Κυρ. Μητσοτάκης: Εντός 2020 και εφάπαξ τα αναδρομικά στους συνταξιούχους

Κυρ. Μητσοτάκης: Εντός 2020 και εφάπαξ τα αναδρομικά στους συνταξιούχους

Την εφάπαξ εξόφληση των αναδρομικών των συνταξιούχων ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Η κυβέρνηση θα καταβάλει εφάπαξ πλήρως και σε όλους συνταξιούχος τα αναδρομικά ποσά που δικαιούνται βάση της απόφαση τους ΣτΕ», τόνισε εξηγώντας ότι η κυβέρνηση συμμορφώνεται με τις δικαστικές αποφάσεις.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το ποσό που θα εκταμιευτεί είναι ύψους 1,4 δισ. ευρώ και αφορά κύριες συντάξεις του ιδιωτικού τομέα που θα επεκταθεί και στο Δημόσιο. Δικαιούχοι, κατά τον πρωθυπουργού θα είναι περίπου 2,5 εκατ. συνταξιούχοι. Πάντως, όπως υπογράμμισε, επειδή αυτή η δαπάνη αγγίζει τα όρια των δημοσιονομικών δυνατοτήτων δεν υπάρχουν περιθώρια για άλλου τέτοιου είδους αιτήματα. 

Την ίδια ώρα χαρακτήρισε κερδισμένη χαρακτήρισε τη χώρα μας από την απόφαση της Συνόδου Κορυφής για την ενίσχυση των κρατών μελών της Ευρώπης ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Όπως εξήγησε, οι καθαρές εισροές προς την Ελλάδα είναι οι υψηλότερες στην Ευρώπη ως ποσοστό ΑΕΠ. «Αυτό μεταφράζεται σε 72 δις. Από τα πρώτα 32 δισ. τα 19 είναι άμεσες επιδοτήσεις και τα 13 ευνοϊκές  δανειοδοτήσεις», τόνισε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι η απόφαση των Βρυξελλών ήταν ιστορική.

«Είναι η απάντηση σε όσους έσπευσα να αμφισβητήσουν τη δύναμη της Ευρώπης. Το αποτέλεσμα της Συνόδου είχε έναν νικητή,  την ενωμένη και αλληλέγγυα Ευρώπη. Παρά τις έντονες διαπραγματεύσεις και  τις ενστάσεις δεν αμφισβητήθηκε από κανένα η έκδοση κοινού χρέους», υπογράμμισε χαρακτηριστικά. Εξήγησε, δε, ότι πρόκειται για την πτώση ουσιαστικά ενός πολιτικού ταμπού καθώς η ενίσχυση γίνεται από κεφάλαια σε υπερεθνικό επίπεδο με αμοιβαίες εγγυήσεις. 

«Εμείς με τον τρόπο μας βάλαμε το δικό μας λιθαράκι», επισήμανε ο πρωθυπουργός και αναφέρθηκε εκτενώς στον τρόπο που θα κατευθυνθούν τα χρήματα στην ελληνική οικονομία. Όπως τόνισε στόχος της κυβέρνησης δεν είναι να προσφέρει μια πρόσκαιρη ανακούφιση. «Θέλουμε να κατευθύνουν σε δράσεις με αναπτυξιακό αποτέλεσμα, μετατρέψουμε το Next Generation EU σε Next Generation Hellas, να μετατρέψουμε την κρίση σε ευκαιρία», σημείωσε. 

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, η στόχευση και η κατανομή των πόρων δεν θα γίνει όπως είθισται να γίνεται, δηλαδή με ασύντακτες διαδικασίες καθυστερήσεις, πελατειακά συμφέροντα που ερίζουν για πόσους σε χαμηλής προστιθέμενης αξίας έργα, αλλά θα είναι βασισμένη στις προτάσεις και κατευθύνσεις της επιτροπής Πισσαρίδη. «Για τους επόμενους δυο μήνες θα γίνει εντατική διαβούλευση και συζήτηση με τους κοινωνικούς εταίρους για να καταλήξουμε σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερες συναινέσεις», τόνισε. 

Σε ό,τι αφορά τον κορονοϊό, χαρακτήρισε σωστή την απόφαση του Κ. Τασούλα να επιβάλλει τη χρήση μάσκας εντός του Κοινοβουλίου. «Βρισκόμαστε στη φάση διαχείρισης αυτού που κάποιοι αποκαλούν β' κύμα πανδημίας στην Ευρώπη, εδώ δεν έχει κάνει την εμφάνιση του. Απαραίτητο είναι να τηρούμε τις συμβουλές των γιατρών και να φορούμε τη μάσκα όπου είναι υποχρεωτική. Εμείς έχουμε την υποχρέωση εδώ στο κοινοβούλιο πρώτοι να δίνουμε το καλό παράδειγμα», τόνισε. 

Τέλος ειδική μνεία έκανε στη διάταξη μέσω της οποίας απονέμεται σύνταξη στους άνδρες που πολέμησαν στην Κύπρο. Όπως είπε επρόκειτο για ένα ανεξόφλητο χρέος της ελληνική πολιτείας, κάτι που το «οφείλαμε στην εθνική συνείδηση και στην ιστορική μνήμη και το κάναμε»! 

Τέλος στην αγωνία περίπου 2 εκατομμυρίων συνταξιούχων

Σεβόμενη τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης η κυβέρνηση βάζει τέλος στην αγωνία περίπου 2 εκατομμυρίων συνταξιούχων σχετικά με το ζήτημα των αναδρομικών, καλύπτοντας έτσι όσους υπέστησαν περικοπές, καθώς η σημερινή ρύθμιση είναι οριζόντια. Συγκεκριμένα, περιλαμβάνει, όχι μόνο αυτούς που είχαν προσφύγει δικαστικά (περίπου 250.000 συνταξιούχους), αλλά και αυτούς που δεν προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη.

Η κυβέρνηση αποφάσισε να καταβάλει εφάπαξ τα συγκεκριμένα ποσά και μάλιστα χωρίς κούρεμα, όπως ανέφεραν δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών, εφαρμόζοντας πλήρως την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Επιπλέον η Κυβέρνηση δίνει αναδρομικά κύριας σύνταξης, όχι μόνο στους 250.000 που προσέφυγαν δικαστικά, αλλά στο σύνολο των περίπου 2 εκατομμυρίων συνταξιούχων. Υπογραμμίζεται ότι τα δημοσιονομικά περιθώρια του κράτους δεν είναι απεριόριστα. Και ειδικά σε μία περίοδο πρωτόγνωρης κρίσης, εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού. Αυτή η δυνατότητα υπάρχει αυτή τη στιγμή και πάντα λαμβάνεται υπόψη η διαγενεακή αλληλεγγύη και η γενικότερη κατάσταση της οικονομίας που έχει πλήξει σημαντικούς κλάδους στον κόσμο της εργασίας. 

Ακόμη, οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως τα δημοσιονομικά περιθώρια είναι πεπερασμένα καθώς η Κυβέρνηση θα πρέπει να καλύψει αυξημένες ανάγκες που γεννιούνται αφενός από τις προκλήσεις στα εθνικά μας θέματα και αφετέρου από εξωγενείς παράγοντες, όπως  η πανδημία του κορονοϊού. Στήριξε και πρόκειται να στηρίξει περαιτέρω τους συμπολίτες μας, ανέργους, εργαζόμενους και ελεύθερους επαγγελματίες, ιδίως στο εμπόριο, στην εστίαση και στον τουρισμό, που είδαν κατακόρυφη πτώση των εσόδων και των αποδοχών τους, λόγω του αναγκαστικού lockdown και της μείωσης του τζίρου που προκάλεσε η πανδημία. Επιπλέον, οι συνεχείς γεωπολιτικές προκλήσεις επιβάλλουν την ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, χωρίς εκπτώσεις και με σαφές δημοσιονομικό κόστος το οποίο θα επωμιστούν οι φορολογούμενοι για να μπορεί η χώρα να υπερασπίζεται τα κυριαρχικά της δικαιώματα έναντι κάθε επιβουλής.

Δείτε την τροπολογία που κατατέθηκε