Στους 221 οι νεκροί -  204 νέα κρούσματα στην Ελλάδα, 64 στην Αττική

Στους 221 οι νεκροί - 204 νέα κρούσματα στην Ελλάδα, 64 στην Αττική

204 νέα κρούσματα κορονοϊού επιβεβαίωσε για το τελευταίο 24ωρο ο ΕΟΔΥ, με 12 εξ αυτών να εντοπίζονται στις πύλες εισόδου της χώρας.

Κατά το ίδιο χρονικό διάστημα 5 ακόμα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από επιπλοκές της νόσου, ενώ 22 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ των νοσοκομείων.

Αναλυτικά η γεωγραφική κατανομή των 204 νέων κρουσμάτων:

-12 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας,

-11 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο

-64 κρούσματα στην Π.Ε. Αττικής  

-37 στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, τα 5 εκ των οποίων σχετίζονται με συρροή σε Οίκο Φροντίδας Ηλικιωμένων)

- 8 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Αχαΐας

- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Δωδεκανήσου

- 5 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου.

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Εύβοιας

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ζακύνθου 

- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας

- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας

- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας

- 1  κρούσμα στην Π.Ε. Καρδίτσας

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Καστοριάς

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κεφαλληνίας

- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κοζάνης

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κορίνθου

- 4 κρούσματα στην Π.Ε. Κυκλάδων 

- 12 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας, 

- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου

- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας ·      

- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας

 -1 κρούσμα στην Π.Ε. Ξάνθης

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Πιερίας

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Πέλλας

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Σάμου

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ροδόπης

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Σερρών

- 4 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής 

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Χανίων

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Χίου

- 12 κρούσματα είναι υπό διερεύνηση

Αναλυτικά, η ημερήσια έκθεση του ΕΟΔΥ για την εξέλιξη της πανδημίας στην Ελλάδα:

Σήμερα ανακοινώνουμε 204 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων τα 12 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 6381, εκ των οποίων το 55.0% αφορά άνδρες.

1557 (24.4%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 3110 (48.7%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

22 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 ετών. 7 (31.8%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 54.5% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 136 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 5 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 221 θανάτους συνολικά στη χώρα. 75 (33.9%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 77 έτη και το 95.9% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον νέο κορονοϊό (SARS-CoV-2) και που δηλώνουν συστηματικά στον ΕΟΔΥ το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν (θετικά και αρνητικά), έχουν συνολικά ελεγχθεί 687.338 κλινικά δείγματα, εκ των οποίων τα 7866 (1.14%) ήταν θετικά στον κορονοϊό (συμπεριλαμβάνονται και περισσότερα από ένα δείγματα ανά άτομο που ελέγχθηκε).

Δύο τα θύματα από τον οίκο ευγηρίας στο Ασβεστοχώρι

Και δεύτερη ηλικιωμένη α από τον οίκο ευγηρίας στο Ασβεστοχώρι Θεσσαλονίκης κατέληξε σήμερα από κορονοϊό σύμφωνα με τον ΣΚΑΙ. Πρόκειται για μια γυναίκα 91 ετών ενώ νωρίτερα είχε γίνει γνωστό ότι έχασε τη ζωή της μια 88χρονη από το Γηροκομείο στο οποίο κατεγράφησαν δεκάδες κρούσματα.

Η 88χρονη ήταν η μοναδική που είχε εκδηλώσει συμπτώματα και κατέληξε τα ξημερώματα, Χθες είχε διακομισθεί στο ΑΧΕΠΑ από το γηροκομείο Αγία Κυριακή. Η ηλικιωμένη έπασχε από υποκείμενα νοσήματα, ενώ πλέον ο αριθμός των νεκρών από τον κορονοϊό σήμερα ανέρχεται στους πέντε.  

Το μεσημέρι, κατέληξε επίσης και 70χρονος στο ΑΧΕΠΑ, όπου και είχε μεταφερθεί στις 13 Ιουλίου από το Γενικό Νοσοκομείο Κατερίνης, ενώ από τις 20 Ιουλίου νοσηλευόταν στη ΜΕΘ. Έπασχε επίσης από υποκείμενα νοσήματα, ενώ ο συνολικός αριθμός των θανάτων από κορονοϊό στη χώρα μας είναι πλέον 221. 

Επείγουσα προκαταρκτική εξέταση για τη διασπορά στο γηροκομείο

Τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης προκειμένου να διερευνηθούν ευθύνες για τη διασπορά του κορονοϊού στον οίκο ευγηρίας στο Ασβεστοχώρι, όπου εντοπίστηκαν 36 κρούσματα, παρήγγειλε ο προϊστάμενος της εισαγγελίας πρωτοδικών Θεσσαλονίκης Στέφανος Ζαρκαντζιάς.

Ο κ. Ζαρκαντζιάς παρήγγειλε στον εισαγγελέα ποινικής δίωξης τη διενέργεια επείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης, με βάση το άρθρο 285 του Ποινικού Κώδικα (Ν. 4619/2019) περί παραβίασης των μέτρων για να αποτραπεί η εισβολή ή η διάδοση μιας μεταδοτικής ασθένειας.