Κυρ. Μητσοτάκης για Frontex: Από τα καλύτερα παραδείγματα πραγματικής αλληλεγγύης η Frontex

Κυρ. Μητσοτάκης για Frontex: Από τα καλύτερα παραδείγματα πραγματικής αλληλεγγύης η Frontex

Ως ένα από τα καλύτερα παραδείγματα πραγματικής αλληλεγγύης στην κοινή προσπάθεια διαφύλαξης των ευρωπαϊκών συνόρων χαρακτήρισε τη Frontex ο Κυρ. Μητσοτάκης, κατά την επίσκεψή του στην έδρα της Ακτοφυλακής της Πορτογαλίας, στη Λισαβώνα.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός έγινε δεκτός από τον πρωθυπουργό της Πορτογαλίας, Αντόνιο Κόστα, τον Αρχηγό του Ναυτικού, Αντόνιο Μαρία Μέντεζ Καλάδο και τον Διοικητή της Ακτοφυλακής.

Ο συντονιστής της αίθουσας επιχειρήσεων παρουσίασε στον κ. Μητσοτάκη το έργο της Ακτοφυλακής, και τον ενημέρωσε για τις δράσεις της υπηρεσίας. Ο Κυρ. Μητσοτάκης είχε την ευκαιρία να επικοινωνήσει με μονάδα η οποία επιχειρεί στη Λέσβο, στο πλαίσιο των δράσεων της Frontex. 

«Εκ μέρους του ελληνικού λαού, και εκ μέρους της ελληνικής ακτοφυλακής θα ήθελα να ευχαριστήσω εσάς, την ομάδα σας, την πορτογαλική κυβέρνηση για την στήριξη που έχετε προσφέρει στη Frontex και το ελληνικό τμήμα της Frontex, στην κοινή προσπάθεια διαφύλαξης των συνόρων μας, που αποτελούν και ευρωπαϊκά σύνορα. Πιστεύω πως αυτό είναι ένα από τα καλύτερα παραδείγματα πραγματικής αλληλεγγύης στον συγκεκριμένο τομέα», σημείωσε ο πρωθυπουργός.



Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, Αντόνιο Κόστα, δήλωσε ότι «είμαστε όλοι υπερήφανοι για την αποστολή αυτή. Οι δύο χώρες μας μοιράζονται ένα μεγάλο κομμάτι των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για τον λόγο αυτό αντιλαμβανόμαστε πολύ καλά τη σημασία της προστασίας των συνόρων. Η αποστολή αυτή ξεκίνησε το 2014 και συνεχίζεται μέχρι και σήμερα».

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο εσωτερικό της αίθουσας δεσπόζει μια ελληνική σημαία, υπογεγραμμένη από τους πρώτους Πορτογάλους που συμμετείχαν στις επιχειρήσεις της Frontex, στη Λέσβο, ενώ στον τοίχο βρίσκεται αναρτημένος ο θυρεός του Ελληνικού Λιμενικού Σώματος.

Η πορτογαλική ναυτική υπηρεσία συμμετέχει από το 2014 στην επιχείρηση «Poseidon» της Frontex, στην περιοχή του Ανατολικού Αιγαίου, όπου έχει σώσει περισσότερες από 7.000 ανθρώπινες ζωές, συμβάλλοντας στο έργο της φύλαξης των ελληνικών και ευρωπαϊκών συνόρων και επιδεικνύοντας έμπρακτα την αλληλεγγύη της Πορτογαλίας προς τη χώρα μας.