Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2020, 18:26
Τελευταία ενημέρωση: 22:29

-A +A

Μελέτη Ελλήνων ερευνητών: Νυχτερίδες προκαλέσαν τον νέο κορονοϊό

Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2020, 18:26
Τελευταία ενημέρωση: 22:29
Μελέτη Ελλήνων ερευνητών: Νυχτερίδες προκαλέσαν τον νέο κορονοϊό
-A +A

Από νυχτερίδα προήλθε τελικά ο νέος κορονοϊός του Wuhan που ευθύνεται για την επιδημία που ξεπερνά τα σύνορα της Κίνας και εξαπλώνεται σταδιακά σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Το γεγονός επιβεβαιώνεται από μελέτη Ελλήνων ερευνητών, η οποία έγινε δεκτή για δημοσίευση στο επιστημονικό περιοδικό Infection Genetics and Evolution και η οποία έχει ως αντικείμενο τη γενετική ανάλυση του πλήρους γονιδιώματος του νέου κορονοϊού 2019-nCoV.

Η μελέτη με τίτλο: «Full-genome evolutionary analysis of the novel corona virus (2019-nCoV) rejects the hypothesis of emergence as a result of a recent recombination event», εκπονήθηκε από τον Αναπληρωτή Καθηγητή Δημήτριο Παρασκευή, την Δρ. Ευαγγελία-Γεωργία Κωστάκη και τον Επίκουρο Καθηγητή Γκίκα  Μαγιορκίνη από το Εργαστήριο Υγιεινής Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, τον Επίκουρο Καθηγητή και αντιπρόεδρο του ΕΟΔΥ Γεώργιο Παναγιωτακόπουλο, τον Καθηγητή Γεώργιο Σουρβίνο της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης και τον Καθηγητή Σωτήριο Τσιόδρα της Ιατρικής Σχολής του  ΕΚΠΑ.

Η έρευνα έδειξε ότι μέχρι σήμερα, ο ιός με τη μεγαλύτερη γενετική ομολογία προς τον ιό 2019-nCoV, είναι το στέλεχος RaTG13 που απομονώθηκε από νυχτερίδα στην Κίνα. 

Παρ’ όλα αυτά το στέλεχος RaTG13 δεν είναι 100% ομόλογο με τον 2019-nCoV, υποδεικνύοντας ότι το στέλεχος RaTG13 δεν αποτελεί τον ιό που μεταδόθηκε στον άνθρωπο. Τα  έως σήμερα διαθέσιμα δεδομένα υποδεικνύουν ότι η πιο πιθανή πηγή προέλευσης για τον 2019-nCoV είναι οι νυχτερίδες, και επίσης, ότι δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι ο ιός 2019-nCoV προήλθε από ερπετά.

Επιπλέον, η μελέτη έδειξε ότι το γενετικό υλικό του 2019-nCoV δεν είναι αποτέλεσμα πρόσφατης γενετικής ανάμιξης (ανασυνδυασμού) με κάποιον άλλον κορονοϊό, ή ότι ο ιός δεν έχει τροποποιηθεί πρόσφατα, πριν την αρχική του μετάδοση στους ανθρώπους. Η διαδικασία του ανασυνδυασμού μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία ιών με μωσαϊκό γονιδίωμα και τροποποιημένες βιολογικές ιδιότητες και έχει παρατηρηθεί συχνά στην κατηγορία των κορονοϊών.

Τα δεδομένα όμως, υποδεικνύουν ότι ανάλογη διαδικασία δεν έχει συμβεί για τον νέο ιό 2019-nCoV.

Οι ερευνητές καταλήγουν ότι τα γενετικά χαρακτηριστικά του 2019-nCoV χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης.

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Σάββατο, 4 Απριλίου 2020
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα