Κυρ. Μητσοτάκης: Στο δεύτερο κύμα τα έχουμε πάει καλύτερα από πολλές χώρες

Κυρ. Μητσοτάκης: Στο δεύτερο κύμα τα έχουμε πάει καλύτερα από πολλές χώρες

Στοιχεία, με τα οποία έδειξε το γεγονός ότι η χώρα μας σε σχέση με άλλες τα έχει πάει καλύτερα στην αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος της πανδημίας, παρουσίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή κατά τη δευτερολογία του. «Έχουμε την καλύτερη απόδοση ή μήπως θέλετε συνεχώς να πυροβολείτε την χώρα», είπε αναφερόμενος στα κρούσματα που έχει χώρα σε σχέση με τον πληθυσμό της.

Την ίδια ώρα, εξαπέλυσε τα πυρά του προς τον Γ. Βαρουφάκη, ο οποίος νωρίτερα είχε χαρακτηρίσει τη χώρα δουλοπαροικία. «Είναι άκρως προβληματικό να υπάρχει βουλευτής, πόσο μάλλον αρχηγός κόμματος και να αναφέρεται στη χώρα ως δουλοπαροικία! Ειδικά από τον άνθρωπο που αν είχε εφαρμοστεί το σχέδιό του θα είχαμε φύγει από το ευρώ. Και μόνο όταν δεν τα βρήκατε μπορέσαμε και γλιτώσαμε τα χειρότερα. Δεν σας επιτρέπω σε αυτή την αίθουσα να κατηγορείτε τη κυβέρνηση πως κάνει επιλογές με γνώμονα συμφέροντα και όχι υγεία λαού! Αυτές οι κατηγορίες πηγαίνουν κόντρα σε όλα τα πραγματικά  δεδομένα», τόνισε. 

Παράλληλα, κατηγόρησε τόσο την Φ. Γεννηματά όσο και τον Αλέξη Τσίπρα ότι αρκέστηκαν μόνο σε κριτική και δεν κατέθεσαν καμία πρόταση.

«Μου κάνει εντύπωση πως από τον Αλέξη Τσίπρα δεν άκουσα πρόταση παρά μόνο να διπλασιάσουμε τον αριθμό αιθουσών, για να αντιμετωπίσουμε ένα ενδεχόμενο πρόβλημα. Οι ειδικοί άλλα εισηγήθηκαν, αυτά που κάνουμε και σε αυτά θα επιμείνουμε», υπογράμμισε ενώ έκανε λόγο για ανακρίβειες αναφορικά με τα όσα κατέθεσαν οι υπόλοιποι αρχηγοί.

Για παράδειγμα εξήγησε ότι τα τεστ δεν μειώθηκαν αντιθέτως αυξήθηκαν κατακόρυφα. «Να συγκρίνουμε τα στοιχεία Απριλίου με αυτά του Σεπτεμβρίου δεν είναι μαθηματικά σωστό! Γιατί όταν κάνεις τεστ περισσότερα θα έχουμε και περισσότερα. Δεν είπαμε ποτέ, ότι τα κρούσματα πραγματικά ήταν αυτά που είχαμε! Γνωρίζαμε ότι ήταν πολλαπλάσια», υπογράμμισε. 

Απαντώντας, δε, στον Αλ. Τσίπρα που αναφέρθηκε στην πληρότητα των αεροπλάνων σημείωσε: «Τι προτείνετε; Να μειωθεί χωρητικότητα; Πως θα γίνει αυτό; Ποια χώρα στο κόσμο το έκανε και τι θα συνέβαινε στον τουρισμό μας! Θα έβγαινε η χώρα μονομιάς από αγορά. Κανείς δεν θα πετούσε στην Ελλάδα. Δεν το γνωρίζετε αυτό; Αν υπήρχε πρόβλημα αεροπλάνα θα το βρίσκαμε στο προσωπικό που εξυπηρετεί τα αεροπλάνα. Υπάρχει γνωστό κρούσμα από ελληνικές εταιρίες; Όχι κανένα», είπε ενώ σημείωσε ότι κανένας υπάλληλος των ελληνικών πλοίων δεν βρέθηκε θετικός». 

Απαντώντας στον Αλ. Τσίπρα και στο περιβόητο «μετά τις 12 το βράδυ δεν κολλάει», ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι «όσο η διασκέδαση μπαίνει βαθιά στη νύχτα τόσο πιο πολύ αλκοόλ καταναλώνεται. Η διασκέδαση μπορεί να δουλεύει αλλά όχι όρθια. Σε ποιον κλείνετε το μάτι όταν τα λέτε αυτά; Σε κάποιους το κάνετε;» 

Τέλος, σε ό,τι αφορά τον τουρισμό υπενθύμισε παλαιότερη δήλωση του Αλ. Τσίπρα που διατεινόταν ότι πρέπει να ανοίξει επειδή χάνονται χρήματα και θέσεις εργασίας. «Και μετά λέτε εμένα πολιτικό απατεώνα κ. Τσίπρα. Εσείς μας λέγατε ανοίξτε τον τουρισμό καταστρέφονται άνθρωποι», σημείωσε και αναρωτήθηκε σκωπτικά αν υπάρχει μια χώρα που να επέβαλε υποχρεωτικά τεστ.

«Παράνοια η άρνηση της μάσκας - Η πανδημία δεν προσφέρεται για κορώνες»

Αρχικά, το μήνυμα που είχε στείλει από την Βουλή ο Κυρ. Μητσοτάκης ήταν ότι η πανδημία δεν προσφέρεται για εύκολες κορώνες, προσθέτοντας ότι "όσα δεν έγιναν σε δεκαετίες στο ΕΣΥ, έγιναν σε μερικούς μήνες" και ότι έχει οικοδομηθεί μια νέα σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα στο κράτος και τον πολίτη, που πρέπει να διατηρηθεί, καθώς η κανονική ζωή δεν θα επανέλθει, ούτε γρήγορα, ούτε και αυτόματα.

Δεν γνωρίζουμε την διάρκεια της κρίσης, θα το ξέρουμε όταν βρεθεί εμβόλιο και μπορεί τα κρούσματα των τελευταίων ημερών να καταγράφουν μείωση, ωστόσο δεν εφησυχάζουμε, είπε ο πρωθυπουργός, παρ' ότι τα κρούσματα σταθεροποιούνται ενώ παρατηρείται και μικρή μείωση. Σε αυτό το πλαίσιο, όπως είπε, δεν σπαταλάμε αλόγιστα τα διαθέσιμα ποσά και δεσμεύτηκε ότι ο ίδιος θα είναι σε θέση να εξαγγείλει περισσότερα στην ΔΕΘ όπου και θα περιγράψει τον προγραμματισμό της κυβέρνησης για τους επόμενους έξι μήνες.

Στο υγειονομικό μέτωπο, ανέφερε ότι η κυβέρνηση εξόπλισε το ΕΣΥ, επεξεργάστηκε ένα ευρύ και ευέλικτο πρόγραμμα προστασίας των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, η χώρα έγινε ένα διεθνές παράδειγμα για την άμυνα της στο πρώτο κύμα της κρίσης, καθώς «οικοδομήθηκε μια νέα σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα στο κράτος και τον πολίτη, που πρέπει να συνεχιστεί». 

Στο σημείο αυτό κάλεσε την αντιπολίτευση να μην μετατραπεί η συζήτηση σε μια άγονη κομματική διαμάχη. «Να μην εγκλωβισθούμε σε διαξιφισμούς, ο κοινός στόχος πρέπει να είναι η προστασίας της υγείας των πολιτών και η διαχείριση των οικονομικών. Υπάρχουν πολλά πεδία να ξεδιπλώσουμε τις πολιτικές διαφωνίες».

Ειδική μνεία έκανε ο πρωθυπουργός στα συνωμοσιολογικά σενάρια σχετικά με τους κινδύνους που προκαλεί η χρήση της μάσκας και σε όλους όσοι αντιτίθενται σε αυτήν. «Πρέπει να ορθώσουμε ένα μέτωπο λογικής διότι ο ιός μπορεί να ακολουθεί τη δική του εξέλιξη, αποκτά νέους τρόπους διασποράς, μέχρι να βρεθεί το εμβόλιο. Οι πολιτικές δυνάμεις πρέπει να συμφωνήσουμε ότι οι αποφάσεις που λαμβάνονται, θα λαμβάνονται πάντα με βάση με τα πορίσματα της επιστήμης».

«Υπάρχουν μικρές μειοψηφίες ανορθολογισμού που βασίζονται σε παράλογες απόψεις, συχνά αγγίζουν τα όρια της παράνοιας», ανέφερε και τόνισε ότι «πρέπει να στηρίξουμε ο καθένας στο δικό του ακροατήριο τις ορθές επιλογές και πρώτα από όλα την χρήση μάσκας».

Στο ερώτημα αν η διαχείριση από την πολιτεία υπήρξε επιτυχημένη, ο πρωθυπουργός απάντησε ότι αυτό αποτιμάται από την πραγματική εικόνα του αριθμού των κρουσμάτων και από τη διασπορά του ιού στην επικράτεια, επισημαίνοντας ότι η χώρα μας θρηνεί κατά τη διάρκεια του ιού πολύ λιγότερα θύματα απ' όσα θρηνούν άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Μετράμε, όπως είπε, συνολικά 11.542 κρούσματα και βρισκόμαστε στην 111η θέση στους θανάτους ανά εκατομμύριο πληθυσμού. «Έχουμε καταφέρει να αποφύγουμε τις εκατόμβες που στοιχειώναν άλλα κράτη», ανέφερε. 

Επιπροσθέτως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε στην κριτική ότι το άνοιγμα του τουρισμού έφερε ξανά τον ιό. «Η αλήθεια είναι ότι περιμέναμε μια λελογισμένη αύξηση των κρουσμάτων από την στιγμή που θα άνοιγε η οικονομία, αλλά δεν μπορούσαμε να μπούμε σε αιώνιο lockdown», ξεκαθάρισε, προσθέτοντας ότι πλέον η πρόκληση είναι τα κρούσματα να εντοπιστούν και να ελεγχθούν.

Αναγνώρισε ότι υπήρξε χαλάρωση το καλοκαίρι, καθώς θεωρήσαμε ότι ως κοινωνία θα αποτρέπαμε την επανεμφάνιση του ιού. «Το άγχος μας ήταν πως δεν θα γίνουμε θύματα της επιτυχίας μας», σημείωσε, επικαλούμενος και τις συνομιλίες που είχε με άλλους ηγέτες στο smart Covid Group. 

Ακόμα, απάντησε στην κριτική για τις τοπικές παρεμβάσεις. «Όπου έγιναν τοπικές παρεμβάσεις, τα κρούσματα μειώθηκαν», είπε και έφερε ως παράδειγμα το νησί της Πάρου. «Τις τελευταίες δέκα μέρες η Πάρος δίνει ένα ή δύο κρούσματα και εφόσον αυτό συνεχιστεί, τότε μέχρι την Παρασκευή, τα μέτρα μπορεί να χαλαρώσουν».

Σε ό,τι αφορά τον Τουρισμό ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι  η αύξηση κρουσμάτων οφείλεται πρωτίστως στην εσωτερική κινητικότητα και λιγότερο στους επισκέπτες. «Κάναμε από 1 Ιουλίου μέχρι τις  6 Σεπτεμβρίου 450.908 τεστ σε εισερχόμενους στη χώρα μας. Είχαμε 972 θετικά κρούσματα, δείκτη θετικότητα μόλις 0,2%», είπε. Παράλληλα, ανέφερε ότι θα έχουμε φέτος 4 εκατομμύρια επισκέπτες, κάτι που μεταφράζεται σε 4 μονάδες του ΑΕΠ. «Κανείς δεν είχε το δικαίωμα να στερήσει αυτά τα χρήματα από το κράτος», επισήμανε απαντώντας στα πυρά της αντιπολίτευσης. 

«Αν τα πράγματα στην οικονομία πήγαιναν τόσο χάλια, φαντάζομαι οι αγορές θα το είχαν αντιληφθεί και δεν θα μας προσέφεραν ιστορικά χαμηλά επιτόκια», ανέφερε χαρακτηριστικά ακόμα, ο πρωθυπουργός.