7ος χρόνος, ημέρα 2103η
Τετάρτη, 4 Αυγούστου 2021

La Stampa: Η ΕΕ δεν θα ανανεώσει τις συμβάσεις με AstraZeneca και J&J μόλις λήξουν

La Stampa: Η ΕΕ δεν θα ανανεώσει τις συμβάσεις με AstraZeneca και J&J μόλις λήξουν
APimages

Η Κομισιόν αποφάσισε να μην ανανεώσει τις συμβάσεις εμβολίων κορονοϊού το επόμενο έτος με τις AstraZeneca και Johnson & Johnson (J&J), ανέφερε η ιταλική εφημερίδα «La Stampa» την Τετάρτη, επικαλούμενη πηγή από το ιταλικό υπουργείο Υγείας.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε συμφωνία με τους ηγέτες πολλών χωρών της ΕΕ, αποφάσισε ότι οι συμβάσεις με τις εταιρείες που παράγουν εμβόλια που ισχύουν για το τρέχον έτος δεν θα ανανεωθούν κατά τη λήξη τους», ανέφερε η εφημερίδα.

Πρόσθεσε δε, ότι οι Βρυξέλλες θα προτιμούσαν να επικεντρωθούν στα εμβόλια COVID-19 που χρησιμοποιούν την τεχνολογία messenger RNA (mRNA), όπως αυτά των Pfizer και Moderna.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητά διευκρινίσεις από την Johnson & Johnson σχετικά με την «εντελώς απροσδόκητη» ανακοίνωση της εταιρείας για καθυστερήσεις στην παράδοση εμβολίων COVID-19 στην ΕΕ, δήλωσε Ευρωπαίος αξιωματούχος στο Reuters την Τρίτη.

Στο μεταξύ, σε εξέλιξη βρίσκεται η διερεύνηση περιστατικών σπάνιων θρομβώσεων σε γυναίκες που είχαν εμβολιαστεί προηγουμένως με το εμβόλιο της εταιρείας Johnson & Johnson κατά του κορονοϊού από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ), ο οποίος προς ώρας τονίζει ότι επί του παρόντος «δεν είναι σαφές αν υπάρχει αιτιώδης σχέση μεταξύ του εμβολιασμού» και αυτής της πάθησης.

Η ανακοίνωση της Johnson & Johnson

Αναλυτικά στην ανακοίνωσή της η Johnson & Johnson αναφέρει τα εξής:

«Η ασφάλεια και η ευημερία των ανθρώπων που χρησιμοποιούν τα προϊόντα μας είναι η πρώτη μας προτεραιότητα. Είναι σε γνώση μας μια εξαιρετικά σπάνια διαταραχή που περιλαμβάνει θρομβώσεις σε συνδυασμό με χαμηλά αιμοπετάλια, σε μικρό αριθμό ατόμων που έχουν λάβει το εμβόλιοb κατά της COVID-19. Το Κέντρα Ελέγχου Νόσων των Ηνωμένων Πολιτειών (CDC) και η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) εξετάζουν τα δεδομένα που αφορούν έξι αναφερόμενες περιπτώσεις στις ΗΠΑ, σε περισσότερες από 6,8 εκατομμύρια δόσεις που χορηγήθηκαν. Λόγω της μεγάλης προσοχής, το CDC και το FDA έχουν συστήσει παύση στη χρήση του εμβολίου μας.

Επιπλέον, εξετάσαμε αυτές τις περιπτώσεις με ευρωπαϊκές υγειονομικές αρχές. Λάβαμε την απόφαση να καθυστερήσουμε προληπτικά τη διάθεση του εμβολίου μας στην Ευρώπη. Συνεργαζόμαστε στενά με ιατρικούς εμπειρογνώμονες και υγειονομικές αρχές και υποστηρίζουμε σθεναρά την ανοιχτή επικοινωνία αυτών των πληροφοριών στους επαγγελματίες του τομέα της υγείας και στο κοινό.

Το CDC και το FDA έχουν καταστήσει διαθέσιμες πληροφορίες σχετικά με τη σωστή αναγνώριση και διαχείριση των περιστατικών λόγω της μοναδικής θεραπείας που απαιτείται με αυτόν τον τύπο θρόμβου αίματος. Οι υγειονομικές αρχές συμβουλεύουν ότι τα άτομα που έχουν λάβει το εμβόλιο κατά της COVID-19 και εμφανίζουν σοβαρό πονοκέφαλο, κοιλιακό άλγος, πόνο στα πόδια ή δύσπνοια εντός τριών εβδομάδων μετά τον εμβολιασμό, θα πρέπει να επικοινωνήσουν με πάροχο υγειονομικής περίθαλψης».