Μειώθηκε σημαντικά ο αριθμός των νεκρών και των τραυματιών από τροχαία
Δυτική Ελλάδα

Μειώθηκε σημαντικά ο αριθμός των νεκρών και των τραυματιών από τροχαία

Σημαντική μείωση του αριθμού των νεκρών και των τραυματιών από τροχαία δυστυχήματα και ατυχήματα καταγράφηκαν στην περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας το πρώτο τετράμηνο του 2021, σε σύγκριση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2020.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Αστυνομίας, τα οποία παρουσιάζει το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, από τον Ιανουάριο του 2021 έως και τον περασμένο Απρίλιο καταγράφηκαν στις περιφερειακές ενότητες Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας και Ηλείας, 82 τροχαία δυστυχήματα και ατυχήματα, όπου έχασαν την ζωή τους οκτώ άτομα, ενώ πέντε άτομα τραυματίστηκαν σοβαρά και άλλα 96 τραυματίστηκαν ελαφρά.

Ειδικότερα το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2020, είχαν σημειωθεί και στις τρεις περιφερειακές ενότητες, 121 τροχαία δυστυχήματα και ατυχήματα, όπου είχαν χάσει την ζωή τους 18 άτομα και είχαν τραυματιστεί σοβαρά 14, ενώ οι ελαφρά τραυματίες είχαν φθάσει τους 122.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις αξιωματικών της τροχαίας, η μείωση των θυμάτων και των τροχαίων οφείλεται κυρίως στην εφαρμογή των μέτρων σχετικά με τις μετακινήσεις για την αποφυγή της διάδοσης του κορονοϊού, αλλά και των ελέγχων που πραγματοποιούνται για την πρόληψη των τροχαίων.

Επιπροσθέτως, ας σημειωθεί, ότι τόσο στην Αχαΐα, όσο και στην Αιτωλοακαρνανία λειτουργούν οι σύγχρονοι αυτοκινητόδρομοι της «Ολυμπίας» και της «Ιονίας» οδού, χωρίς βέβαια να παραλείπεται το γεγονός ότι η εθνική οδός Πατρών – Πύργου παραμένει ένας επικίνδυνος δρόμος, όπου σημειώνονται συχνά τροχαία δυστυχήματα και ατυχήματα.

Εντωμεταξύ, όπως προκύπτει από την ανάλυση των στοιχείων της Αστυνομίας, τα περισσότερα τροχαία κατά την διάρκεια του πρώτου τετραμήνου του 2021 σημειώθηκαν τον Απρίλιο, όπου έφθασαν τα 25 και τα λιγότερα τον Ιανουάριο, όπου καταγράφηκαν 17.

Όσον αφορά τον αριθμό των θυμάτων, ο πιο αιματηρός μήνας ήταν ο Φεβρουάριος, όπου τρεις άνθρωποι έχασαν την ζωή τους και άλλοι 28 τραυματίστηκαν σοβαρά ή ελαφρά, ενώ τα λιγότερα θύματα καταγράφηκαν τον Μάρτιο, όπου δύο άτομα έχασαν την ζωή τους και άλλα 19 τραυματίστηκαν σοβαρά ή ελαφρά.

Σχετικά με την σύγκριση των στοιχείων του Απριλίου του 2021, με αυτά του Απριλίου του 2020, όπου και τους δύο μήνες ίσχυαν τα περιοριστικά μέτρα, προκύπτουν τα εξής:

Υπενθυμίζεται πως τον Απρίλιο του 2021 σημειώθηκαν 25 τροχαία δυστυχήματα και ατυχήματα, όπου ένα άτομο έχασε την ζωή του και άλλα 31 τραυματίστηκαν ελαφρά.

Αντιστοίχως, τον Απρίλιο του 2020 είχαν σημειωθεί 23 τροχαία δυστυχήματα και ατυχήματα, όπου είχαν χάσει την ζωή τους τέσσερα άτομα, ενώ ένα άτομο είχε τραυματιστεί σοβαρά και άλλα 23 ελαφρά.

Επίσης, πάρα τα περιοριστικά μέτρα που ίσχυσαν στις μετακινήσεις το πρώτο τετράμηνο του 2021, ήταν συνεχείς οι έλεγχοι της Αστυνομίας για την διαπίστωση παραβάσεων και την πρόληψη των τροχαίων.

Πιο αναλυτικά, το πρώτο τετράμηνο του 2021 καταγράφηκαν στην περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας 5.641 επικίνδυνες παραβάσεις, εκ των οποίων 1.818 για υπερβολική ταχύτητα, 1.078 για μη χρήση ζώνης ασφαλείας κατά την οδήγηση και 1.027 για μη χρήση κράνους από οδηγούς δικύκλων.

Αξίζει να επισημανθεί πως το αντίστοιχο τετράμηνο του 2020 καταγράφηκαν στην Δυτική Ελλάδα 7.283 επικίνδυνες παραβάσεις, εκ των οποίων 3.213 για υπερβολική ταχύτητα, 1.103 για μη χρήση ζώνης ασφαλείας και 717 για μη χρήση κράνους.

Τέλος, να σημειωθεί ότι το πρώτο τετράμηνο του 2021 πραγματοποιήθηκαν 5.859 αλκοτέστ και διαπιστώθηκαν 78 παραβάσεις, ενώ το ίδιο χρονικό διάστημα του 2020 διενεργήθηκαν 16.076 αλκοτέστ και καταγράφηκαν 495 παραβάσεις.