Κυρ. Μητσοτάκης: Ισχυρή ψήφος εμπιστοσύνης η αναβάθμιση από τη Moody's

Κυρ. Μητσοτάκης: Ισχυρή ψήφος εμπιστοσύνης η αναβάθμιση από τη Moody's

Ως ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης χαρακτηρίζει σε ανάρτησή του στο Twitter ο Κυριάκος Μητσοτάκης την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο αξιολόγησης Moody's.

Όπως γράφει στην ανάρτησή του στα αγγλικά ο πρωθυπουργός «η αναβάθμιση της Ελλάδας από την Moody's που ήρθε εν μέσω της παγκόσμιας ύφεσης, αποτελεί ισχυρή ψήφος εμπιστοσύνης στις αναπτυξιακές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας στην μετά Covid εποχή».

Η Moody's επιφύλλασσε μια μεγάλη έκπληξη για την ελληνική οικονομία την Παρασκευή, καθώς σε περιβάλλον ύφεσης και μεγάλης αβεβαιότητας ο οίκος προχώρησε στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας κόντρα στα προγνωστικά.

Η Moody's αναβάθμισε την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας σε Ba3, με σταθερές προοπτικές, από B1 με σταθερές προοπτικές. Ο οίκος εκτιμά ότι η ελληνική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά το τρέχον έτος κατά 9%, αλλά βλέπει ισχυρή ανάκαμψη το 2021.

Στην ανακοίνωσή του αναφέρει ακόμα ότι η Ελλάδα θα καταγράψει ρυθμό ανάπτυξης κατά μέσο όρο περίπου 3,5% μεσοπρόθεσμα.

Οι βασικοί λόγοι για την αναβάθμιση, όπως ανέφερε ο οίκος σε ανακοίνωσή του, είναι:

Πρώτον ότι οι συνεχιζόμενες μεταρρυθμίσεις στηρίζουν μία βιώσιμη βελτίωση της θεσμικής ισχύος και έχουν ήδη φέρει απτή πρόοδο σε τομείς, συμπεριλαμβανομένων αυτών της φορολογικής διοίκησης και της μάχης κατά της διαφθοράς.

Δεύτερον ότι οι προοπτικές ανάπτυξης της χώρας τα επόμενα χρόνια είναι θετικές παρά την αρνητική βραχυπρόθεσμη επίπτωση, ιδιαίτερα στον τουριστικό τομέα.

Ο οίκος προσθέτει ότι οι σταθερές προοπτικές αντικατοπτρίζουν την άποψή του ότι θα χρειαστεί λίγος χρόνος έως ότου τα οφέλη των μεταρρυθμίσεων να ενσωματωθούν πλήρως και είναι ορατά. Επισημαίνει ακόμα ότι ο τραπεζικός τομέας, παρά την πρόοδο που σημείωσε το προηγούμενο έτος, εξακολουθεί να απαιτεί ισχυρή δράση για τη βελτίωση της ποιότητας του ενεργητικού του.