Μαρουσάκης στο Liberal: Από τους ακραίους καύσωνες στις ισχυρές καταιγίδες - Το αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής

Μαρουσάκης στο Liberal: Από τους ακραίους καύσωνες στις ισχυρές καταιγίδες - Το αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής

Οι ισχυρές καταιγίδες που ζει τις ώρες αυτές η βόρεια Ελλάδα και κατευθύνονται προς την Αττική είναι αποτέλεσμα του ακραίου καύσωνα των τελευταίων ημερών. Πρωτοφανείς συνθήκες υψηλών θερμοκρασιών φέρνουν ισχυρές καταιγίδες και χαλάζι. Η ταχύτατη αλλαγή του καιρού συνδέεται ευθέως με την κλιματική αλλαγή. Αμφότερα είναι ακραία καιρικά φαινόμενα που θα ζούμε όλο και πιο συχνά και με τα οποία θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε.

Όσο επικίνδυνες ήταν οι φωτιές των τελευταίων ημερών, άλλο τόσο επικίνδυνες είναι οι ισχυρές καταιγίδες που θα πλήξουν και την Εύβοια και μάλιστα σε περιοχές που μόλις κάηκαν. Ο κίνδυνος πλημμυρών που θα μεταφέρουν φερτά υλικά επειδή τα δάση που σκέπαζαν τα σημεία που κάηκαν δεν υπάρχουν πια, είναι ορατός. 

Οι απότομες αυτές εναλλαγές θα αποτελούν όλο και περισσότερο τη νέα κανονικότητα των κλιματικών συνθηκών. Ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη καταιγίδες προς τα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά τμήματα, ενώ εκδηλώνεται ακόμα και χαλάζι, με τις βροχοπτώσεις να κατευθύνονται προς τα ανατολικά. Τις επόμενες ώρες θα επηρεαστεί η περιοχή της Χαλκιδικής, η κεντρική Μακεδονία, η Θεσσαλία και περιοχές που βρέχονται από το δυτικό και βορειοδυτικό Αιγαίο. Οι καταιγίδες θα φτάσουν μέχρι και την Αττική, προς τα δυτικά και βόρεια τμήματα. Ενδέχεται να έχουμε μπόρες και πρόσκαιρες τοπικές καταιγίδες.

Είναι όλα απόρροια της ακραίας ζέστης που έζησε η χώρα το τελευταίο δεκαήμερο με αποτέλεσμα να δημιουργούνται έντονα ανοδικά ρεύματα στην ατμόσφαιρα. Συνέπεια η έντονη αστάθεια και καταιγιδοφόρα νέφη. Είναι όλα απόρροια της κλιματικής κρίσης που εκδηλώνεται με επιταχυνόμενους ρυθμούς παντού στον κόσμο.