Κίνηση-έκπληξη από Moodys: Αναβάθμισε την Ελλάδα σε Ba3 με σταθερές προοπτικές

Κίνηση-έκπληξη από Moodys: Αναβάθμισε την Ελλάδα σε Ba3 με σταθερές προοπτικές

Μια μεγάλη έκπληξη επιφύλασσε για την ελληνική οικονομία η αξιολόγηση της Moody's, καθώς σε περιβάλλον ύφεσης και μεγάλης αβεβαιότητας ο οίκος προχώρησε στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας κόντρα στα προγνωστικά.

Η Moody's αναβάθμισε την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας σε Ba3, με σταθερές προοπτικές, από B1 με σταθερές προοπτικές. Ο οίκος εκτιμά ότι η ελληνική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά το τρέχον έτος κατά 9%, αλλά βλέπει ισχυρή ανάκαμψη το 2021.

Αναφέρει ακόμα ότι η Ελλάδα θα καταγράψει ρυθμό ανάπτυξης κατά μέσο όρο περίπου 3,5% μεσοπρόθεσμα.

Οι βασικοί λόγοι για την αναβάθμιση, όπως ανέφερε ο οίκος σε ανακοίνωσή του, είναι:

Πρώτον ότι οι συνεχιζόμενες μεταρρυθμίσεις στηρίζουν μία βιώσιμη βελτίωση της θεσμικής ισχύος και έχουν ήδη φέρει απτή πρόοδο σε τομείς, συμπεριλαμβανομένων αυτών της φορολογικής διοίκησης και της μάχης κατά της διαφθοράς.

Δεύτερον ότι οι προοπτικές ανάπτυξης της χώρας τα επόμενα χρόνια είναι θετικές παρά την αρνητική βραχυπρόθεσμη επίπτωση, ιδιαίτερα στον τουριστικό τομέα.

Ο οίκος προσθέτει ότι οι σταθερές προοπτικές αντικατοπτρίζουν την άποψή του ότι θα χρειαστεί λίγος χρόνος έως ότου τα οφέλη των μεταρρυθμίσεων να ενσωματωθούν πλήρως και είναι ορατά. Επισημαίνει ακόμα ότι ο τραπεζικός τομέας, παρά την πρόοδο που σημείωσε το προηγούμενο έτος, εξακολουθεί να απαιτεί ισχυρή δράση για τη βελτίωση της ποιότητας του ενεργητικού του.

Χρ. Σταϊκούρας: Εξαιρετικά θετική εξέλιξη η αναβάθμιση από τη Moody's

«Πρόκειται για εξαιρετικά θετική εξέλιξη για την Ελλάδα και την οικονομία της, δήλωσε ο Χρ. Σταϊκούρας, επισημαίνοντας ότι η αξιολόγηση έγινε σε συνθήκες πρωτοφανούς ύφεσης της παγκόσμιας οικονομίας και των επιμέρους εθνικών οικονομιών, καθώς και υψηλής αβεβαιότητας που η πανδημία έχει επιφέρει.

Όπως τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, η εξέλιξη αυτή συνιστά αποδεικτικό στοιχείο αυξημένης εμπιστοσύνης προς τη χώρα και την Κυβέρνηση, «για τη διαχείριση της τρέχουσας κρίσης, τις μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες της αλλά και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας».

«Από την πλευρά μας, συνεχίζουμε την προσπάθεια με πίστη στις δυνάμεις της πατρίδας, σχέδιο, ψυχραιμία και αποφασιστικότητα, για να κάνουμε τη χώρα μας πιο ισχυρή, την οικονομία της πιο παραγωγική και την κοινωνία μας πιο δίκαιη και συνεκτική», κατέληξε ο κ. Σταϊκούρας.