Κορονοϊός: Αυξάνονται επικίνδυνα εισαγωγές, διασωληνωμένοι, νεκροί - Πίεση στο ΕΣΥ

Κορονοϊός: Αυξάνονται επικίνδυνα εισαγωγές, διασωληνωμένοι, νεκροί - Πίεση στο ΕΣΥ

Σήματα ανησυχίας στέλνουν οι «σκληροί» δείκτες του Covid, με το υγειονομικό σύστημα υγείας της χώρας να δέχεται ισχυρές πιέσεις, καθώς οι εισαγωγές στα νοσοκομεία αυξάνονται συνεχώς το τελευταίο διάστημα, ενώ οι θάνατοι διπλασιάστηκαν σε μια μέρα, από 22 τη Δευτέρα, σε 47, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ. Ταυτόχρονα και οι διασωληνωμένοι παρουσιάζουν ανοδική πορεία, με την πλειοψηφία τους να είναι ανεμβολίαστοι.  

Με βάση τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα που παρουσίασε ο ΕΟΔΥ οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 267 (ημερήσια μεταβολή +11.72%) με το μέσο όρος εισαγωγών του επταημέρου να ανέρχεται στους 256 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 39 έτη, κάτι που δείχνει όλο και μικρότερες ηλικίες που νοσούν με τον κορονοϊό έχουν ανάγκη νοσοκομειακής περίθαλψης. 

Συνολικά από τις 23 Αυγούστου μέχρι και τις 29 Αυγούστου οι εισαγωγές νέων ασθενών ήταν 1.840, ενώ το σύνολο των εξιτηρίων λόγω ίασης ήταν 1.485. Σύμφωνα τον ΕΟΔΥ ο λόγος εισαγωγών νέων ασθενών προς εξιτήρια λόγω ίασης ήταν 1.24, στοιχείο που δείχνει τη σταδιακή αυξανόμενη πίεση που δέχεται το ΕΣΥ.

Αυξημένος παραμένει και ο αριθμός των διασωληνωμένων το τελευταίο 24ωρο φτάνοντας τους 346, εκ των οποίων οι 319 (92.2%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 27 (7.8%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Όπως προκύπτει από τους ασθενείς στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, 177 είναι ηλικίες από 65 και άνω, 169 στις 64 και κάτω, εκ των οποίων οι  156 κατατάσσονται στην ηλικιακή ομάδα των 40 – 64 ετών.

Στο σύνολο της επικράτειας, η πληρότητα των ΜΕΘ Covid ανέρχεται σε 68%. Το ίδιο ποσοστό στην Αττική υπολογίζεται σε 73%, ενώ η πληρότητα κλινών ΜΕΘ στη Θεσσαλονίκη 65%. Τέλος, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, στην Κρήτη η πληρότητα στις ΜΕΘ είναι 76%.

Η διάμεση ηλικία των βαριά νοσούντων είναι 65 έτη, ενώ τo 84.7% αυτών έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Κορονοϊός: Στο «κόκκινο» Ηράκλειο, Ηλεία, Αχαΐα, Μεσσηνία και Ικαρία 

Στο μεταξύ, Ηράκλειο, Ικαρία και σχεδόν η μισή Πελοπόννησος δηλαδή Μεσσηνία, Ηλεία και Αχαΐα βρίσκονται στο «κόκκινο» όσον αφορά το δείκτη θετικότητας ως προς το επιβαρυμένο ιικό φορτίο που καταγράφεται σύμφωνα με τον νέο επιδημιολογικό χάρτη και δημοσιεύεται στο  covid19.gov.gr, γεγονός που δεν αποκλείει να υπάρξει περαιτέρω πίεση στις νοσοκομειακές μονάδες των περιοχών 

Αρνητικός πρωταθλητής στον δείκτη θετικότητας είναι ο Δήμος Ικαρίας, με 6,90% και ακολουθεί η περιφερειακή ενότητα της Ηλείας, με 6,51%. Στην τρίτη θέση έπεται η ενότητα Μεσσηνίας, με 4,80% και ακολουθούν η Αχαΐα με 3,57% και το Ηράκλειο με 2,72%, παρουσιάζοντας ωστόσο πτωτικές τάσεις.