Metron Analysis: Μπροστά η κυβέρνηση, υστερεί η αντιπολίτευση

Metron Analysis: Μπροστά η κυβέρνηση, υστερεί η αντιπολίτευση

Το θετικό ισοζύγιο αξιολόγησης για την κυβέρνηση στην αντιμετώπιση της πανδημίας, την αντίστοιχη υστέρηση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, αλλά και τη σταδιακή απώλεια αποδοχής των περιοριστικών μέτρων από τους πολίτες καταγράφει έρευνα με θέμα «Πανδημία και κοινωνική συνοχή» που πραγματοποίησε η Metron Analysis και η οποία παρουσιάστηκε στη διαδικτυακή συζήτηση του Κύκλου Ιδεών με συντονιστή τον Ευάγγελο Βενιζέλο. 

Στη δημοσκόπηση, που διεξήχθη στις 22 με 27 Φεβρουαρίου σε δείγμα 1.205 άτομα ηλικίας 17 ετών και άνω, προκύπτει ότι: 

- Η κυβέρνηση συνεχίζει να έχει θετικό αλλά μειούμενο ισοζύγιο αξιολόγησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας με ποσοστό 50%, ενώ αντίθετα τα κόμματα της Αντιπολίτευσης συνεχίζουν να υστερούν σε επιδόσεις, με το ποσοστό να φτάνει το 66%

- Σχεδόν 1 στους 2 δηλώνει ότι εμπιστεύεται την κυβέρνηση για τη διαχείριση κρίσεων, όμως τα περιοριστικά μέτρα χάνουν σταδιακά σε αποδοχή και το δίκαιο ή μη της κυβερνητικής πολιτικής αρχίζει να αμφισβητείται. Η ανάγκη μεγάλων αλλαγών στη λειτουργία του πολιτικού συστήματος είναι σχεδόν κοινή αντίληψη.

- Η πλειοψηφία των πολιτών, το 56% σύμφωνα με την έρευνα, εμφανίζεται απαισιόδοξη και βλέπει το τέλος της πανδημίας μετά το τέλος του έτους Η μεγάλη πλειοψηφία, εμπιστεύεται το ΕΣΥ και το προσωπικό στο χώρο της Υγείας.

- Υπάρχει διάχυτη ανησυχία ότι ακολουθεί περίοδος σημαντικών αλλαγών και η επιστροφή στην κανονικότητα δεν θα οδηγήσει στην πρότερη κατάσταση αλλά σε μια καινούργια η οποία θα είναι γεμάτη προκλήσεις σε οικονομικό, εργασιακό και κοινωνικό επίπεδο.

- Ένας στους δύο είναι υπέρ του πιστοποιητικού εμβολιασμού, ενώ αναφορικά με την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, τον τρόπο λειτουργίας της και το πόσο έχει βοηθήσει στην αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, το 56% εκτιμά ότι υπάρχει πολυφωνία που δημιουργεί σύγχυση και ανασφάλεια. Το 42% εκτιμά ότι βοήθησε και βοηθά με έγκυρο και αποτελεσματικό τρόπο.

- Στην ερώτηση πώς θα εξελιχθεί η οικονομική τους κατάσταση στη μετά - covid εποχή το 41% απάντησε πως «θα χειροτερέψει», το 52% ότι θα είναι «μάλλον σταθερή» και το 6% εκφράζει την άποψη ότι «θα βελτιωθεί».

- Το 41% που απάντησε ότι «η οικονομική του κατάσταση θα χειροτερέψει» όταν τελειώσει η πανδημία κορονοϊού, απάντησε σε ερώτηση για το τι φοβάται περισσότερο. Το 54% είπε την «αδυναμία εξυπηρέτησης/κάλυψης των υποχρεώσεών μου» και το 53% «τη μείωση των αποδοχών / εσόδων μου».

Την έρευνα παρουσίασε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Metron Analysis Στράτος Φαναράς και τα ευρήματα σχολίασαν οι: Αναστασία Κοτανίδου, Καθηγήτρια Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ - Διευθύντρια ΜΕΘ Νοσοκομείου « Ευαγγελισμός», Γιάννης Βούλγαρης, Ομότιμος Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης, Πάντειο Πανεπιστήμιο, Θεόδωρος Πελαγίδης, Υποδιοικητής ΤτΕ, Καθηγητής Οικονομικής Ανάλυσης Πανεπιστημίου Πειραιά και Γρηγόρης Φαρμάκης, Διευθύνων Σύμβουλος στην εταιρεία στατιστικής Agilis.

Διαβάστε όλη την έρευνα

pdf