7ος χρόνος, ημέρα 2097η
Πέμπτη, 29 Ιουλίου 2021

Κρεμλίνο: Δεν έχει αποφασίστει ο τόπος συνάντησης των Μπάιντεν-Πούτιν

Κρεμλίνο: Δεν έχει αποφασίστει ο τόπος συνάντησης των Μπάιντεν-Πούτιν
Shutterstock

To Kρεμλίνο ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν έχει αποφασίστει ούτε η ημερομηνία αλλά ούτε και ο τόπος για την διεξαγωγή της συνάντησης του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν με τον Αμερικανό ομολογό του Τζό Μπάιντεν.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, δεν επιβεβαίωνε ότι η συνάντηση ανάμεσα στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και τον Αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν, είναι προγραμματισμένη για τις 15-16 Ιουνίου: Μπορεί να συναντηθούν το καλοκαίρι, ωστόσο δεν υπάρχει ακόμα συγκεκριμένη ημερομηνία, ούτε έχει οριστεί ο τόπος.

«Ναι, υπάρχουν κάποιες προτάσεις αλλά δεν μπορώ να επιβεβαιώσω τις ημερομηνίες, ειδικά με δεδομένο ότι δεν υπάρχει καμία συμφωνία μέχρι στιγμής για ημερομηνίες. Οι καλοκαιρινοί μήνες, όντως έχουν συζητηθεί, ωστόσο μένει να καθοριστεί η ημερομηνία. Φυσικά, θα πρέπει να αναλύσουμε πολλούς διαφορετικούς παράγοντες προτού καταλήξουμε σε τελικές συμφωνίες», τόνισε ο Πεσκόφ σε δημοσιογράφους σύμφωνα με ρωσικά μέσα ενημέρωσης.

ημειώνεται ότι η σχέση ανάμεσα στη Ρωσία και τις ΗΠΑ έχει οξυνθεί ιδιαίτερα τους πρώτους μήνες της προεδρίας Μπάιντεν για μια σειρά θεμάτων που περιλαμβάνουν την εμπλοκή της Μόσχας στις αμερικανικές εκλογές, τη δηλητηρίαση του πολιτικού της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι και τις κυβερνοεπιθέσεις εναντίον αμερικανικών υποδομών και επιχειρήσεων.

Κατά τη πρόσφατη επικοινωνία με τον Βλαντιμίρ Πούτιν που είχε ο Μπάιντεν εν μέσω εντάσεων στην Ουκρανία, τόνισε την ακλόνητη δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών για την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας, εκφράζοντας παράλληλα έντονη ανησυχία για τη συσσώρευση ρωσικών στρατιωτικών στην περιοχή της Κριμαίας.

Ο Αμερικανός πρόεδρος κατέστησε επίσης σαφές ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ενεργήσουν «σταθερά» για να υπερασπιστούν τα εθνικά τους συμφέροντα ως απάντηση σε ρωσικές ενέργειες, όπως οι επιθέσεις στον κυβερνοχώρο. 

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει ήδη ανακοινώσει -πέραν των άλλων- και κυρώσεις σε ανώτερα στελέχη της ρωσικής κυβέρνησης για τη δηλητηρίαση του Ναβάλνι. Συγκεκριμένα έχουν επιβληθεί κυρώσεις κατά 14 νομικών και φυσικών προσώπων «που έλαβαν άμεσα ή έμμεσα στη δηλητηρίαση και τη φυλάκιση του Αλεξέι Ναβάλνι» βάση του νόμου περί Ελέγχου και Εξάλειψης των Όπλων Χημικού και Βιολογικού Πολέμου (1991).