Μ. Σεντένο: Σημειώθηκε πρόοδος στην «απάντηση» της ΕΕ στην κρίση

Μ. Σεντένο: Σημειώθηκε πρόοδος στην «απάντηση» της ΕΕ στην κρίση

Σημαντική πρόοδος ως προς την «απάντηση» της ΕΕ στην κρίση που έχει προκαλέσει η πανδημία καταγράφηκε στο σημερινό Eurogroup, όπως τόνισε ο Μάριο Σεντένο, κατά τη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τη συνεδρίαση των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών.

Αναφερόμενος στην πορεία εξέλιξης των τριών πυλώνων στήριξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. ο επικεφαλής του Eurogroup σημείωσε ότι «είναι ήδη σε λειτουργία η γραμμή στήριξης μέσω δανείων από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας», και πρόσθεσε ότι υπάρχει πολιτική συμφωνία για το πρόγραμμα SURE, ύψους 100 δισ. ευρώ, για τη στήριξη του εισοδήματος των εργαζομένων.

Όπως επισήμανε ο κ. Σεντένο, θα ακολουθήσει η διαδικασία έγκρισης του προγράμματος από τα εθνικά κοινοβούλια των χωρών-μελών.

Όσον αφορά το πρόγραμμα στήριξης των επιχειρήσεων μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, ο επικεφαλής του Eurogroup ανέφερε ότι οι συζητήσεις συνεχίζονται, εκτιμώντας ότι θα ολοκληρωθούν σύντομα, ενώ τόνισε πως ο χαρακτήρας όλων των μέτρων είναι «έκτακτος».

«Το Ταμείο Ανάκαμψης θα είναι προσωρινό», σημείωσε ο κ. Σεντένο, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να δείχνει την αλληλεγγύη της ΕΕ, ως εκ τούτου, «πρέπει να είναι στοχευμένο», προσθέτοντας ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει την πρότασή της στα τέλη του μήνα.

Ο επικεφαλής του Eurogroup τόνισε ακόμη ότι υπήρξε ευρεία συναίνεση πως το σχέδιο ανάκαμψης θα πρέπει να αποτελέσει μέσο για τον εκσυγχρονισμό της ευρωπαϊκής οικονομίας.