Κυρ. Μητσοτάκης: Ελπίδες για τον τουρισμό από τους ταχείς εμβολιασμούς σε Ισραήλ και Βρετανία

Κυρ. Μητσοτάκης: Ελπίδες για τον τουρισμό από τους ταχείς εμβολιασμούς σε Ισραήλ και Βρετανία

Το δρόμο για την επιστροφή τουριστών στην Ελλάδα και για μια ικανοποιητική σεζόν, ανοίγουν οι ταχείς εμβολιασμοί σε βασικές αγορές για εμάς, όπως η Βρετανία και το Ισραήλ. Την εκτίμηση αυτή μεταφέρει ο πρωθυπουργός στο Reuters και δηλώνει συγκρατημένα αισιόδοξος ότι η φετινή χρονιά θα είναι πολύ καλύτερη σε σχέση με πέρυσι, προσθέτοντας ότι αν επιτευχθεί το 50% των εσόδων μιας κανονικής χρονιάς, θα είναι και πάλι 100% καλύτερα σε σχέση με πέρυσι.

«Για παράδειγμα, το Ισραήλ είναι μια πολύ σημαντική αγορά για την Ελλάδα και αν το 70% του πληθυσμού της χώρας έχει εμβολιαστεί μέχρι τα τέλη Μαρτίου, θα είναι ευκολότερο να ξεκινήσουμε σταδιακά να ανοίγουμε στους Ισραηλινούς που ενδιαφέρονται πραγματικά να ταξιδέψουν», αναφέρει ο πρωθυπουργός.

Σε τέτοιες χώρες, όπου το πρόγραμμα εμβολιασμών, έχει τρέξει ταχύτερα από άλλες, ποντάρει καταρχήν η Ελλάδα για μια ανάκαμψη φέτος του τουριστικού προϊόντος. «Ουσιαστικά, το ζήτημα εξαρτάται από το ρυθμό των εμβολιασμών στις βασικές μας αγορές», εξηγεί. «Είμαι ρεαλιστής, αλλά είμαι και συγκρατημένα αισιόδοξος ότι θα τα πάμε πολύ καλύτερα σε σχέση με πέρυσι» δηλώνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Πέρυσι, ήμασταν στο 20-25% από ό,τι θα είχαμε σε μια κανονική χρονιά. Αν πετύχουμε το 50% από αυτό που θα είχαμε σε μια κανονική χρονιά, θα είναι και πάλι 100% καλύτερα σε σχέση με πέρυσι».

Η παράταση της αβεβαιότητας για τον τουρισμό εξαιτίας των καθυστερήσεων στους εμβολιασμούς παγκοσμίως αλλά και της συνεχιζόμενης έντασης της πανδημίας, είναι και φέτος δεδομένη. Τουριστικοί παράγοντες εκτιμούν ότι ο στόχος για ανάκτηση του 50% των εσόδων του 2019 εμφανίζεται αυτή τη στιγμή ως επιεικώς αισιόδοξος, ότι ίσως χρειαστεί η επιστράτευση επιθετικών εργαλείων πολιτικής και ότι σε κάθε περίπτωση αν δεν ανεβάσει ρυθμούς το πανευρωπαικό εμβολιαστικό πρόγραμμα, το στοίχημα δυσκολεύει.

«Η κεντρική διαχείριση της ΕΕ για τα εμβόλια ήταν η σωστή απόφαση»

Το τελευταίο διάστημα, όπως γράφει και το Reuters, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δέχεται σκληρή κριτική για τα λάθη στην διαχείριση της στρατηγικής εμβολιασμών και για τη διαμάχη με την AstraZeneca, παρά τα αρχικά θετικά βήματα για κοινή διαπραγμάτευση με τις φαρμακευτικές. Στην συγκεκριμένη απόφαση, των συντονισμένων αγορών για τις χώρες της ΕΕ, αναφέρθηκε και ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας πως σε ενδεχόμενες μεμονωμένες διαπραγματεύσεις οι μικρότερες χώρες θα αντιμετώπιζαν σοβαρές δυσκολίες για να αποκτήσουν πρόσβαση στα εμβόλια.

«Μπορώ να σας πω ότι, ως μικρή χώρα, δεν θέλω να διαπραγματεύομαι μόνος μου με τις μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες. Χαίρομαι που η Ευρώπη διαπραγματεύτηκε συνολικά. Ναι, υπάρχουν επιπλοκές, ναι, υπάρχουν προβλήματα, αλλά ας μην χάνουμε από τα μάτια μας τη συνολική εικόνα», ανέφερε χαρακτηριστικά, εκφράζοντας την αμφιβολία του κατά πόσο η Ελλάδα θα μπορούσε να εξασφαλίσει τον αριθμό των δόσεων που πέτυχε τώρα. Πραγματικότητα που ισχύει πιθανότατα και για τις άλλες μικρές χώρες της ΕΕ από την Πορτογαλία και την Εσθονία, έως και για μεγαλύτερες χώρες, όπως η Ιταλία.

«Μπορούμε να μαλώνουμε για το θέμα της παράδοσης και για το εάν η διαχείριση ήταν η καλύτερη δυνατή, αλλά δεν μπορούμε να αμφισβητούμε τη βασική απόφαση», είπε.

Στο μέτωπο της Ελλάδα, δήλωσε αρκετά ικανοποιημένος με τη συνολική αντιμετώπιση της πανδημίας στην Ελλάδα, που καταγράφει αναλογικά λιγότερα κρούσματα και θανάτους από πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, παρά την πρόσφατη έξαρση και ένα σύστημα υγείας εξασθενημένο από μία δεκαετία οικονομικής κρίσης.