Με διαδικασία fast track η εμπορική συμφωνία Ιαπωνίας - Βρετανίας

Με διαδικασία fast track η εμπορική συμφωνία Ιαπωνίας - Βρετανίας

Σε διάστημα ρεκόρ θα πρέπει το Λονδίνο να διαπραγματευτεί και να επιτύχει μια εμπορική συμφωνία με την Ιαπωνία, την πρώτη μετά την έξοδο από την ΕΕ. 

Το Τόκιο μέσω του βασικού του διαπραγματευτή έχει δώσει διορία έξι εβδομάδων στο Λονδίνο προκειμένου να επέλθει η πρώτη εμπορική συμφωνία για τη Βρετανία μετά από 40 χρόνια. 

Ύστερα από δεκαετίες κατά τις οποίες η εμπορική της πολιτική καθοριζόταν από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η Βρετανία ξεκινά τώρα να διαπραγματεύεται συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου με χώρες σε όλο τον κόσμο ενώ τον περασμένο μήνα ξεκίνησε επίσημες συνομιλίες με τις ΗΠΑ.

Των διαπραγματεύσεων για την συμφωνία την οποία ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον θεωρεί θεμελιώδους σημασίας για να δείξει ότι η Βρετανία έχει διεθνές κύρος, έστω και εκτός ΕΕ, προϊστάται η Λιζ Τρας Υπουργός Διεθνούς Εμπορίου.

Ο Ιάπωνας υπουργός Εξωτερικών έχει ζητήσει εδώ και καιρό από τη Βρετανία να άρει τους περιορισμούς στις εισαγωγές τροφίμων, που είχαν επιβληθεί στο πλαίσιο της ΕΕ, μετά την πυρηνική καταστροφή στη Φουκουσίμα το 2011.