Κυρ. Πιερρακάκης: Στη Βουλή το «Σύνταγμα της Πληροφορικής»

Κυρ. Πιερρακάκης: Στη Βουλή το «Σύνταγμα της Πληροφορικής»

«Η αντανάκλαση του χαμηλού ψηφιακού δείκτη  στην Ελλάδα είναι η υψηλή γραφειοκρατία», με την χώρα  να επωμίζεται κόστος από τα διοικητικά βάρη σε ποσοστό 6,8% του ΑΕΠ, όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος ήταν 3,5% το 2006, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, είπε ο Κυριάκος Πιερρακάκης μεταξύ άλλων στην ερώτηση:«Πώς θα Γίνει ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός του Κράτους;». Αυτό ήταν και το κεντρικό ερώτημα του πέμπτου diaNEOsis LIVE, στο οποίο κλήθηκε να απαντήσει απόψε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης. 

Με δεδομένη την χαμηλή κατάταξη της Ελλάδας στους δείκτες ψηφιακής ωρίμανσης, «ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι η μεγάλη εκκρεμότητα του κράτους» τόνισε ο κ. Πιερρακάκης και εξήγησε ότι για τις ανάγκες του το υπουργείο άλλαξε προσανατολισμό, εστιάζοντας στο τεχνικό σκέλος, σε σχέση με την προηγούμενη διακυβέρνηση που έδινε έμφαση στο περιεχόμενο.

«Στο αρχικό πλάνο, προσπαθήσαμε να φέρουμε τις ψηφιακές υποδομές κάτω από ενιαία διοίκηση» σημείωσε ο υπουργός και το «δεύτερο που κάναμε ήταν τα συστήματα που δημοσίου να διαλλειτουργούν μεταξύ τους», περιέγραψε.

«Ο στόχος είναι να προσεγγίσουμε τον ευρωπαϊκό μέσο όρο μέσα σε μια τετραετία» υποστήριξε ο υπουργός, ενώ παρατήρησε πως για να διαπιστωθεί η γραφειοκρατική επιβάρυνση, αρκεί κανείς να εστιάσει στη γραφειοκρατία της ζωής και του θανάτου, με τις διαδικασίες γύρω από τον τελευταίο να απαιτούν ακόμη και σήμερα 13 διαδικασίες.

Στις προθέσεις του υπουργείου, όπως είπε, συγκαταλέγεται το επόμενο δίμηνο η κατάθεση νομοσχεδίου στη Βουλή για την ψηφιακή διασύνδεση, γνωστό ως «Σύνταγμα της πληροφορικής», το οποίο θα περιλαμβάνει ρυθμίσεις για τη Διαύγεια, τις τηλεπικοινωνίες, τα ανοιχτά δεδομένα την κατάργηση του φαξ στο δημόσιο και τον προσωπικό αριθμό του πολίτη.

Επίσης,σε λειτουργία θα τεθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα το MyΚEP live για την εξ αποστάσεως επικοινωνία πολιτών με εκπροσώπους των ΚΕΠ.

Έτσι πρόκειται να απλουστευτεί η διαδικασία έκδοσης μιας σειράς πιστοποιητικών όπως οικογενειακής κατάστασης, γάμου κ.α. από τα δημοτολόγια, ληξιαρχεία, αλλά και η διαδικασία για χορήγηση ειδικών επιδομάτων του ΕΟΠΠΥ για ειδικές θεραπείες, εργοθεραπείες, λογοθεραπείες κ.α., ενώ σε περίπου ένα δίμηνο αναμένεται και το μητρώο διαδικασιών όπου θα καταγραφούν και θα οριζόνται όλες οι διαδικασίες του κράτους.

Ο κ. Πιερρακάκης  προανήγγειλε για  τον επόμενο μήνα την ψηφιοποίηση 8 δημοφιλών διοικητικών εγγράφων για τους πολίτες (λχ. πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης ή πλησιεστέρων συγγενών), για την έκδοση των οποίων απαιτούνται 6.6 εκατομμύρια επισκέψεις το χρόνο.

Χαρτογραφώντας τις ανάγκες, ο υπουργός γνωστοποίησε ότι προετοιμάζεται και το «μητρώο διαδικασιών», το οποίο αφενός θα καταγράψει όλες τις διαδικασίες και αφετέρου θα ορίσει τις διαδικασίες, οπότε να είναι συγκεκριμένη η διαδικασία σε κάθε γκισέ και να μην ταλαιπωρούνται οι πολίτες με πρόσθετη γραφειοκρατία. 

«Ψηφιακός πρωτοπόρος» το 13033

Αναφορικά με τις ψηφιακές εφαρμογές που ενεργοποιήθηκαν στην πανδημία, με εξαίρεση το 13033 το οποίο ο ΟΟΣΑ χαρακτήρισε «ψηφιακό πρωτοπόρο» με 110 εκατομμύρια γραπτά μηνύματα, ο κ. Πιερρακάκης υποστήριξε πως «οι περισσότερες πρωτοβουλίες δεν είχαν per se σχέση με τον κορονοϊό, αλλά εργαλειοποιήσαμε την ψηφιοποίηση κράτους ως εργαλείο τήρησης των μέτρων κοινωνικής απόστασης», καθιστώντας τους πολίτες ενεργούς δοκιμαστές.

«Το μεγάλο σύστημα δεν έχει ακόμη κερδηθεί» περιέγραψε, ωστόσο, ο κ. Πιερρακάκης και γνωστοποίησε ότι «η ψηφιακή Βίβλος θα ανακοινωθεί άμεσα», όπως θα λυθεί και η διαλλειτουργικότητα όλων των διοδίων, ώστε οι σταθμοί να ενωθούν ηλεκτρονικά μεταξύ τους κατά μήκος όλου του εθνικού οδικού δικτύου.

Ο υπουργός αναφέρθηκε επίσης στο θέμα των κινηματογραφικών παραγωγών στην Ελλάδα τονίζοντας ότι με το νέο σχέδιο νόμου ενισχύεται η παραγωγή οπτικοακουστικών έργων, καθώς αυξάνεται το ποσό της επιχορήγησης από 35% σε 40%, ενώ δίνονται και φορολογικά κίνητρα στις επιχειρήσεις που ασχολούνται με την παραγωγή. Παράλληλα, επεσήμανε ότι σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού αναμένεται να μελετηθεί η γραφειοκρατία των παραγωγών.

 
Οι χρεώσεις δεδομένων

Αναφορικά με τις χρεώσεις δεδομένων, ο υπουργός ανέφερε πως «αν βγάζαμε τη φορολογία στο κόστος των δεδομένων η Ελλάδα θα ήταν στον ευρωπαϊκό μέσο όρο»  και επιβεβαίωσε ότι «το 5G θα δημοπρατηθεί κανονικά  στο τέλος του χρόνου», καθώς θα διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο στον τρόπο παραγωγής και ζωής στη χώρα, φέροντας ως παράδειγμα ρομποτικά χειρουργεία και άλλες εφαρμογές που σήμερα μοιάζουν σενάρια επιστημονικής φαντασίας.

«Θα σκάψουμε όλη τη χώρα» ξεκαθάρισε επίσης και ως προς την επέκταση του δικτύου με οπτικές ίνες, ενώ «θα αποκτήσουν και όλα τα νησιά της χώρας μας οπτική ίνα με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση».

Στην ψηφιοποίηση της Δικαιοσύνης, μελετάται η ψηφιακή επίδοση δικογράφων, ενώ για την «εξαγωγή» των ελληνικών κινηματογραφικών παραγωγών, ο υπουργός εξήγγειλε ότι «θα αλλάξουμε το νόμο πηγαίνοντας το κίνητρο στο 40%, για να φέρουμε όσο το δυνατόν περισσότερες παραγωγές» στην Ελλάδα, με δεδομένο ότι η απλοποίηση αυτής της μορφής γραφειοκρατίας έχει τεράστια πολλαπλασιαστικότητα για την χώρα και τη διεθνή της εικόνα, σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού.

Τέλος, ερωτηθείς για τις νέες ταυτότητες,υπογράμμισε ότι ο διαγωνισμός  είναι σε εκκρεμότητα, ωστόσο προτεραιότητα είναι να λυθεί το ζήτημα με τον προσωπικό αριθμό που θα έχει ο κάθε πολίτης ο οποίος θα εκδίδεται με την γέννηση. 

Eξήγησε ότι αυτός θα είναι τα ψηφία του σημερινού ΑΦΜ και θα αποτελεί τον αριθμό της ταυτότητας μας, αλλά δεν θα λέγεται πλέον ΑΦΜ. «Θα λέγεται Π.Α, Προσωπικός Aριθμός, ενώ για ένα διάστημα τα μωρά θα παίρνουν και Π.Α αλλά και ΑΜΚ.Α μέχρι τα συστήματα να απορροφήσουν και τον ΑΜΚΑ και να είναι πλέον ένας ο αριθμός »  

Σύμφωνα με τον υπουργό, πλέον στην ταυτότητα θα αναγράφεται μόνος ο Προσωπικός Αριθμός και ένας αριθμός πιστοποιητικού ο οποίος θα είναι κάτι σαν «check» σε περίπτωση που χαθεί η ταυτότητα, ενώ εκτίμησε ότι το σύστημα πιθανότατα να είναι έτοιμο το 2022.