Μ. Δερμιτζάκης: Πρέπει να αρχίσει να ανοίγει η Ελλάδα

Μ. Δερμιτζάκης: Πρέπει να αρχίσει να ανοίγει η Ελλάδα

«Νομίζω ότι θα πρέπει να ‘’ανοίγει’’ η Ελλάδα» δήλωσε ο Μανώλης Δερμιτζάκης, σημειώνοντας ότι «το lockdown αυτό δεν αποδίδει όπως πρέπει και μιλάμε για μεταδόσεις που γίνονται μέσω ‘’παρανομιών’’ των κανόνων». Τόνισε δε ότι «πρέπει να δοθεί στον κόσμο μια συντεταγμένη έξοδος η οποία να του επιτρέπει να κάνει κάποιες δραστηριότητες».

Μιλώντας στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα Mega, ο καθηγητής Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης δήλωσε: «Δεν έχουμε δει όλο το αποτέλεσμα των γιορτών, καθώς τα Θεοφάνια δεν έχει φανεί ακόμα πόσο επίπτωση είχαν». «Ελπίζω να μην σταθεροποιηθεί μεγάλη αύξηση αλλά να μειωθεί πάλι και λόγω του νέου lockdown», συμπλήρωσε.

Πρέπει να ανοίξουν τα σχολεία προσεκτικά με κανόνες

Σχετικά με το σχολεία συμπλήρωσε πως είναι καλό που ανοίγουν και πως ελπίζει ότι θα ανοίξουν και τα γυμνάσια και τα λύκεια καθώς χαλαρώνει κάπως την οικογένεια.

Δεν λέω να βγαίνουμε έξω, να πηγαίνουμε σε μπαρ και να διασκεδάζουμε, διευκρίνισε. Μιλάω για κάτι πολύ συντεταγμένο, πολύ προσεκτικά και πάντα πολύ αυστηρά με μάσκα, αποστάσεις και υγιεινή χεριών.

Πώς θα προχωρήσει ο εμβολιασμός στην Ελλάδα

Σχετικά με τους εμβολιασμούς σημείωσε ότι «η υπεροργάνωση δεν κάνει καλό, σχολιάζοντας παράλληλα και το σχέδιο εμβολιασμού του Ισραήλ.

Χρειάζεται να βάλουμε κάποιους βασικούς κανόνες και από ‘κει και πέρα να γίνονται εμβολιασμοί μαζικά, διότι όταν προσπαθούσε να προτεραιοποιήσουμε την κάθε λεπτομέρεια καθυστερούμε πάρα πολύ για να βρούμε τον τρόπο και τη σειρά να γίνει αυτό.

Για παράδειγμα, αν γινόντουσαν όλα τα εμβόλια την ημέρα που τα πήραμε και δεν είχαμε μετά από 21 μέρες για τους ίδιους, θα είχαμε πρόβλημα.

Άρα θα πρέπει να γίνει με τέτοιο ρυθμό που να ταιριάζει με την διαθεσιμότητα της δεύτερης δόσης από μια άλλη παρτίδα η οποία θα φτάσει.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, η Ελλάδα ξεκινάει αργά ενώ θα πρέπει να είναι έτοιμη η κυβέρνηση να αυξήσουμε τον τρόπο με τον οποίο κάνουμε τον εμβολιασμό.

Μαζικός εμβολιασμός Μάρτιο – Απρίλιο που θα έρθουν τα εμβόλια

Να μπορούμε δηλαδή μετά τον Μάρτιο – Απρίλιο που θα έρθουνε πολλές δόσεις μαζί, να γίνει ένας μαζικός εμβολιασμός.

Σημείωσε ότι δεν χρειάζεται να φτάσουμε στο 70% του εμβολιασμού του πληθυσμού καθώς λόγω του εποχιακού μειώνεται το R0, η βάση του ρυθμού μετάδοσης, ανεξάρτητα από τα μέτρα που παίρνουμε εμείς.

Λόγω καλοκαιριού θα έχουμε χτίσει ισχυρότερο τείχος ανοσίας

Από τη στιγμή λοιπόν που μειώνεται το καλοκαίρι λόγω του ήλιου και της θερμοκρασίας αλλά και του γεγονότος ότι κάνουμε περισσότερες δραστηριότητες εκτός χρειαζόμαστε λιγότερο ποσοστό του πληθυσμού για να φτάσουμε σε αυτή την ασπίδα ανοσίας.

Αν εμβολιαστούν 20 εκατομμύρια πολίτες, δηλαδή του 20% του πληθυσμού, και εμβολιαστούν άλλοι τόσοι (ακόμη 20 εκατομμύρια πολίτες), το οποίο είναι πολύ εύκολο να γίνεται μετά από 2-3 μήνες, λόγω καλοκαιριού θα μπορούμε να κρατήσουμε αυτή την ασπίδα για το καλοκαίρι.

Πρέπει να φτάσουμε ένα 40% του πληθυσμού να εμβολιαστεί συν ένα 10% περίπου θα έχει νοσήσει, θα έχουμε ένα 50% επίπεδο ανοσίας.

Την άνοιξη, τόνισε, πρέπει να κάνουμε μαζικά εμβολιασμούς και να σιγουρευτούμε ότι δεν θα μας λείψουν βασικά πράγματα, όπως σύριγγες.