Με ποσοστό ανοσίας 80%-85% θα πετάξουμε τις μάσκες
Χαρ. Γώγος

Με ποσοστό ανοσίας 80%-85% θα πετάξουμε τις μάσκες

Το 80%-85% πρέπει να φτάσει το ποσοστό ανοσίας για πετάξουμε τις μάσκας, ανέφερε νωρίτερα σήμερα ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας στο πανεπιστήμιο Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος επισημαίνοντας ότι με τα σημερινά δεδομένα από τον Ιούνιο θα υπάρξουν κι άλλα ανοίγματα, ενώ στα μέσα του καλοκαιριού οι πολίτες θα έχουν κι άλλους βαθμούς ελευθερίας.  

«Έχουμε αύξηση κρουσμάτων, μεγαλύτερη από αυτήν που περιμέναμε, σε ορισμένες περιοχές και η ελάττωση της καμπύλης δεν είναι τόσο γρήγορη όσο θα θέλαμε. Παρόλα αυτά υπάρχει μείωση του αριθμού των νέων διαγνώσεων, αλλά και των σκληρών δεικτών, όπως είναι οι νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία, οι διασωληνωμένοι κ.λπ.  Είναι μεν πολλά ακόμα τα κρούσματα, αλλά αυτή τη στιγμή έχουμε διάφορα τεστ, αλλά και τις συνέπειες των ανοιγμάτων. Παρόλα αυτά δεν είδαμε αύξηση, αλλά σταθεροποίηση και μικρή ελάττωση. Επομένως, τα πράγματα δεν είναι άσχημα», τόνισε ο κ. Γώγος μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Συγκεκριμένα όπως υπογράμμισε, με τις μέχρι στιγμής εκτιμήσεις φαίνεται ότι θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε και σε άλλα ανοίγματα, όπως η μουσική στα μπαρ, τα επιπλέον άτομα σε γάμους κλπ. Ερωτηθείς  μάλιστα αν στα μέσα του καλοκαιριού, μετά τον Ιούνιο, μπορούμε να έχουμε κι άλλους βαθμούς ελευθερίας, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας απάντησε θετικά, καθώς όπως είπε, έχουμε ταχύτατη αύξηση των εμβολιαζόμενων. «Ωστόσο, υπάρχει θέμα με τις κατηγορίες των πολιτών άνω των 60-65 ετών, οι οποίοι πρέπει να σπεύσουν να εμβολιαστούν. Το ποσοστό του 65% δεν είναι ικανοποιητικό. Επομένως υπάρχει ένα κενό εμβολιαστικό που πρέπει να καλυφθεί σύντομα»,  σημείωσε.

Σχετικά με τις μάσκες, τόνισε ότι θα τις βγάλουμε όταν έχουμε το ποσοστό ανοσίας, το οποίο θα μας επιτρέψει να συναντούμε λιγότερους θετικούς γύρω μας. «Πρέπει να είναι πάνω από 60% και να φτάνει ίσως το 80%-85% με τα δεδομένα του μεταλλαγμένου ιού που είναι πολύ μεταδοτικός», δήλωσε χαρακτηριστικά. 

Τέλος, αναφερόμενος στην επιτήρηση, είπε ότι  γίνεται με τέτοιον τρόπο που «μπορούμε να δούμε τη δυναμική της πανδημίας στη χώρα μας και σε συγκεκριμένες περιοχές, κι έτσι να έχουμε μια εικόνα για το τι πρόκειται να συμβεί μελλοντικά και να παίρνουμε τα κατάλληλα μέτρα, όταν χρειάζεται», επισήμανε».