7ος χρόνος, ημέρα 2188η
Πέμπτη, 28 Οκτωβρίου 2021

Λέκκας για σεισμό στην Κρήτη: Υποβαθμισμένη η μετασεισμική ακολουθία μετά τα 6,3 Ρίχτερ

Λέκκας για σεισμό στην Κρήτη: Υποβαθμισμένη η μετασεισμική ακολουθία μετά τα 6,3 Ρίχτερ
Eurokinissi

«Κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά ότι η χθεσινή δόνηση ήταν ο κύριος σεισμός καθώς δεν υπάρχουν πολλά ιστορικά δεδομένα», δήλωσε ο καθηγητής και πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας, υπογραμμίζοντας πως ακόμα και στην ακραία περίπτωση που γίνει σεισμός ίδιου ή και μεγαλύτερου μεγέθους, η ενέργεια που θα παραχθεί δεν θα κατευθυνθεί προς την Κρήτη αλλά προς το Λιβυκό Πέλαγος.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ το πρωί της Τετάρτης, ο κ. Λέκκας, που μετέβη στον Ξηρόκαμπο Σητείας, τόνισε πως η μετασεισμική ακολουθία της ισχυρής δόνησης των 6,3 Ρίχτερ στην Κρήτη είναι υποβαθμισμένη, καθώς όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «δεν περιλαμβάνει τους σεισμούς που θα επιθυμούσαν οι ειδικοί με μετασεισμούς μεγάλους από 5,2 έως 5,6 Ρίχτερ».

Όπως είπε, ο σεισμός των 6,3 Ρίχτερ δεν προήλθε από το ελληνικό τόξο που περνά νότια της Κρήτης και με κατεύθυνση Ανατολή – Δύση, αλλά από ρήγμα το οποίο είναι εγκάρσιο στο ελληνικό με κατεύθυνση «περίπου» Βορράς - Νότος.

«Αυτά τα ρήγματα δίνουν αρκετά μεγάλους σεισμούς. Δεν μπορεί να εκτιμηθεί το ακριβές μέγεθος των σεισμών που μπορεί να προκαλέσουν καθώς βρίσκεται σε θαλάσσιο χώρο και δεν μπορούν να υπολογιστούν όλα τα χαρακτηριστικά του, που θα μπορούσαν να υπολογιστούν αν ήταν στη στεριά», σημείωσε.