Μεξικό: Ισχυρός σεισμός 7,4 Ρίχτερ - Δύο νεκροί
Μεξικό

Μεξικό: Ισχυρός σεισμός 7,4 Ρίχτερ - Δύο νεκροί

Τουλάχιστον δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν από τον ισχυρό σεισμό των 7,4 Ρίχτερ που έπληξε σήμερα τις ακτές του νότιου Μεξικού, στην πολιτεία της Οαχάκα, σείοντας κτίρια στην Πόλη του Μεξικού, εκατοντάδες μίλια μακριά, με τους κατοίκους της πρωτεύουσας να βγαίνουν στους δρόμους. Σε επιφυλακή βρίσκονται οι αρχές μετά την προειδοποίηση για τσουνάμι στις ακτές της Κεντρικής και της Νότιας Αμερικής.

Οι συναγερμοί της πόλης ειδοποίησαν τους κατοίκους λίγα λεπτά πριν από τη σεισμική δόνηση, που εκδηλώθηκε στην πολιτεία Οαχάκα, όπως μετέδωσε το Reuters, κάνοντας νωρίτερα λόγο για έναν νεκρό και ένα τραυματία στην περιοχή εκδήλωσης του σεισμού, επικαλούμενο δηλώσεις του τοπικού κυβερνήτη.

Η Αμερικανική Εθνική Ωκεανική και Ατμοσφαιρική Διοίκηση εξέδωσε προειδοποίηση για τσουνάμι, στις ακτές του Μεξικού, της Γουατεμάλας, του Ελ Σαλβαδόρ και της Ονδούρας, με την υπηρεσία πολιτικής προστασίας του Μεξικού να αναφέρει ότι αναμένει η στάθμη της θάλασσας μα αυξηθεί έως και 113 εκατοστά πάνω από τα κανονικά επίπεδα μετά τον σεισμό, συνιστώντας παράλληλα στους κατοίκους να απομακρυνθούν από τις ακτές. Ωστόσο αργότερο ήρε αργότερα τον συναγερμό.

Αυτόπτες μάρτυρες είπαν στο ειδησεογραφικό πρακτορείο ότι δεν είδαν αρχικά σημάδια τραυματισμών ή ζημιών.

Σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Ινστιτούτο αρχικά το μέγεθος του σεισμού στο νοτιοδυτικό τμήμα της χώρας προσδιορίστηκε στα 7,7 Ρίχτερ για να αναθεωρηθεί εν συνεχεία στα 7,4 Ρίχτερ και το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 10 χιλιόμετρα. 

Ο πρόεδρος Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ δήλωσε ότι δεν υπάρχουν αρχικές αναφορές ζημιών, αλλά πρόσθεσε ότι περιμένει ακόμα αναφορές από την Οαχάκα, μια ορεινή πολιτεία που έχει φυτείες καφέ, παραθαλάσσια θέρετρα και ισπανική αποικιακή αρχιτεκτονική.

Ο Αλμπέρτο Ιμπάνες, ένας φωτογράφος στην πόλη Οαχάκα, δήλωσε στο Reuters ότι ο σεισμός δημιούργησε ρωγμές σε έναν εσωτερικό τοίχο στο διαμέρισμά του και έριξε βιβλία και βάζα από τα ράφια. «Όλοι βγήκαν στους δρόμους, ήταν πραγματικά ισχυρός», είπε ο Ιμπάνες.

«Προς το παρόν δεν έχουμε πληροφορίες για πιθανές ζημιές», δήλωσε ο Νταβίντ Λεόν, αξιωματούχος της υπηρεσίας πολιτικής προστασίας του Μεξικού, ο οποίος συναντήθηκε με τον Μεξικανό πρόεδρο, σύμφωνα με την εφημερίδα Milenio.

 Το υπουργείο Δημόσιας Ασφάλειας της πρωτεύουσας ανέφερε με βάση πρώτες εκτιμήσεις πως «δεν έχουν κατεδαφιστεί κτίρια».