7ος χρόνος, ημέρα 2055η
Πέμπτη, 17 Ιουνίου 2021

Εμβόλιο Johnson & Johnson: Η Κομισιόν ζητά διευκρινίσεις για την καθυστέρηση στις παραδόσεις

Εμβόλιο Johnson & Johnson: Η Κομισιόν ζητά διευκρινίσεις για την καθυστέρηση στις παραδόσεις
APimages

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις μετά την ανακοίνωση της Johnson & Johnson ότι για προληπτικούς λόγους θα καθυστερήσει την αποστολή παρτίδων προς την Ευρώπη, οι πρώτες εκ των οποίων ξεκίνησαν τη Δευτέρα.

Έτσι λοιπόν, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητά διευκρινίσεις από την αμερικανική εταιρεία για την «απολύτως αναπάντεχη» ανακοίνωσή της, όπως τονίζει χαρακτηριστικά, ότι θα καθυστερήσει τις παραδόσεις των εμβολίων της για την COVID-19 στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως δήλωσε Ευρωπαίος αξιωματούχος στο πρακτορείο Reuters.

Υπενθυμίζεται ότι η Johnson&Johnson ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι θα καθυστερήσει τη διάθεση του εμβολίου της στην Ευρώπη και εξετάζει, σε συνεργασία με τις ευρωπαϊκές υπηρεσίες υγείας, τις περιπτώσεις πολύ σπάνιων θρομβοεμβολών σε πρόσωπα που είχαν εμβολιαστεί.

Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος είπε ότι η εταιρεία είχε επιβεβαιώσει την περασμένη Παρασκευή ότι σκόπευε να παραδώσει στην ΕΕ 55 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της, όπως προβλέπει η σύμβασή της, μέχρι τα τέλη Ιουνίου.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι σε επαφές με την εταιρεία» ώστε να λάβει διευκρινίσεις για την απόφασή της, πρόσθεσε, ζητώντας να μην κατονομαστεί επειδή οι συζητήσεις αυτές είναι εμπιστευτικές.

Εκπρόσωπος της Κομισιόν είπε ότι η Επιτροπή εξετάζει το ζήτημα αλλά δεν μπορούσε να προβεί σε κάποιο άλλο σχόλιο στην παρούσα φάση.

Η ανακοίνωση της Johnson & Johnson

Αναλυτικά στην ανακοίνωσή της η Johnson & Johnson αναφέρει τα εξής:

«Η ασφάλεια και η ευημερία των ανθρώπων που χρησιμοποιούν τα προϊόντα μας είναι η πρώτη μας προτεραιότητα. Είναι σε γνώση μας μια εξαιρετικά σπάνια διαταραχή που περιλαμβάνει θρομβώσεις σε συνδυασμό με χαμηλά αιμοπετάλια, σε μικρό αριθμό ατόμων που έχουν λάβει το εμβόλιοb κατά της COVID-19. Το Κέντρα Ελέγχου Νόσων των Ηνωμένων Πολιτειών (CDC) και η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) εξετάζουν τα δεδομένα που αφορούν έξι αναφερόμενες περιπτώσεις στις ΗΠΑ, σε περισσότερες από 6,8 εκατομμύρια δόσεις που χορηγήθηκαν. Λόγω της μεγάλης προσοχής, το CDC και το FDA έχουν συστήσει παύση στη χρήση του εμβολίου μας.

Επιπλέον, εξετάσαμε αυτές τις περιπτώσεις με ευρωπαϊκές υγειονομικές αρχές. Λάβαμε την απόφαση να καθυστερήσουμε προληπτικά τη διάθεση του εμβολίου μας στην Ευρώπη. Συνεργαζόμαστε στενά με ιατρικούς εμπειρογνώμονες και υγειονομικές αρχές και υποστηρίζουμε σθεναρά την ανοιχτή επικοινωνία αυτών των πληροφοριών στους επαγγελματίες του τομέα της υγείας και στο κοινό.

Το CDC και το FDA έχουν καταστήσει διαθέσιμες πληροφορίες σχετικά με τη σωστή αναγνώριση και διαχείριση των περιστατικών λόγω της μοναδικής θεραπείας που απαιτείται με αυτόν τον τύπο θρόμβου αίματος. Οι υγειονομικές αρχές συμβουλεύουν ότι τα άτομα που έχουν λάβει το εμβόλιο κατά της COVID-19 και εμφανίζουν σοβαρό πονοκέφαλο, κοιλιακό άλγος, πόνο στα πόδια ή δύσπνοια εντός τριών εβδομάδων μετά τον εμβολιασμό, θα πρέπει να επικοινωνήσουν με πάροχο υγειονομικής περίθαλψης».

Βέλγιο, Ολλανδία και Ισπανία συνεχίζουν τους εμβολιασμούς με Johnson & Johnson

Την συνέχιση των εμβολιασμών με το σκεύασμα της Johnson & Johnson αποφάσισαν οι ρυθμιστικές αρχές σε Βέλγιο, Ολλανδία και Ισπανία, λίγες ώρες μετά την εισήγηση των υγειονομικών αρχών των ΗΠΑ για διακοπή της χορήγησης του εμβολίου της εταιρείας εξαιτίας περιστατικών θρόμβωσης. «Προς το παρόν, τα οφέλη του εμβολίου υπερτερούν των πιθανών κινδύνων», αναφέρουν σε σημερινή τους ανακοίνωση οι αρμόδιες αρχές.

Αναλυτικότερα, στην Ολλανδία, η αρμόδια ρυθμιστική αρχή φαρμάκων (CBG) ανακοίνωσε σήμερα ότι τα οφέλη του εμβολίου της Johnson & Johnson κατά της COVID-19 υπερτερούν των πιθανών κινδύνων, μετά τη σύσταση των αμερικανικών ομοσπονδιακών υγειονομικών αρχών για την αναστολή της χρήσης του εμβολίου.

«Μαζί με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) παρακολουθούμε την κατάσταση από πολύ κοντά», ανακοίνωσε η CBG. «Προς το παρόν, τα οφέλη του εμβολίου υπερτερούν των πιθανών κινδύνων».

Οι αμερικανικές υπηρεσίες προχώρησαν στη σύστασή τους μετά την εκδήλωση μιας σπάνιας διαταραχής με θρόμβους αίματος σε έξι ανθρώπους που εμβολιάστηκαν με το σκεύασμα αυτό.

Στην Ισπανία ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ δήλωσε σήμερα ότι τα οφέλη όλων των εγκεκριμένων εμβολίων κατά της COVID-19 αντισταθμίζουν τους κινδύνους, μετά τη σύσταση των αμερικανικών αρχών για την αναστολή του εμβολιασμού με το σκεύασμα που ανέπτυξε η Johnson & Johnson.

Ο Σάντσεθ πρόσθεσε, ωστόσο, ότι οι αρχές θα επιβραδύνουν τη διάθεση των εμβολίων για να αξιολογήσουν τους κινδύνους εάν και όταν αναφερθούν σοβαρές παρενέργειες.

Παρόμοια στάση διατηρεί και το Βέλγιο, όπου  παρά τις νέες πληροφορίες από τις Ηνωμένες Πολιτείες, δεν προβλέπεται προς το παρόν αλλαγή στον προγραμματισμό.

«Παρακολουθούμε στενά την κατάσταση», σημείωσε ο Γκούντρον Μπράιτ, εκπρόσωπος της ομάδας εργασίας για τον εμβολιασμό επισημαίνοντας ότι «αυτή τη στιγμή, δεν έχουμε λάβει κάποια ένδειξη με βάση την οποία να πρέπει να σταματήσουμε τον εμβολιασμό».

Οι πρώτες 36.000 δόσεις της Johnson & Johnson παραδόθηκαν στο Βέλγιο εχθές (Δευτέρα) και οι εμβολιασμοί αναμένεται να ξεκινήσουν την επόμενη εβδομάδα αναφέρει το rtl.

Τέλος, η Σουηδία θα αποφασίσει πώς θα χρησιμοποιήσει το εμβόλιο κατά της COVID-19 της Johnson & Johnson εντός των επόμενων ημερών, ανακοίνωσε σήμερα η Υπηρεσία Υγείας, μετά τις αναφορές σπάνιων θρόμβων αίματος παρόμοιων με αυτούς που αναφέρθηκαν για το εμβόλιο της AstraZeneca.

Η απόφαση αυτή λαμβάνεται μια εβδομάδα αφότου οι ευρωπαϊκοί ρυθμιστικοί φορείς ανακοίνωσαν ότι βρήκαν πιθανή σχέση μεταξύ του εμβολίου κατά της COVID-19 της AstraZeneca και ενός σπάνιου προβλήματος πήξης του αίματος που οδήγησε σε μικρό αριθμό θανάτων.

Η Σουηδία αναμένεται να λάβει τις πρώτες δόσεις του εμβολίου της Johnson & Johnson αργότερα αυτήν την εβδομάδα. Σταμάτησε τη χρήση του εμβολίου AstraZeneca τον Μάρτιο, αλλά αργότερα επανέλαβε τη χορήγησή του στα άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω.

«Εξετάζουμε το θέμα και τα διαθέσιμα δεδομένα από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων και τους Αμερικανούς συναδέλφους μας», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο επικεφαλής επιδημιολόγος της Σουηδίας Άντερς Τέγκνελ. «Αναμένεται μια απόφαση μέσα σε μία ή λίγες ημέρες».

Πηγή: Reuters