Κυρώσεις στην κυβερνήτη του Χονγκ Κονγκ Κάρι Λαμ για τον νόμο εθνικής ασφάλειας
ΗΠΑ

Κυρώσεις στην κυβερνήτη του Χονγκ Κονγκ Κάρι Λαμ για τον νόμο εθνικής ασφάλειας

Η αμερικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα την επιβολή κυρώσεων εναντίον 11 ανώτερων Κινέζων και αξιωματούχων του Χονγκ Κονγκ, συμπεριλαμβανομένης της κυβερνήτη του Χονγκ Κονγκ, Κάρι Λαμ, για την απόφαση του Πεκίνου να επιβάλει έναν νόμο για την εθνική ασφάλεια στο ασιατικό οικονομικό κέντρο.

"Οι Ηνωμένες Πολιτείες στέκονται μαζί με τον λαό του Χονγκ Κονγκ και θα χρησιμοποιήσουμε τα εργαλεία και τις αρχές μας για να στοχεύσουμε εκείνους που υπονομεύουν την αυτονομία τους", δήλωσε ο Στίβεν Μνουτσιν, υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ.

Εκτός από την Κάρι Λαμ, οι ΗΠΑ επέβαλαν επίσης κυρώσεις στον Κρις Τανγκ τον αστυνομικό επίτροπο του Χονγκ Κονγκ, και τον Τζον Λι τον κυβερνητικό γραμματέα ασφαλείας. Στο επίκεντρο των κυρώσεων είναι επίσης ανώτεροι αξιωματούχοι του Κομμουνιστικού Κόμματος μεταξύ των οποίων Σια Μπαολονγκ, διευθυντής του γραφείου υποθέσεων του Χονγκ Κονγκ και του Μακάο του Κρατικού Συμβουλίου της Κίνας και ο Λουο Χουινινγκ, διευθυντής του κινεζικού συνδέσμου στο Χονγκ Κονγκ.

Επιπρόσθετα το αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών είχε ανακοινώσει προ μηνός και την επιβολή ταξιδιωτικών απαγορεύσεων σε αξιωματούχους του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας με αφορμή το ίδιο ζήτημα.

Στις 16 Ιουλίου, ο Ντόναλντ Τραμπ τερμάτισε το προτιμησιακό εμπορικό καθεστώς που είχε παραχωρηθεί από τις ΗΠΑ στο Χονγκ Κονγκ με εκτελεστικό διάταγμά του και υπέγραψε νόμο που προβλέπει την επιβολή κυρώσεων για αυτές που αποκάλεσε "κατασταλτικές ενέργειες" της Κίνας σε βάρος της κινεζικής αυτόνομης περιοχής, αναφερόμενος στον δρακόντειο νόμο για την εθνική ασφάλεια.