Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι ειδικοί - Πώς θα αποφύγουμε το lockcdown
Κορονοϊός

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι ειδικοί - Πώς θα αποφύγουμε το lockcdown

Σε οριακό σημείο βρίσκεται η εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού, ειδικά στην Αττική, με τους ειδικούς να σημαίνουν συναγερμό προκειμένου να αποφευχθεί μια έκρηξη κρουσμάτων που θα οδηγήσει σε lockdown.

Την ίδια στιγμή πέντε ασθενείς έχασαν τη ζωή τους μέσα σε λίγες ώρες με τον συνολικό απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας να ανέρχεται πλέον στους 362, ενώ η πίεση για κλίνες ΜΕΘ παραμένει αμείωτη με 73 ασθενείς να παραμένουν διασωληνωμένοι.

Πιο αναλυτικά, μία γυναίκα 86 ετών άφησε την τελευταία της πνοή στο νοσοκομείο Σωτηρία, ενώ ένας 76χρονος που αντιμετώπιζε υποκείμενα νοσήματα και νοσηλευόταν στο νοσοκομείο Καβάλας εξέπνευσε τα ξημερώματα της Πέμπτης.

Παράλληλα, ακόμα μια γυναίκα 74 ετών που νοσηλευόταν στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός, με υποκείμενα νοσήματα, «έφυγε» από τη ζωή.

Επιπλέον, ένας θάνατος καταγράφηκε στο νοσοκομείο της Μυτιλήνης, καθώς την τελευταία του πνοή άφησε ένας 84χρονος άντρας, με υποκείμενα νοσήματα, ενώ τελευταίο θύμα της πανδημίας είναι ένας άντρας 67 ετών που νοσηλευόταν στο νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης.

Στο μεταξύ, τα νοσοκομεία αναφοράς γεμίζουν σταδιακά τις απλές μονάδες covid και τις ΜΕΘ για covid με ασθενείς. Οι δε κλινικές (παθολογικές ή πνευμονολογικές συνήθως) που καλύπτουν άλλα περιστατικά, σταδιακά μετατρέπονται σε κλινικές Covid, ανάλογα με τις ανάγκες, είτε με το εξιτήριο των περιστατικών άλλων παθήσεων, είτε με τη μεταφορά τους σε άλλες μονάδες.

Οι αλλαγές αυτές συμβαίνουν με εξαιρετικά μεγάλη ταχύτητα, καθώς ήδη έχουν ξεκινήσει να διατίθενται οι 40 επιπλέον νέες κλίνες ΜΕΘ στην Αττική, ενώ παραμένουν κενές άλλες 40 κλίνες ΜΕΘ για περιστατικά Covid. Αντίστοιχα, διατέθηκαν και από 40 κλίνες στα τρία μεγάλα νοσοκομεία της Αθήνας Ιπποκράτειο, Γενικό Κρατικό Γ. Γεννηματάς και Λαϊκό, προσθέτοντας επιπλέον 120 από τις 250 συνολικά νέες απλές κλίνες Covid που προγραμματίζεται να διατεθούν.

Κύριος οδηγός για τις αλλαγές που βρίσκονται σε εξέλιξη, παραμένει ο ημερήσιος αριθμός κρουσμάτων που τείνει να σταθεροποιηθεί στον ψηλό μέσο όρο των 350 περιστατικών, με την ελπίδα της μείωσής του από τα νέα μέτρα.

Σήμερα νοσηλεύονται συνολικά 600 περιστατικά Covid, όταν το σύστημα υγείας διαθέτει 2.000 κλίνες, ενώ αντίστοιχα υπάρχουν και τα σχετικά περιθώρια στις κλίνες εντατικής.

Αλκ. Βατόπουλος: Στο χέρι μας να αποτρέψουμε ένα γενικό lockdown στην Αττική

Το γεγονός πως είναι στο χέρι μας να αποτρέψουμε ένα γενικό lockdown στην Αττική επισήμανε ο καθηγητής Μικροβιολογίας Aλκιβιάδης Βατόπουλος, ενώ παράλληλα εξέφρασε την ανησυχία του για τις πυκνοκατοικημένες περιοχές της Αθήνας εξαιτίας της αύξησης των κρουσμάτων κορονοϊού.

Αναλυτικότερα, μιλώντας στο MEGA, o καθηγητής Μικροβιολογίας Σχολής Δημόσιας Διοίκησης Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής συνέστησε στους πολίτες «να κυκλοφορούν μόνο όταν είναι απαραίτητο, να αποφεύγουν τις περιοχές με πολύ κόσμο, να φορούν πάντα μάσκα και να απολυμαίνουν τα χέρια τους. Οι συνταξιούχοι που έχουν δουλειές στο κέντρο να πηγαίνουν ώρες που έχει λιγότερο κόσμο».

Για το ενδεχόμενο ενός lockdown είπε πως «είναι στο χέρι μας να το αποτρέψουμε. Δεν είναι μοιραίο και απαραίτητο να γίνει lockdown. Εάν καταφέρουμε να συντονιστούμε η οργανωμένη πολιτεία και οι πολίτες τότε μπορούμε να το αποτρέψουμε».

Η μάσκα έχει βοηθήσει σε ό,τι αφορά τον αριθμό των κρουσμάτων σημείωσε ο κ. Βατόπουλος, όμως πολλή προσοχή χρειάζεται σε περιοχές της Αθήνας που είναι πυκνοκατοικημένες.

Αναφερόμενος ειδικότερα στον μεταναστευτικό πληθυσμό του κέντρου τόνισε πως οι άνθρωποι ζουν σε πολύ κακές συνθήκες και πολλοί μαζί στο ίδιο σπίτι. «Πρέπει να ληφθεί μέριμνα ώστε στη δική τους γλώσσα να τους περάσουμε το μήνυμα να μην συνωστίζονται σε πλατείες και να κατανοήσουν το πρόβλημα, συμπλήρωσε». Παράλληλα, ο καθηγητής Μικροβιολογίας, επεσήμανε πως και «ο συνωστισμός στις καφετέριες είναι επικίνδυνος».

Τέλος, ο κ. Βατόπουλος εξέφρασε τον προβληματισμό του για τις καταλήψεις στα σχολεία, όπου οι μαθητές συγχρωτίζονται χωρίς μέτρα προστασίας, σημειώνοντας πως καθώς το νόσημα μεταδίδεται με τα σταγονίδια, αν τα παιδιά είναι σε μια ανεξέλεγκτη κατάσταση χωρίς μάσκες, τότε υπάρχει πρόβλημα.

M. Δερμιτζάκης: Ανησυχητικό στοιχείο ο διπλασιασμός των διασωληνωμένων σε 20 ημέρες

Ανησυχητικό στοιχεία χαρακτήρισε τον διπλασιασμό των διασωληνωμένων ασθενών μέσα σε χρονικό διάστημα μόλις 20 ημερών ο καθηγητής Γενετικής του Πανεπιστημίου της Γενεύης Μανώλης Δερμιτζάκης, υπογραμμίζοντας πως γίνονται προσπάθειες αποσυμφόρησης της πίεσης από το σύστημα Υγείας.

Αναλυτικότερα, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, ο κ. Δερμιτζάκης σημείωσε πως ένας από τους βασικούς λόγους που γίνεται προσπάθεια μείωσης των κρουσμάτων και της μετάδοσης του ιού είναι ότι το Σύστημα Υγείας «δεν είναι στα καλά του» σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και οφείλουμε να είμαστε πιο προσεκτικοί.

«Οι γιατροί είναι πάρα πολύ καλοί αλλά οι υποδομές ελλείπεις», τόνισε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με τον συνωστισμό που παρατηρείται στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς αλλά και αναφορικά με τον αριθμό μαθητών ανά σχολική τάξη και την επικρίσεις για ανακολουθία σχετικά με το όριο των 9 ατόμων σε συναθροίσεις, ο κ. Δερμιτζάκης τόνισε ότι δεν πρέπει να συγκρίνουμε το κάθε μέτρο με το άλλο και εξήγησε το σκεπτικό των επιστημόνων.

Όπως ανέφερε, σε περιπτώσεις με συνωστισμούς όπως είναι τα λεωφορεία ή τα 25 παιδιά ανά τάξη, ορίζονται κάποια έξτρα μέτρα όπως η υποχρεωτική χρήση μάσκας για προστασία. Σε κάθε δραστηριότητα δηλαδή, γίνεται προσπάθεια να υπάρξει ισορροπία μεταξύ της ίδιας της ύπαρξης της δραστηριότητας και της δυνατότητας εφαρμογής των μέτρων. Προφανώς τόνισε, θα ήταν καλύτερα αν υπήρχε η δυνατότητα να είναι στην τάξη και τρία μόνο παιδιά, αλλά δεν υπάρχουν οι υποδομές.

«Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι Δημόσια Υγεία και όχι να προστατεύουμε τον καθένα ξεχωριστά, διότι στην κοινότητα αυτό είναι αδύνατο», σημείωσε και πρόσθεσε ότι αν μια δραστηριότητα είναι πολύ επικίνδυνη, υπάρχει η δυνατότητα να τη σταματήσουμε, «αλλά δεν σταματάμε τα πάντα».

Δ. Σαρηγιάννης: Δεν έχουμε τηρήσει πραγματικά σχεδόν κανένα μέτρο

Από την πλευρά του, ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής τόνισε ότι η τήρηση των μέτρων θα βοηθήσει πάρα πολύ και διαπίστωσε ότι δεν έχει τηρηθεί πραγματικά σε μεγάλο βαθμό σχεδόν κανένα μέτρο.

Εκτίμησε ότι πιθανώς θα χρειαστεί και η λήψη πρόσθετων μέτρων από το τέλος Οκτωβρίου. Ανέφερε χαρακτηριστικά την αύξηση της τηλεργασίας, που θα έχει ορατές επιπτώσεις και στην αποφόρτιση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς. Τάχθηκε επίσης υπέρ της χρήσης μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους λέγοντας πως μπορεί να καθυστερήσει την αύξηση των κρουσμάτων.