7ος χρόνος, ημέρα 2096η
Τετάρτη, 28 Ιουλίου 2021

Κορονοϊός - Μαγιορκίνης: Στο 60% η μετάλλαξη Δέλτα στην Ελλάδα

Κορονοϊός - Μαγιορκίνης: Στο 60% η μετάλλαξη Δέλτα στην Ελλάδα
Eurokinissi

Ο επιδημιολόγος Γκίκας Μαγιορκίνης έκανε την δική του εκτίμηση για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα μετά και την εφιαλτική πρόβλεψη του ECDC για πενταπλασιασμό των κρουσμάτων του κορονοϊού μέχρι την 1η Αυγούστου.

Όπως είπε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ακόμα και στις χώρες που υπάρχουν λίγα κρουσματα, αυτά θα αυξηθούν. «Ο ιός πάντα μας εκπλήσει. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Ολλανδίας που είχαν λίγα κρούσματα και τώρα έχουν χιλιάδες».

«Συγκρατημένη αισιοδοξία»

 

Για την Ελλάδα ανέφερε πως υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία ότι δεν θα φτάσουμε σε πολύ μεγάλα νούμερα κρουσμάτων. Για ένα σενάριο με  10 – 15 χιλιάδες ημερήσια κρούσματα, τόνισε ότι για την ώρα μοιάζει δύσκολο να συμβεί κάτι τέτοιο αλλά δεν αποκλείεται να συμβεί.

Αναφορικά με τις μεταλλάξεις στη χώρα μας,  είπε πως η αίσθηση που έχουν οι ειδικοί είναι ότι έχει υποχωρήσει η μετάλλαξη  Α' (Βρετανική) και  έχει αντικατασταθεί από τη μετάλλαξη Δ'. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «είναι πάνω από το 60% η επικράτηση της  μετάλλαξη Δ’ στην Ελλάδα και προβλέπεται απίθανο να μην κυριαρχήσει.

«Το 90% των νοσηλευόμενων, ανεμβολίαστοι»

 

Το βασικό στοιχείο εν μέσω αυτή της κατάστασης, δήλωσε πως είναι το ποσοστό των εμβολιασμένων . «Το 90% στα νοσοκομεία είναι ανεμβολίαστο. Ακόμα κι αν ένας εμβολιασμένος εισαχθεί στο νοσοκομείο θα έχει καλύτερη πορεία».

Τέλος, υποστήριξε πως «το συγκεκριμένο κύμα χαρακτηρίζεται ηπιότερο σε σχέση με αυτά που έχουμε αντιμετωπίσει μέχρι στιγμής. Λογικά θα είναι λιγότερη η πίεση στο σύστημα υγείας».