7ος χρόνος, ημέρα 2101η
Δευτέρα, 2 Αυγούστου 2021

Μετάλλαξη Δέλτα: Εκτίναξη κρουσμάτων σε Βρετανία, Γαλλία, Ιταλία

Μετάλλαξη Δέλτα: Εκτίναξη κρουσμάτων σε Βρετανία, Γαλλία, Ιταλία

Αύξηση σχεδόν 41% των κρουσμάτων μέσα στην προηγούμενη εβδομάδα στη Βρετανία, εκτόξευση της διασποράς του κορονοϊού και κατ' επέκταση των μολύνσεων κατά 150% σε διάστημα μίας εβδομάδας στη Γαλλία και έκρηξη κρουσμάτων κορονοϊού κατά 450% εντός 7 ημερών στην πρωτεύουσα της Ιταλία, είναι η εικόνα της πανδημίας από τη σαρωτική επέλαση της μετάλλαξης Δέλτα.

Η κατάσταση που διαμορφώνεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο με τη διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα έχει προκαλέσει συναγερμό στις κυβερνήσεις των χωρών της γηραιάς ηπείρου και όχι μόνο, θέτοντας επί τάπητος τόσο το ζήτημα του υποχρεωτικού εμβολιασμού επαγγελματικών τμημάτων του πληθυσμού, όσο και της λήψεις μέτρων για την αποτροπή περαιτέρω εξάπλωσή της.

Η Βρετανία ανακοίνωσε σήμερα 46.558 νέα κρούσματα της Covid-19, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της κυβέρνησης, σε μια ποσοστιαία άνοδο των μολύνσεων μεταξύ 14ης και 20ής Ιουλίου 40,7% σε σύγκριση με τις προηγούμενες επτά ημέρες. Κατά το τελευταίο 24ωρο επίσης υπέκυψαν στη νόσο 96 άνθρωποι.

Συνολικά, 46,35 εκατομμύρια άτομα στη χώρα έχουν λάβει την πρώτη δόση ενός εμβολίου κατά του νέου κορονοϊού έως χθες 19 Ιουλίου και 36,24 εκατομμύρια έχουν εμβολιαστεί πλήρως.

Στη Γαλλία ο αριθμός των κρουσμάτων Covid-19 στη Γαλλία το τελευταίο 24ωρο εκτοξεύτηκε σε 18.000, έναντι λιγότερων από 7000 πριν από μία εβδομάδα, προειδοποίησε σήμερα ο υπουργός Υγείας Ολιβιέ Βεράν, μια αύξηση, που σύμφωνα με τον ίδιο, είναι πρωτόγνωρη και οφείλεται στην παραλλαγή Δέλτα.

«Μόλις περιήλθαν στη γνώση μου οι αριθμοί μολύνσεων των τελευταίων 24 ωρών στη χώρα μας (…). Χθες, είχαμε 18.000 μολύνσεις σε μονάχα 24 ώρες», είπε ο Γάλλος υπουργός ενώπιον της εθνοσυνέλευσης.

«Αυτό σημαίνει ότι είχαμε μια αύξηση της κυκλοφορίας του ιού της τάξης του 150% σε διάστημα μίας εβδομάδας: δεν το έχουμε ξαναδεί ποτέ αυτό, ούτε με την Covid (το ιστορικό στέλεχος του ιού), ούτε μια την αγγλική παραλλαγή, ούτε με τη νοτιοαφρικανική ούτε με τη βραζιλιάνικη», συνέχισε.

Ένα τέτοιο επίπεδο θετικών κρουσμάτων δεν έχει διαπιστωθεί από τα μέσα Μαΐου. «Διαθέτουμε ένα όπλο, τον εμβολιασμό», συμπλήρωσε.

«Δεν είναι η ώρα για αμφιβολία, δισταγμό, είναι η ώρα για συλλογική ανοσία. Για συλλογική ευθύνη και αυτό είναι το μοναδικό μέσο που έχουμε (…) για να απαλλαγούμε από την Covid μια και καλή».

Στην Ιταλία τα κρούσματα κορονοϊού στη Ρώμη πενταπλασιάστηκαν, την τελευταία εβδομάδα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία των ιταλικών υγειονομικών αρχών.

Τα μέσα ενημέρωσης της χώρας αναφέρονται σε πραγματική «έκρηξη», η οποία αποδίδεται στους ξέφρενους πανηγυρισμούς που ξέσπασαν μετά την κατάκτηση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου. «Η Αιώνια Πόλη έχει μετατραπεί σε μια μεγάλη εστία μόλυνσης», γράφει η εφημερίδα La Repubblica.

Πιο αναλυτικά, την εβδομάδα από τις 28 Ιουνίου μέχρι τις 4 Ιουλίου, τα συνολικά περιστατικά covid 19, στην πόλη, ήταν 293. Την εβδομάδα από τις 12 μέχρι τις 18 Ιουλίου, εκτοξεύθηκαν στα 1.368. Πρόκειται για εντυπωσιακή αύξηση, του 450%.

«Είναι σαν να αποφάσισε, η πρωτεύουσά μας, να ακολουθήσει το βρετανικό μοντέλο, με σύνθημα "μηδέν απαγορεύσεις"», γράφουν οι σχολιαστές. Και προσθέτουν ότι, πιθανότατα, το μεγάλο λάθος ήταν να επιτραπεί ο έστω και περιορισμένος «γύρος του θριάμβου» της Squadra Azzurra, με ανοικτό λεωφορείο, σε κεντρικούς δρόμους της Αιώνιας Πόλης.

Το υπουργείο Υγείας της Ιταλίας ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ότι τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν ακόμη 7 ασθενείς με την COVID-19, από 3 την προηγουμένη, ενώ ο αριθμός των μολύνσεων από τον SARS-CoV-2 μειώθηκε στις 2.072, από 3.127 μία ημέρα νωρίτερα, επί συνόλου 89.089 τεστ.

Με 127.874 θανάτους εξαιτίας της πανδημίας του νέου κορονοϊού αφότου εκδηλώθηκε στη χερσόνησο τον Φεβρουάριο του 2020 μέχρι εδώ, η Ιταλία των 60 εκατομμυρίων κατοίκων θρηνεί τον δεύτερο βαρύτερο απολογισμό θυμάτων στην Ευρώπη, μετά τη Βρετανία, και τον όγδοο βαρύτερο στον κόσμο. Έχουν επιβεβαιωθεί πάνω από 4,29 εκατ. μολύνσεις ως αυτό το στάδιο.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία με την COVID-19, εξαιρουμένων όσων βρίσκονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ), αυξήθηκε σε 1.188 χθες, από 1.136 μία ημέρα νωρίτερα. Στις ΜΕΘ έγιναν 16 εισαγωγές ασθενών, από 3 την προηγουμένη. Ο αριθμός των ασθενών στις ΜΕΘ αυξήθηκε σε 162 από 156 μια ημέρα νωρίτερα.