Μ. Βορίδης: Καταστροφικός για τη λειτουργία της αυτοδιοίκησης ο εκλογικός νόμος του ΣΥΡΙΖΑ

Μ. Βορίδης: Καταστροφικός για τη λειτουργία της αυτοδιοίκησης ο εκλογικός νόμος του ΣΥΡΙΖΑ

Καταστροφικό για τη λειτουργία της αυτοδιοίκησης χαρακτήρισε, εκ νέου, ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, τον νόμο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κώστα Ζαχαριάδη, για «σωρεία προσλήψεων με επίκληση την πανδημία και με διαδικασίες εκτός ΑΣΕΠ στην Περιφέρεια Αττικής», ο κ. Βορίδης κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ, αντί να βγάζει ανακοινώσεις, να περιμένει να ακούσει την κυβέρνηση, καθώς και τους δημάρχους και τους περιφερειάρχες για το «τι περνάνε» με το προηγούμενο νομοθέτημα. «Θα έρθει στη Βουλή και θα έχουμε χρόνο να τοποθετηθούμε. Δεν προτρέχουμε», είπε ο κ. Βορίδης.

Νωρίτερα, ο κ. Ζαχαριάδης είχε αναρωτηθεί γιατί η κυβέρνηση αλλάζει τον εκλογικό νόμο και κόβει τη δεύτερη Κυριακή στο 40% ή στο 43%; «Φοβάστε τη συσπείρωση των προοδευτικών δυνάμεων στον δεύτερο γύρο; Ξέρετε ότι η συντηρητική παράταξη στην Ελλάδα ως ρεύμα είναι πάντα συμπαγές, αλλά και πάντα μειοψηφικό; Δεν πιστεύετε στην ανεξαρτησία του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και προσπαθείτε να την προσαρμόσετε ως μικρογραφία της κεντρικής αντιπαράθεσης;», ανέφερε.

Κεντρικό θέμα της ερώτησης του κ. Ζαχαριάδη ήταν η προκήρυξη 406 θέσεων εργασίας από την Περιφέρεια Αττικής, εκ των οποίων «μόνο οι 65» έχουν σχέση με την ασθένεια Covid-19. «Δεν καταγγέλλω την κατά παρέκκλιση προκήρυξη για παρανομία, αλλά ο περιφερειάρχης κ. Πατούλης έπρεπε να ζητήσει από το ΑΣΕΠ να του βγάλει πίνακες, να του βγάλει μόρια, να του βγάλει προσοντολόγιο, να πάμε σε κατεπείγουσες διαδικασίες με κριτήρια, με αξιοκρατία, και όχι να βγάλει μία προκήρυξη μιάμισης μέρας με μία επιτροπή ορισμένη από τον ίδιο, χωρίς δικαίωμα ενστάσεων», υπογράμμισε ο βουλευτής του ΣΥΡΤΙΖΑ.

Ο κ. Βορίδης απάντησε ότι η αυτοδιοίκηση βεβαίως και δέχεται κριτική αλλά το να μέμφεται ο ΣΥΡΙΖΑ τον υπουργό Εσωτερικών για επιλογές τις οποίες έχει κάνει ένας αυτοδιοικητικός φορέας είναι βαθιά επικίνδυνο, διότι αυτό που εννοεί είναι ότι θα έπρεπε να του αφαιρέσουμε το δικαίωμα αυτό «για να το γυρίσουμε σε ένα κεντρικό συγκεντρωτικό κράτος». Κάλεσε, μάλιστα, τον κ. Ζαχαριάδη να ζητήσει από την πρώην περιφερειάρχη, Ρένα Δούρου, να ασκήσει έλεγχο εάν κάτι δεν της αρέσει στην πολιτική προσλήψεων του κ. Πατούλη. Επίσης, ρώτησε τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ εάν είναι λάθος η διάταξη του νόμου που δίνει στις περιφέρειες τη δυνατότητα εξαιρετικών προσλήψεων για την αντιμετώπιση του νέου κορονοϊού. Εάν η απάντηση είναι «όχι» σημαίνει ότι δεν θα προσληφθούν υγειονομικοί και διοικητικοί για τον αναγκαίο εποπτικό μηχανισμό και τότε, «κατά τον κλασικό τρόπο του ΣΥΡΙΖΑ, θα βγαίνετε να μας καταγγέλλετε γιατί δεν έχουμε κάνει προσλήψεις για να ανταπεξέλθουμε στον covid. Όλα και τα ανάποδα μαζί! Και προσλήψεις να κάνουμε, αλλά και να μην τις κάνουμε. Και όταν διευκολύνουμε την πρόσληψη, θα λέτε ότι "αυτό είναι ρουσφετολογικό"», τόνισε ο κ. Βορίδης.

Τέλος, σημείωσε ότι τον έλεγχο των προσλήψεων από τις περιφέρειες τον έχει το Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού (ΑΣΕΠ).