Κορονοϊός: Η Long Covid μπορεί να σχετίζεται με πάνω από 200 συμπτώματα σε 10 συστήματα οργάνων

Κορονοϊός: Η Long Covid μπορεί να σχετίζεται με πάνω από 200 συμπτώματα σε 10 συστήματα οργάνων

Μια νέα υγειονομική απειλή φαίνεται πως συνοδεύει τον κορονοϊο, καθώς σύμφωνα με έρευνα του University of College του Λονδίνου η «Covid διαρκείας», μπορεί να σχετίζεται με 203 συμπτώματα σε 10 διαφορετικά συστήματα οργάνων. Τα συμπτώματα εκτείνονται από απλή φαγούρα στο δέρμα και φτάνουν έως κρίσεις επιληψίας. 

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη διεθνή μελέτη σχετικά με τις επιπτώσεις της λεγόμενης «Long COVID», δημοσιεύθηκε την Πέμπτη στο περιοδικό EClinicalMedicine, το ανοιχτό πρόγραμμα πρόσβασης του The Lancet, και πραγματοποιήθηκε με στοιχεία από 3.800 ασθενείς, από 56 χώρες.

Κατά τη διάρκεια της ασθένειάς τους, οι συμμετέχοντες στην έρευνα ανέφεραν ότι εμφανίζουν κατά μέσο όρο 56 συμπτώματα, σε εννέα συστήματα οργάνων, με τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα να αναφέρονται η κόπωση και η ζαλάδα.

Ωστόσο, όπως σημείωσαν οι ερευνητές, υπήρχαν επίσης ορισμένα άλλα συμπτώματα που ανέφεραν οι συμμετέχοντες. Αυτά περιλαμβάνουν επιληπτικές κρίσεις, απώλεια όρασης, παράλυση προσώπου, ψευδαισθήσεις, τρόμο, φαγούρα στο δέρμα, έρπητα ζωστήρα, νέες αλλεργίες, αλλαγές στον εμμηνορροϊκό κύκλο.

Συνολικά, η μελέτη εντόπισε 203 συμπτώματα «μακράς COVID». 

Αν και δεν υπάρχει συγκεκριμένος ορισμός για το τι ακριβώς είναι η «Long COVID, οι συγγραφείς της μελέτης καθόρισαν την ασθένεια ως «συλλογή συμπτωμάτων που αναπτύσσονται κατά τη διάρκεια ή μετά από επιβεβαιωμένη ή ύποπτη περίπτωση COVID-19» σε ένα άτομο, και οι οποίες συνεχίζονται για περισσότερο από 28 ημέρες.

Περίπου το 65% των ερωτηθέντων στη μελέτη δήλωσαν ότι τα συμπτώματά τους διήρκεσαν τουλάχιστον έξι μήνες, με μόνο 233 να αναφέρουν ότι είχαν αναρρώσει.