοντέλου, που ομολογουμένως κατάφερε να γράψει ιστορία και να καταφέρνει, ακόμα και λίγο πριν την αντικατάστασή του να πείθει τους αγοραστές, παραμένοντας πρώτο στην κατάταξη των πωλήσεων στην κατηγορία των C-SUV.

Ο επικεφαλής της Nissan στην Ελλάδα, Τάκης Θεοχαράκης (αριστερά) και ο Μάριος Μπαρκής, εμπορικός Διευθυντής της εταιρίας (δεξιά) χαμογελούν και δηλώνουν αισιόδοξοι για την πορεία του νέου Nissan Qashqai στην αγορά.

Η σχεδιαστική αλλαγή, που όπως μπορείτε να δείτε στις φωτογραφίες εκφράζεται μέσα από ένα εντελώς νέο αμάξωμα που χαρακτηρίζεται από αυτά τα «σχιστά» φώτα, μπρος-πίσω, που θυμίζουν μπούμερανγκ, και από ένα επίσης εντελώς νέο εσωτερικό ντυμένο με υλικά υψηλής ποιότητας. Οι διαστάσεις του νέου μοντέλου έχουν αυξηθεί διακριτικά και αναλογικά, τόσο ως προς το ύψος όσο και ως προς το πλάτος, δημιουργώντας τώρα μεγαλύτερο χώρο για τα γόνατα των πίσω επιβατών, ενώ μια σειρά μικρών μεν, σημαντικών δε παρεμβάσεων (όπως η διαφορετική «γραμμή οροφής» που σηκώθηκε πιο ψηλά στο πίσω μέρος και η πίσω πόρτα που ανοίγει σε ορθή γωνία για να διευκολύνει την είσοδο στο πίσω κάθισμα) έχουν βελτιώσει τη χρηστικότητα.

Από την άλλη, το πλήθος των ψηφιακών οθονών που έχει κανείς στη διάθεσή του όταν βρεθεί στη θέση του οδηγού μαρτυρά την τεχνολογική αναβάθμιση του νέου Nissan Qashqai, που προσφέρει ως στάνταρ εξοπλισμό της πρώτης, βασικής έκδοσης, αυτά που το μοντέλο 2ης γενιάς προσέφερε στην τρίτη. Σημαντικό είναι επίσης το γεγονός ότι έχουν προστεθεί και επιπλέον συστήματα υποβοήθησης υψηλής τεχνολογίας που δεν υπήρχαν καθόλου στο προηγούμενο μοντέλο.

Ολική επαναφορά έχουμε και στον τομέα των συστημάτων κίνησης, με το Qashqai τρίτης γενιάς να αποχαιρετά τους diesel, αφού η Nissan επέλεξε την οδό του εξηλεκτρισμού για να συμμορφωθεί με τις υποδείξεις για μείωση των ρύπων. Έτσι, σε πρώτη φάση θα βρεθούμε αντιμέτωποι με τετρακύκλινδρους, turbo βενζινοκινητήρες με ισχύ 140 και 158 ίππων, που χάρη στη βοήθεια της mild hybrid 12V τεχνολογίας προσφέρουν καλύτερο «τράβηγμα» από χαμηλά και μειωμένη κατανάλωση, ενώ σε δεύτερη στη γκάμα θα έρθει να προστεθεί μία έκδοση εφοδιασμένη με το υβριδικό σύστημα σειριακής λειτουργίας E-Power, που κάνει θραύση στην Ιαπωνία τοποθετημένο σε άλλα μοντέλα της Nissan.

Στο E-Power ο βενζινοκινητήρας υπάρχει για να κινεί όχι τους τροχούς, αλλά μία γεννήτρια που τροφοδοτεί με ρεύμα τον ηλεκτροκινητήρα που τελικώς κινεί τους τροχούς. Και το μυστικό της επιτυχίας βρίσκεται στο ότι ο βενζινοκινητήρας λειτουργεί σε εκείνες τις στροφές που είναι πιο αποδοτικός, γεγονός που ρίχνει τις εκπομπές CO2 σε τέτοιο σημείο, που το Qashqai θα φλερτάρει με τα μηδενικά τέλη κυκλοφορίας.

Τα πρώτα Qashqai θα έρθουν στην Ελλάδα τον Αύγουστο. Οπότε αντιλαμβάνεστε ότι η δική μας επαφή με το ένα και μοναδικό αυτοκίνητο που βρίσκεται στη χώρα μας, στην κεντρική έκθεση της αντιπροσωπείας, ήταν στατική. Οπότε δίνουμε ραντεβού για περισσότερες, οδηγικές πλέον, πληροφορίες για το νέο SUV της Nissan μετά την άφιξη των αυτοκινήτων.

Τα τεχνικά χαρακτηριστικά του νέου Nissan Qashqai μπορείτε να τα δείτε κάνοντας κλικ εδώ

Τον νέο πλήρη τιμοκατάλογο της Nissan με τις τιμές του νέου Qashqai μπορείτε να τον δείτε κάνοντας κλικ εδώ

Τον αναλυτικό εξοπλισμό όλων των εκδόσεων του νέου Nissan Qashqai μπορείτε να τον δείτε κάνοντας κλικ εδώ