Κρίσιμες λεπτομέρειες για τους μετόχους των τραπεζών

Κρίσιμες λεπτομέρειες για τους μετόχους των τραπεζών

Μέσα Ιουνίου ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) δημοσίευσε μια έκθεση σύμφωνα με την οποία κατά τη διάρκεια της πτώσης των χρηματιστηρίων τον Φεβρουάριο εως τα τέλη Μαρτίου, τα συνταξιοδοτικά ταμεία στις χώρες του ΟΟΣΑ κατέγραψαν απώλειες περίπου 2,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, με τα περουσιακά τους στοιχεία στο τέλος του πρώτου τριμήνου να ανέρχονται στα 29,8 τρισεκατομμύρια, μειωμένα κατά 8%.

Η στήλη από τον περασμένο Σεπτέμβριο έχει αναδείξει το γεγονός ότι στον σημερινό κόσμο αρνητικών επιτοκίων, ακόμα και τα συντηρητικά συνταξιοδοτικά ταμεία αναγκάζονται να αναλάβουν αυξημένο ρίσκο στο χαρτοφυλάκιο τους, προκειμένου να πετύχουν μια αξιοπρεπή απόδοση.

Το σοκ μιας διόρθωσης λοιπόν των χρηματιστηριακών αγορών εδώ και καιρό επηρεάζει  και  τα συνταξιοδοτικά ταμεία και μάλιστα κάποια από αυτά σε αρκετά μεγάλο βαθμό.

Αυτός ήταν ένας από τους κύριους λόγους που οι Κεντρικές Τράπεζες αναγκάστηκαν στην παρούσα κρίση να παρέμβουν εκ νέου με νομισματικά μέσα για τη διάσωση χρηματιστηριακών αγορών και άλλων χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων. 

Δεν ήταν όμως ο μόνος.

Οι πρόσφατες ανακοινώσεις εταιρικών αποτελεσμάτων β τριμήνου από τους αμερικανικούς τραπεζικούς ομίλους ανέδειξαν άλλον έναν λόγο για τον οποίο το «σύστημα» προσπαθεί πάση θυσία να ανακόψει μια ευρύτερη χρηματιστηριακή διόρθωση.

Ας δούμε επιγραμματικά κάποιες λεπτομέρειες των αποτελεσμάτων.

Η Goldman Sachs παρουσίασε ένα πανηγυρικό β τρίμηνο χάρη στα  έσοδα που εμφάνισε το τμήμα συναλλαγών τα οποία εκτινάχθηκαν κατά 93%  και οδήγησαν το  τμήμα επενδυτικής τραπεζικής σε αύξηση εσόδων κατά 36%.

Η ίδια εικόνα και για τη  JPMorgan με άνοδο  79% στα έσοδα συναλλαγών, για τη Citigroup  με άνοδο σχεδόν 50%  αλλά και για τη  Bank of America, η οποία χάρη στην  αύξηση των εσόδων από συναλλαγές, αντιστάθμισε ένα μεγάλο μέρος της ζημιάς των υπόλοιπων τμημάτων εξαιτίας της πανδημίας.

Κάνοντας μια σύντομη αντιπαραβολή των αποτελεσμάτων μιας εμπορικής τράπεζας που δεν επικεντρώνεται στην επενδυτική τραπεζική, όπως για παράδειγμα η Wells Fargo, διαπιστώνουμε ότι η εικόνα αλλάζει άρδην.

Η Wells Fargo λοιπόν ανακοίνωσε για πρώτη φορά από την χρηματοπιστωτική κρίση του 2008  ζημιές της τάξης των 2,4 δισ. δολαρίων και περιέκοψε το μέρισμά της στα 10 σεντς ανά μετοχή. 

Εύκολα προκύπτει το συμπέρασμα ότι για όσες τράπεζες έχουν ένα καλό πόδι στην επενδυτική τραπεζική, η άνοδος των αγορών λειτουργεί σαν ένα δυνατό μαξιλάρι αντιστάθμισης των απωλειών που καταγράφουν οι  κλασσικές τραπεζικές εργασίες και τους επιτρέπει να διατηρήσουν την ισχυρή κεφαλαιακή τους θέση.

Οι μέτοχοι λοιπόν των τραπεζών θα πρέπει να ελέγχουν ποιες τράπεζες διαθέτουν ευμεγέθη τμήματα επενδύσεων σταθερού εισοδήματος και μετοχών, γιατί αυτές οι τράπεζες θα μπορέσουν να ανταποκριθούν αποτελεσματικότερα στις αντιξοότητες της covid-19 εποχής και να απορροφήσουν τις ζημιές από  τις αθετήσεις πληρωμών που θα αρχίσουν να παίρνουν την υφή χιονοστιφάδας σε περίπτωση που η πανδημία διαρκέσει για καιρό.

Βέβαια αν το φράγμα που συγκρατεί την χρηματιστηριακή διόρθωση σπάσει....οι όροι του παιχνιδιού θα αλλάξουν.

Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δε δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.