Κρ. Λαγκάρντ: Η ΕΚΤ θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να επιτελέσει τον ρόλο της

Κρ. Λαγκάρντ: Η ΕΚΤ θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να επιτελέσει τον ρόλο της

Η ΕΚΤ θα συνεχίσει να κάνει ό,τι είναι απαραίτητο προκειμένου να φέρει σε πέρας την αποστολή της, δήλωσε η επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, επισημαίνοντας παράλληλα πως οι χώρες της Ευρωζώνης ενδέχεται να χρειαστεί να δανειστούν επιπλέον 1,5 τρισ. ευρώ φέτος για να στηρίξουν τις οικονομίες τους εν μέσω της πανδημίας κορονοϊού.

«Η ΕΚΤ εκτιμά ότι φέτος λόγω της ύφεσης - στο ενδιάμεσο σενάριο για μείωση του ΑΕΠ περίπου 8% - οι πρόσθετες κυβερνητικές χρηματοδοτικές ανάγκες στην Ευρωζώνη και τα απαιτούμενα φορολογικά μέτρα ενδέχεται να υπερβούν το 10% του ΑΕΠ της Ευρωζώνης».

Αυτό θα τοποθετούσε την πρόσθετη έκδοση χρέους σε 1 τρισ. έως 1,5 τρισ. ευρώ μόνο το 2020, πρόσθεσε η ίδια. 

Μιλώντας σε εκδήλωση του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Φλωρεντίας, η Κρ. Λαγκάρντ κράτησε χαμηλούς τόνους ως προς την απόφαση του Γερμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου σχετικά με το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ.

Παράλληλα υπογράμμισε πως σημασία έχει τι Ευρώπη θέλουμε την επόμενη μέρα: «Χρειαζόμαστε, ως ένωση, να είμαστε προετοιμασμένοι για το μέλλον. Δεδομένου ότι κανείς δεν ευθύνεται για αυτήν την κρίση, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι δεν θα υπάρχουν αδικαιολόγητοι περιορισμοί στις πολιτικές μας απαντήσεις. Δεν χρειάζεται να αντιδράσουν όλες οι χώρες με τον ίδιο τρόπο. Αλλά ο καθένας πρέπει να είναι σε θέση να ανταποκριθεί όπως απαιτείται. Διαφορετικά, κινδυνεύουμε να διευρύνουμε τις ασυμμετρίες και να βγούμε από αυτήν την κρίση με μεγαλύτερη οικονομική απόκλιση».