Λίβανος: Ανάγκη καραντίνας δύο εβδομάδων λόγω κορονοϊού

Λίβανος: Ανάγκη καραντίνας δύο εβδομάδων λόγω κορονοϊού

Ο Λίβανος θα πρέπει να «κλείσει» για δύο εβδομάδες, έπειτα από την έξαρση κρουσμάτων κορονοϊού, δήλωσε ο υπουργός Υγείας σήμερα, καθώς η χώρα παραπαίει μετά την τεράστια έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού.

«Κηρύσσουμε σήμερα κατάσταση γενικού συναγερμού και χρειαζόμαστε μια γενναία απόφαση ώστε να κλείσει η χώρα για δύο εβδομάδες» δήλωσε σε ραδιοφωνική εκπομπή ο Χαμάντ Χασάν.

Ο Λίβανος κατέγραψε 439 νέα κρούσματα την Κυριακή, αριθμό ρεκόρ, και έξι νέους θανάτους μέσα σε 24 ώρες.

Η χώρα, που βρίσκεται ήδη σε βαθιά οικονομική κρίση, προσπαθούσε ήδη να αντιμετωπίσει μια έξαρση της Covid-19 πριν την έκρηξη της 4ης Αυγούστου που κόστισε τη ζωή σε τουλάχιστον 178 άτομα, κατέστρεψε ολόκληρα κομμάτια της πόλης και ανάγκασε την κυβέρνηση να παραιτηθεί.

Η έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού προκάλεσε ζημιές σε πολλά νοσοκομεία, που ταυτόχρονα έπρεπε να φροντίσουν πάνω από 6.000 τραυματίες. Περίπου τα μισά από τα 55 ιατρικά κέντρα της πρωτεύουσας τέθηκαν εκτός λειτουργίας, όπως ανακοίνωσε ο ΠΟΥ την προηγούμενη εβδομάδα.

«Αντιμετωπίζουμε μια πραγματική πρόκληση και οι αριθμοί που καταγράφηκαν το τελευταίο διάστημα είναι τρομακτικοί», είπε ο Χασάν. «Το ζήτημα απαιτεί τη λήψη αποφασιστικών μέτρων». Οι κλίνες των ΜΕΘ στα κρατικά και τα ιδιωτικά νοσοκομεία είναι πλήρεις, πρόσθεσε.

Μιλώντας στο πρακτορείο Reuters, ο υπηρεσιακός Υπουργός Υγείας δήλωσε ότι οι αρχές δεν θα κλείσουν ακόμη το αεροδρόμιο της χώρας, μια που η έξαρση οφείλεται κυρίως σε εσωτερικά κρούσματα.

«Ο πραγματικός κίνδυνος είναι η εξάπλωση στην κοινωνία», είπε. «Όλοι θα πρέπει να βρίσκονται σε επιφυλακή και να λαμβάνουν τα αυστηρότερα μέτρα προφύλαξης».

Ωστόσο, αφού η έκρηξη δημιούργησε σχεδόν 250.000 άστεγους, ο κίνδυνος εξάπλωσης του κορονοϊού έχει αυξηθεί, όπως ανακοίνωσε ο ΠΟΥ.