Μ. Γκέιτς: Η πανδημία θα τελειώσει μέχρι το τέλος του 2021

Μ. Γκέιτς: Η πανδημία θα τελειώσει μέχρι το τέλος του 2021

Την εκτίμηση ότι η πανδημία του κορονοϊού η οποία έχει κοστίσει τη ζωή σε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους, μέχρι στιγμής, θα έχει αντιμετωπιστεί μέχρι το τέλος του 2021, εξέφρασε ο δισεκατομμυριούχος και φιλάνθρωπος Μπιλ Γκέιτς.

Τόνισε επίσης ότι «πιστεύω πως αρκετά από αυτά (τα εμβόλια) θα είναι αποτελεσματικά, όχι απλά στο 50%, αλλά σε ένα ποσοστό 80-90% σε ό, τι αφορά στην ανάσχεση μετάδοσης του ιού» 

Μιλώντας στο περιοδικό Economist, o "ιθύνων νους" της Microsoft, ο οποίος βρίσκεται στη πρώτη γραμμή αντιμετώπισης του κορονοϊού μέσω του ιδρύματος του και της συμμαχίας Gavi, τόνισε ότι "τα δισεκατομμύρια για την ανάπτυξη του εμβολίου θα γλιτώσουν μακροπρόθεσμα τρισεκατομμύρια σε οικονομική ζημιά".

Ο Μπιλ Γκέιτς εξήγησε πως τα υπό δοκιμή εμβόλια για τον κορονοϊό έχουν αρκετά χαμηλό κόστος παραγωγής, το οποίο δεν υπερβαίνει τα 2 με 3 δολάρια ανά δόση. «Το ζήτημα είναι πόσο γρήγορα θα μπορέσουμε να παράγουμε αρκετά από αυτά, ώστε να εμβολιαστεί μεγάλο μέρος του πληθυσμού», πρόσθεσε.

Μπορεί ο φιλάνθρωπος επιχειρηματίας να προβλέπει ότι η πανδημία θα τελειώσει μέχρι το τέλος του 2021, τονίζει παρόλα αυτά ότι "το ανθρώπινο κόστος θα είναι μεγάλο, ιδίως στις φτωχότερες χώρες, όπου η πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη είναι αφενός δύσκολη και αφετέρου ελλιπής". 

Από την έμμεση κριτική του Γκέιτς δεν ξέφυγε πάντως ο Λευκός Οίκος και ο Ντόναλντ Τραμπ, εκτιμώντας ότι "Μια αλλαγή ηγεσίας στις ΗΠΑ δεν θα φέρει αμέσως την αλλαγή, διότι έχει χαθεί η εμπιστοσύνη". Ο Γκέιτς έκανε λόγο για "σοβαρό ενδεχόμενο" σε περίπτωση νίκης του  Μπάιντεν "οι οπαδοί του Τραμπ να μην φορούν μάσκα, θέλοντας να συμβολίσουν την αντίσταση τους".