Κρίση ταυτότητας για ΣΥΡΙΖΑ ή χρόνιο μετεκλογικό vertigo;

Κρίση ταυτότητας για ΣΥΡΙΖΑ ή χρόνιο μετεκλογικό vertigo;

Κανείς δεν περιμένει από ένα κόμμα εξουσίας να «συνέλθει»  πολιτικά μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα μετά από μία εκλογική ήττα. Πάντοτε απαιτείται χρόνος ώστε τα «τραύματα να επουλωθούν». Στην περίπτωση του ΣΥΡΙΖΑ η κατάσταση αρχίζει και προκαλεί ερωτηματικά. Έχουν μεσολαβήσει σχεδόν οχτώ μήνες από τις εθνικές κάλπες και ο Αλέξης Τσίπρας μοιάζει ακόμα ζαλισμένος από το αποτέλεσμα των εκλογών. Κοντεύει περίπου να συμπληρωθεί χρόνος από την ετυμηγορία των πολιτών και στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν λένε να αποφασίσουν το προς τα πού θα στρέψουν το καράβι, όπως συνηθίζεται να λέγεται. 

Πρόσφατο παράδειγμα η ανοιχτή εκδήλωση στο κλειστό γήπεδο του ταεκβοντό, η οποία μπορεί να  είχε μεγάλη προσέλευση ανέδειξε όμως για μία ακόμα φορά το vertigo του ΣΥΡΙΖΑ. 

Η ομίλια του Αλέξη Τσίπρα μπορεί να περιέλαβε σκληρές αναφορές εναντίον του πρωθυπουργού, σκληρή κριτική σε σχέση με το κυβερνητικό έργο και μεγάλες δόσεις παραπομπής στον Ανδρέα Παπανδρέου όμως δεν περιείχε κάτι εξίσου σημαντικό για τον μέσο πολίτη. Μία δέσμη προτάσεων σε αντιδιαστολή με τις κυβερνητικές επιλογές. Με άλλα λόγια ο κ.Τσίπρα επέλεξε να απευθυνθεί κυρίως στο  εσωτερικό του κόμματος του και λιγότερο στο σύνολο της κοινωνίας. Διάλεξε να απαντήσει σε όλους όσοι γκρινιάζουν για το ότι δεν ασκεί στοχευμένη αντιπολίτευση και να προκαλέσει κλίμα συσπείρωσης από το να στείλει το μήνυμα ότι είναι έτοιμος να διεκδικήσει την εξουσία ανά πάση στιγμή.

Η ομιλία του κ.Τσίπρα προφανώς και δεν πέρασε απαρατήρητη από τα κυβερνητικά στελέχη, όπως άλλωστε συμβαίνει συνήθως σε παρόμοιες περιπτώσεις. Η αναφορά άλλωστε του Κυριάκου Μητσοτάκη περί  αποστρατείας των πολιτικών του αντιπάλων κατέδειξε αν μή τι άλλο τον σεβασμό του πρωθυπουργού για τον κ.Τσίπρα.

Σύμφωνα λοιπόν  με την ανάλυση που γίνεται στο κυβερνητικό στρατόπεδο, ο κ.Τσίπρας περισσότερο ασχολείται αυτό το διάστημα με το να συσπειρώσει το κομματικό του ακροατήριο και λιγότερο με το να εκφράσει μία άλλη πρόταση προς τον ελληνικό λαό. Θα αναρωτηθεί κάποιος : Μα , δεν είναι απολύτως φυσιολογική αυτή η φάση που περνάει ο ΣΥΡΙΖΑ μετά την ήττα στις εθνικές εκλογές  ;  Η απάντηση είναι πως ναι, αν και αρχίζει να προκαλεί απορία η διάρκεια της συγκεκριμένης κατάστασης. 

Όσο ο χρόνος περνάει και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης παραμένει ζαλισμένο , ενισχύονται εκείνοι που θεωρούν ότι η προσεχής εσωκομματική διαδικασία στον ΣΥΡΙΖΑ μπορεί και να  κρύβει παγίδες. Όχι ως προς την αμφισβήτηση του κ.Τσίπρα, όσο προς την κατεύθυνση που θα θελήσει να δώσει ο αρχηγός αντιπολίτευσης στο κόμμα του. 

Σε κάθε περίπτωση το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα πρέπει γρήγορα να ανακτήσει ρυθμούς , κάτι που θα κάνει καλό όχι μόνο στο ίδιο αλλά και στην κυβέρνηση, η οποία την περίοδο αυτή μοιάζει να «παίζει μόνη της».