Μ. Τσαβούσογλου: Τρεις μήνες ακόμη στην Αν. Μεσόγειο το Oruc Reis

Μ. Τσαβούσογλου: Τρεις μήνες ακόμη στην Αν. Μεσόγειο το Oruc Reis

Το Oruc Reis θα παραμείνει στην Ανατολική Μεσόγειο για ακόμη 90 ημέρες, σύμφωνα με τον τούρκο ΥΠΕΞ Μ. Τσαβούσογλου, σε συνέντευξή του στο τουρκικό κανάλι «Α Χαμπέρ». Επανέλαβε μάλιστα νωρίτερη δήλωση του τούτκου αντιπροέδρου Φ.Οκτάι, ότι ενδεχόμενη επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας στο Αιγαίο αποτελεί  αιτία πολέμου. Στον Οκτάι είχε απαντήσει το ελληνικό ΥΠΕΞ ότι η άσκηση δικαιωμάτων κυριαρχίας της Ελλάδας δεν υπόκειται σε καμίας μορφής τουρκική αρνησικυρία.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Μ.Τσαβούσογλου στο τουρκικό κανάλι "Αλ Χαμπέρ", το Oruc Reis θα παραμείνει στην Ανατολική Μεσόγειο για ακόμη 90 ημέρες. Επεσήμανε ότι οι Navtex θα συνεχιστούν και θα εκδίδονται «τμηματικές» για την παραμονή του τουρκικού ερευνητικού πλοίου στην Ανατολική Μεσόγειο, οι οποίες και θα αφορούν την κάθε περιοχή ξεχωριστά και σε διαφορετικές ημερομηνίες. Όπως διευκρίνισε, μάλιστα, οι πρώτες Navtex θα αφορούν έρευνες σε δυτικές περιοχές και στο τέλος του τριμήνου το Orus Reis θα πλησιάσει την τουρκική ηπειρωτική χώρα.

«Αιτία πολέμου η επέκταση στα 12 μίλια στο Αιγαίο»

Επιπροσθέτως χαρακτήρισε ως αιτία πολέμυ ενδεχόμενη επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας στο Αιγαίο, σημειώνοντας ότι την Άγκυρα δεν την ενοχλεί η επέκτασή τους στο Ιόνιο Πέλαγος.

«Η Ελλάδα ενεργεί όπως εκείνη θέλει όπου έχει δικαιώματα. Δεν μας αφορά αυτό. Ωστόσο, στο Αιγαίο δεν μπορούν να επεκτείνουν τα σύνορά τους στα 12 μίλια. Αυτό αποτελεί αιτία πολέμου. Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε στην Ελλάδα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα από 6 σε 12 μίλια. Το λέω πολύ ξεκάθαρα», ανέφερε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας.

Στο ίδιο μήκος νωρίτερα και ο Οκτάι 

Νωρίτερα σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, ο τούρκος αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι σχολιάζοντας την πρόσφατη απόφαση της Αθήνας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο και ενδεχόμενη ανάλογη κίνηση στο Αιγαίο, είχε αναφέρει ότι «η Ελλάδα θέλει να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια. Αν αυτό δεν είναι λόγος πολέμου, τότε τι είναι;».

«Εμείς γνωρίζουμε πολύ καλά τη γλώσσα της διπλωματίας και της ειρήνης. Όμως, όταν το θέμα έρθει στην προστασία των δικαιωμάτων και των συμφερόντων της Τουρκίας, δεν διστάζουμε να κάνουμε αυτό που πρέπει. Και αυτό το ξέρουν καλύτερα από όλους, η Γαλλία και η Ελλάδα», είχε δηλώσει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ερντογάν.

ΥΠΕΞ : Η άσκηση δικαιωμάτων κυριαρχίας δεν υπόκειται σε τουρκική αρνησικυρία

Στον Οκτάι είχε απαντήσει το ελληνικό ΥΠΕΞ. «Η πρωτοφανής αντίληψη της Τουρκίας ότι δύναται να απειλεί με τη χρήση βίας γειτονικές της χώρες, όταν αυτές ασκούν τα νόμιμα δικαιώματά τους, αντίκειται στον σύγχρονο πολιτικό πολιτισμό αλλά και σε θεμελιώδεις διατάξεις του Διεθνούς Δικαίου», τονίζει χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών σχολιάζοντας τις δηλώσεις του αντιπροέδρου της Τουρκίας.

«Καλούμε την Τουρκία να αντιληφθεί ότι το Διεθνές Δίκαιο και οι αξίες επί των οποίων οικοδομήθηκε η σύγχρονη διεθνής τάξη δεσμεύουν όλα τα κράτη του κόσμου», επισημαίνει, ενώ προσθέτει: «Δεν εφαρμόζονται επιλεκτικά και αποτελεί ευθύνη της διεθνούς κοινότητας να τις υπερασπιστεί αφού η παραβίασή τους σηματοδοτεί μέγιστους κινδύνους». Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, «η Τουρκία δεσμεύεται από το Άρθρο 2 (4) του Χάρτη των Η.Ε., μεταξύ άλλων, αν έχει διαφορετική αντίληψη, ας το δηλώσει ρητά».

Και καταλήγει λέγοντας ότι «σε κάθε περίπτωση, της υπενθυμίζουμε ότι η άσκηση δικαιωμάτων κυριαρχίας της Ελλάδας δεν υπόκειται σε καμίας μορφής τουρκική αρνησικυρία».