7ος χρόνος, ημέρα 2093η
Κυριακή, 25 Ιουλίου 2021

Μ. Θεμιστοκλέους: Τον Ιούλιο θα φτάσουμε το 70% των εμβολιασμένων

Μ. Θεμιστοκλέους: Τον Ιούλιο θα φτάσουμε το 70% των εμβολιασμένων

Προχωρά με γοργούς ρυθμούς το πρόγραμμα εμβολιασμού δήλωσε μιλώντας στην ΕΡΤ ο ΓΓ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, επισημαίνοντας ότι μέχρι τώρα έχουμε ξεπεράσει το 1,9 εκατ. ολοκληρωμένους εμβολιασμούς και μέχρι τον Ιούλιο θα έχει εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού, ώστε να μπορέσουμε να χτίσουμε τείχος ανοσίας. Θα εξαρτηθεί και από τη διαθεσιμότητα των εμβολίων, διευκρίνισε.

Σχετικά με το εμβόλιο της ΑstraZeneca, τόνισε ότι ακόμη και με αυτά τα περιστατικά θρομβώσεων που έχουν αναφερθεί, υπερτερούν τα οφέλη των κινδύνων, ενώ υπογράμμισε ότι η Επιτροπής λαμβάνει υπόψη όλα τα δεδομένα και με βάση αυτά, προγραμματίζεται ο επιχειρησιακός σχεδιασμός.

Παράλληλα, ανέφερε ότι δεν υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα, ότι εάν κάποιος έκανε την πρώτη δόση με ένα σκεύασμα, χτίζει ανοσία αν εμβολιαστεί με άλλο σκεύασμα στη δεύτερη και σύστησε στους πολίτες να εμβολιαστούν όλοι με το ίδιο σκεύασμα.

Για τον εμβολιασμό των εφήβων ανέφερε ότι αναμένεται αύριο, Παρασκευή, να έχουμε την απόφαση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού (ΕΜΑ) για εμβολιασμό των παιδιών από 12 ετών και άνω με το Pfizer.

Παράλληλα, σημείωσε ότι το Σάββατο ανοίγουν τα ραντεβού για τις ηλικίες 30-34 και ανάλογα με την ανταπόκριση θα ανοίξει και σε άλλες ομάδες. Όταν ολοκληρωθούν αυτές οι ομάδες θα μπορούμε να προσδιορίσουμε πότε θα εμβολιαστούν οι ηλικίες 12-18, είπε ερωτηθείς σχετικά και απέφυγε να απαντήσει αν θα γίνουν εμβολιασμοί παιδιών πριν από την έναρξη της σχολικής χρονιάς.

Αναφορικά με τους κατ’ οίκον εμβολιασμούς, ο κ. Θεμιστοκλέους είπε πως μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες θα ανακοινωθεί το χρονοδιάγραμμα των εμβολιασμών.