7ος χρόνος, ημέρα 2101η
Δευτέρα, 2 Αυγούστου 2021

Λιθουανία: Κινητοποίηση των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα στα σύνορα με Λευκορωσία

Λιθουανία: Κινητοποίηση των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα στα σύνορα με Λευκορωσία

Οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα οργάνωσαν σήμερα μια κινητοποίηση διαμαρτυρίας για τη μεταχείριση των δημοσιογράφων από τις αρχές της Λευκορωσίας, στα σύνορα με τη Λιθουανία.

Την Κυριακή οι αρχές της Λευκορωσίας ανάγκασαν ένα αεροσκάφος της εταιρείας Ryanair να προσγειωθεί στο Μινσκ και συνέλαβαν τον αντιπολιτευόμενο μπλόγκερ Ρομάν Προτασέβιτς και τη σύντροφό του που επέβαιναν σε αυτό.

Το επεισόδιο αυτό προκάλεσε κατακραυγή σε όλον τον κόσμο και πολλοί ζητούν την επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Λευκορωσίας. Το Μινσκ κατηγορεί τη Δύση ότι χρησιμοποιεί το συμβάν για να εξαπολύσει έναν «υβριδικό πόλεμο».

Ο γενικός γραμματέας των RSF Κριστόφ Ντελουάρ είπε στους δημοσιογράφους την Τετάρτη, από το Βίλνιους της Λιθουανίας, ότι οι ενέργειες της Λευκορωσίας αποτελούν τμήμα μιας νέας μεθόδου επίθεσης εναντίον της ελευθεροτυπίας, κάτι που θα ήταν «αδιανόητο πριν από μερικά χρόνια».

«Στη Λευκορωσία έγινε θεσμική αεροπειρατεία ενός αεροπλάνου, απλώς και μόνο για να συλληφθεί ο δημοσιογράφος», υποστήριξε.

Σήμερα ο Ντελουάρ και δεκάδες Λιθουανοί και Λευκορώσοι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στα σύνορα κρατώντας φωτογραφίες φυλακισμένων δημοσιογράφων, μεταξύ των οποίων και του Προτασέβιτς.

Μετά την καταστολή των κινητοποιήσεων της αντιπολίτευσης, το περασμένο φθινόπωρο, συνελήφθησαν 430 δημοσιογράφοι και 20 παραμένουν ακόμη κρατούμενοι σε φυλακές της Λευκορωσίας.

Πηγή: Reuters