7ος χρόνος, ημέρα 2058η
Κυριακή, 20 Ιουνίου 2021

M. Μόμπιους: Αποπροσανατολισμός και σύγχυση οδηγούν σε «τρελές» κινήσεις στις αγορές

M. Μόμπιους: Αποπροσανατολισμός και σύγχυση οδηγούν σε «τρελές» κινήσεις στις αγορές
Shutterstock

Η μεταβλητότητα των αγορών και οι επόμενες κινήσεις των κεντρικών τραπεζών θα παρακολουθούνται «πολύ προσεκτικά», προειδοποιεί ο βετεράνος επενδυτής Μαρκ Μόμπιους, χαρακτηρίζοντας «τρελές» τις κινήσεις ενεργητικού όπως το Bitcoin καθώς καθοδηγούνται από «αποπροσανατολισμό και σύγχυση.»

Ο Μόμπιους, ιδρυτής της Mobius Capital Partners, δήλωσε στην εκπομπή Squawk Box Europe του CNBC ότι οι κινήσεις των κεντρικών τραπεζών θα πρέπει να παρακολουθούνται στενά. «Οποιαδήποτε απόσυρση στην προσφορά χρήματος ως αποτέλεσμα της άρσης από τις κεντρικές τράπεζες, πιστεύω ότι θα είναι πολύ κακή για τις αγορές», είπε χαρακτηριστικά.

Θεωρούμενος ως ένας από τους γκουρού της Wall Street, ο Μόμπιους τονίζει ότι  η μεταβλητότητα των αγορών είναι αποτέλεσμα σύγχυσης. «Πολύς κόσμος έχει χρήμα στα χέρια του και θέλει να κάνει κάτι με αυτό, όμως πολύς κόσμος βρίσκεται σε σύγχυση. Το γεγονός ότι βλέπουν το bitcoin, στο οποίο είχαν τόσο πολύ εμπιστοσύνη, να υποχωρεί στο βαθμό που πέφτει σήμερα, προκαλεί σύγχυση,» τόνισε.

«Αυτός ο περίεργος συνδυασμός, του διαθέσιμου ρευστού και της σύγχυσης και του αποπροσανατολισμού  βρίσκεται πίσω από αυτές τις τρελές κινήσεις της αγοράς,» είπε ο Μόμπιους που ωστόσο εκτιμά ότι οι αγορά θα συνεχίσει την ανοδική της πορεία αν οι κεντρικές τράπεζες δεν προχωρήσουν σε πρόωρη άρση των μέτρων στήριξης.

Ο Μόμπιους σημείωσε το γεγονός ότι ορισμένες αναδυόμενες αγορές απέδωσαν καλά εκμεταλλευόμενες την αυξημένη ρευστότητα παγκοσμίως και ειδικότερα πως ορισμένα νομίσματα, όπως το κινεζικό ρέμνιμπι και το ρεάλ Βραζιλίας, κατέγραψαν πολύ καλές επιδόσεις πέρυσι, ωστόσο, προειδοποίησε ότι η προοπτική για τα νομίσματα επίσης απρόβλεπτη.