Μακρόν: Η Τουρκία παίζει ένα επικίνδυνο παιχνίδι στη Λιβύη

Μακρόν: Η Τουρκία παίζει ένα επικίνδυνο παιχνίδι στη Λιβύη

Την Τουρκία για την υποστήριξή της στη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση στη Λιβύη επέκρινε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν λέγοντας ότι η Άγκυρα παίζει «ένα επικίνδυνο παιχνίδι» που έρχεται σε αντίθεση σε όλα όσα είχε συμφωνήσει στις διεθνείς συνομιλίες και πως «δεν θα ανεχτεί» τον ρόλο που διαδραματίζει στη βορειοαφρικανική χώρα.

«Είχα ήδη την ευκαιρία να πω πολύ ξεκάθαρα στον πρόεδρο Ερντογάν (ότι) θεωρώ πως η Τουρκία παίζει ένα επικίνδυνο παιχνίδι στη Λιβύη σήμερα και αντικρούεται σε όλες τις δεσμεύσεις που ανέλαβε στη διάσκεψη του Βερολίνου», δήλωσε σήμερα ο Μακρόν, αναφερόμενος στην διάσκεψη που έγινε νωρίτερα φέτος για την ειρηνευτική διαδικασία για τη Λιβύη.

«Δεν θα ανεχτούμε τον ρόλο που παίζει η Τουρκία στη Λιβύη», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Γαλλίας εστιάζοντας όμως κατά κύριο λόγο στον ρόλο της Άγκυρας.

Ο Μακρόν πρόσθεσε ότι συνομίλησε νωρίτερα με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για την κρίση στη Λιβύη και ότι του ανέφερε τα ίδια πράγματα, ενώ ζήτησε τον «τερματισμό της ξένης ανάμιξης και των μονομερών ενεργειών όσων ισχυρίζονται ότι κερδίζουν νέες θέσεις μέσω πολέμου» στη Λιβύη.

«Αυτό είναι ένα μεσογειακό θέμα που μας επηρεάζει γιατί σήμερα από τη Λιβύη κάθε μέρα άνδρες και γυναίκες τρέπονται σε φυγή από τη δυστυχία για να έρθουν στην Ευρώπη. Πιστεύετε ότι μπορούμε να αφήσουμε την Τουρκία για πολύ καιρό να εισάγει Σύρους μαχητές στη Λιβύη, με δεδομένο ότι ξέρουμε;», διερωτήθηκε και εξέφρασε την κατανόησή του για τις ανησυχίες του προέδρου της Αιγύπτου «όταν βλέπει στρατεύματα να φτάνουν στα σύνορά του».

Το Παρίσι κατηγορεί επανειλημμένα την Άγκυρα για παραβίαση του εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ. Η Τουρκία απορρίπτει τις γαλλικές κατηγορίες και αρνήθηκε ότι το συμβάν όπως περιγράφεται από τη Γαλλία συνέβη ποτέ.

Οι τόνοι έχουν ανέβει επικίνδυνα αφότου, η Υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων Φλόρανς Παρλί δήλωσε ότι τουρκικά πολεμικά πλοία φώτισαν τρεις φορές με τα ραντάρ τους τη γαλλική φρεγάτα Courbet στην ανατολική Μεσόγειο.

Όπως σημείωσε η Γαλλίδα υπουργός, η Courbet βρισκόταν σε αποστολή του ΝΑΤΟ για να ελέγξει αν ένα τουρκικό πλοίο, το Cirkin, μετέφερε παράνομα όπλα στη Λιβύη καθώς απενεργοποίησε τον αναμεταδότη του, δεν προσδιόρισε την ταυτότητά του και δεν ανέφερε τον τελικό του προορισμό. Πρόσθεσε ότι κατά τη διάρκεια του συμβάντος οι Τούρκοι ναυτικοί φόρεσαν αλεξίσφαιρα γιλέκα και στάθηκαν φέροντας ελαφρά όπλα.

Διαβάστε ακόμα:

- Εμ. Μακρόν: «Κλινικά νεκρό» το ΝΑΤΟ