Κυβερνητικές πηγές για Σύνοδο Κορυφής: Δύσκολες διαπραγματεύσεις, διεκδικούμε το καλύτερο για Ελλάδα και ΕΕ

Κυβερνητικές πηγές για Σύνοδο Κορυφής: Δύσκολες διαπραγματεύσεις, διεκδικούμε το καλύτερο για Ελλάδα και ΕΕ

Σε εξέλιξη βρίσκεται για δεύτερη ημέρα η Σύνοδος Κορυφής, που έχει στο επίκεντρο το σχέδιο ανάκαμψης από την κρίση του κορονοϊού, με κυβερνητικές πηγές να σχολιάζουν από τις Βρυξέλλες ότι πρόκειται για μία δύσκολη διαπραγμάτευση.

Οι ίδιες πηγές τόνισαν ότι η Αθήνα διεκδικεί ό,τι καλύτερο μπορεί τόσο για την Ελλάδα όσο και για την υπόλοιπη Ευρώπη, υπογραμμίζοντας ότι όλοι πρέπει να κάνουν ορισμένους μικρούς συμβιβασμούς. Ωστόσο, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, φαίνεται ότι αυτό δεν το αντιλαμβάνονται κάποιες χώρες.

Σημειώνεται ότι πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ αναμένεται να παρουσιάσει σήμερα νέα συμβιβαστική πρόταση προκειμένου να γεφυρώσει τις διαφορές, η οποία αφενός μειώνει το ποσό των το ύψος των επιχορηγήσεων στα 450 δισ. ευρώ από τα 500 δισ. που προέβλεπε η προηγούμενη, ενώ εισάγει και μηχανισμό επιτήρησης - εποπτείας του Ταμείου.

Στ. Πέτσας: Η απόφαση που καλείται να πάρει η Σύνοδος είναι ιστορική

Σημειώνεται ότι νωρίτερα σήμερα, σε δηλώσεις του στο Skai, ο Κυβερνητικός Εκπροσώπος Στέλιος Πέτσας, είχε αναφέρει ότι «η απόφαση που καλείται να πάρει η Σύνοδος είναι ιστορική, καθώς για πρώτη φορά θα υπάρξει ένα κοινό εργαλείο δανεισμού. Η ΕΕ θα δανείζεται από τις αγορές. Έχουμε για πρώτη φορά στην ιστορία της Ε.Ε. τη δυνατότητα κοινού δανεισμού που θα χρηματοδοτεί με επιχορηγήσεις και δάνεια τα κράτη-μέλη για να αντιμετωπίσουν την πρωτοφανή κρίση της πανδημίας.  Δεν πρέπει να μας εκπλήσσει ότι κάποιες στιγμές θα υπάρχει και ένταση. Όλοι θέλουν να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα των κρατών και των πολιτών τους, αλλά όλοι μαζί έχουν επίσης στο μυαλό τους όλους τους Ευρωπαίους πολίτες στο σύνολό τους».

Όσον αφορά την Ελλάδα, ο κ. Πέτσας υπογράμμισε ότι «εμείς διεκδικούμε το ποσό που έχει προταθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να μείνει στο σύνολό του, κάτι το οποίο φαίνεται αρκετά δύσκολο αυτήν τη στιγμή. Το δεύτερο στοιχείο, που διεκδικούμε είναι η αναλογία στις επιχορηγήσεις και τα δάνεια να παραμείνει όπως είναι κάτι το οποίο φαίνεται να προχωρά. Και το τρίτο στοιχείο που ζητάμε είναι να μην υπάρχει κάποια ιδιαίτερη, μνημονιακού τύπου υποχρέωση, για την εκταμίευση των χρημάτων»

«Αν το μήνυμα που σταλεί είναι ότι έχουμε δυσκολίες, αλλά θα τα βρούμε, τότε είναι σαφές ότι στις αγορές δεν θα υπάρξουν αναταράξεις. Αν φαίνεται ότι οι ηγέτες ακολουθούν διαφορετικούς δρόμους και δεν ενδιαφέρονται για την κοινή απαίτηση των ευρωπαϊκών λαών να βρεθεί γρήγορα επαρκής λύση στο πρόβλημα, τότε θα υπάρξουν αναταράξεις. Ελπίζουμε το πρώτο», πρόσθεσε.