Μετάλλαξη Δέλτα: Αυξάνονται τα κρούσματα - Ανησυχία για την Κρήτη

Μετάλλαξη Δέλτα: Αυξάνονται τα κρούσματα - Ανησυχία για την Κρήτη

Ανησυχία προκαλεί η αύξηση των κρουσμάτων της μετάλλαξης Δέλτα, καθώς σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ κατ 18 νέα, με τα 15 από αυτά να εντοπίζονται στο Ηράκλειο Κρήτης. 

Στο σύνολο της χώρας τα κρούσματα είναι 29, με ένα να έχει βρεθεί στο δυτικό τομέα Αττικής και ένα να έχει εντοπιστεί στις πύλες εισόδου της χώρας, εκεί όπου ήδη ο καθηγητής πνευμονολογίας στο πανεπιστήμιο Κρήτης Νικος Τζανάκης  είχε πει ότι οπωσδήποτε θα εμφανιστούν περιστατικά και είχε ζητήσει περισσότερους  ελέγχους, γρήγορη  ιχνηλάτηση  και απόλυτη καραντίνα των θετικών.

Εκτός από την Κρήτη η Αττική και η Κορινθία είναι τα άλλα δύο μέρη όπου έχουν ταυτοποιηθεί θετικά κρούσματα με το στέλεχος Δ, με τον επιστημονικό κόσμο αλλά και την πολιτική προστασία και τον εθνικό οργανισμό δημόσιας υγείας να βρίσκονται επί ποδός για να αντιμετωπίσουν την έως και κατά 60%  αυξημένη  μεταδοτικότητα του στελέχους Δ σε σχέση με τη βρετανική μετάλλαξη.

Έκτακτη τηλεδιάσκεψη για τα κρούσματα της μετάλλαξης Δέλτα στην Κρήτη αλλά και την πορεία των εμβολιασμών στο νησί, πραγματοποιήθηκε σήμερα

Οι διεξοδικοί  έλεγχοι και η γρήγορη ιχνηλάτηση είναι τα δύο «όπλα» μαζί με τον εμβολιασμό που θα πρέπει να επιταχυνθεί τα οποία αποφασίστηκαν ότι πρέπει να επιστρατευτούν στην έκτακτη σύσκεψη με τη συμμετοχή του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά, του καθηγητή Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας, Σωτήρη Τσιόδρα, τους υφυπουργούς παρά τω πρωθυπουργώ Άκη Σκέρτσο και Θεόδωρο Λιβάνιο, τον περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη καθώς και δημάρχους της Κρήτης.

Το στέλεχος Δ προσβάλλει ευκολότερα  τους  νέους και τους ανεμβολίαστους, με την κινητοποίηση των φορέων να είναι ιδιαίτερα έντονη καθώς βρισκόμαστε μεσούσης της τουριστικής περιόδου όπου είναι γνωστό ότι τα άτομα νεαρότερης ηλικίας είναι κι αυτά που φεύγουν πρώτα για διακοπές- και λόγω λιγότερων οικογενειακών υποχρεώσεων

Όπως αποτυπώνει ο πίνακας με τα σχετικά στοιχεία που δημοσίευσε ο ΕΟΔΥ τα 15 από τα 18 στελέχη της μετάλλαξης Δέλτα αφορούν δείγματα από το Ηράκλειο Κρήτης, 1 δείγμα προέρχεται από την Π.Ε. Δυτικού Τομέα Αθηνών, 1 από τη Π.Ε. Θεσσαλονίκης και 1 από πύλη εισόδου (Διεθνής Αερολιμένα ΑΘηνών Ελ. Βενιζέλος). 

Σύμφωνα με την σημερινή ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, στα 29 υπολογίζονται τα κρούσματα της μετάλλαξης «Δέλτα», που έχουν καταγραφεί συνολικά στην Ελλάδα, καθώς σήμερα (24/6) εντοπίστηκαν άλλα 18. Η εν λόγω μετάλλαξη έχει εντοπιστεί στο 0,19% των δειγμάτων που έχουν αναλυθεί.

Στο μεταξύ ολοκληρώθηκε από το Eθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ιού SARS-CoV-2, που λειτουργεί υπό το συντονισμό του ΕΟΔΥ, η γονιδιωματική ανάλυση σε 564 δείγματα που έχουν επιλεγεί τυχαιοποιημένα ή στοχευμένα και αφορούν στην περίοδο 11 Μαΐου 2021 έως 16 Ιουνίου 2021.

Από τον έλεγχο των 564 δειγμάτων, αναδείχθηκαν συνολικά 326 δείγματα με στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος (Variants Of Concern- VOC και 155 δείγματα με στελέχη υπό παρακολούθηση (Variants Under Monitoring).

Εκ των 326 δειγμάτων με στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος, τα 305 αφορούν στο Β.1.1.7 (Variant VOC 202012/01), 3 αφορούν στο B.1.351/501Y.V2(Variant VOC 202012/02) και 18 αφορούν στο B.1.617.2 (VOC-21APR-02) (σ.σ. μετάλλαξη Δέλτα). Εκ των 155 δειγμάτων με στελέχη υπό παρακολούθηση και τα 155αφορούν στο στέλεχος B.1.1.318 (Variant E484K).