Κορονοϊός: «Ανοιχτό» το ενδεχόμενο για τέταρτη δόση αφήνει το CDC

Κορονοϊός: «Ανοιχτό» το ενδεχόμενο για τέταρτη δόση αφήνει το CDC

Ανοιχτό το ενδεχόμενο για πραγματοποίηση τέταρτης δόσης εμβολίου κατά του κορονοϊού, σε άτομα με ορισμένες παθήσεις υγείας που τα καθιστούν μέτρια ή σοβαρά ανοσοκατεσταλμένα, σύμφωνα με ανακοίνωση από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ.

«Τα μετρίως έως σοβαρά ανοσοκατεσταλμένα άτομα με ηλικία από 18 ετών και άνω που έλαβαν δύο δόσεις εμβολίου mRNA και μια επιπλέον δόση mRNA (τρεις συνολικά δόσεις εμβολίου mRNA), είναι επιλέξιμα για μια μονή ενισχυτική δόση κατά της COVID-19 (Pfizer - BionTech, Moderna ή Janssen) τουλάχιστον 6 μήνες μετά την ολοκλήρωση της τρίτης δόσης εμβολίου mRNA», αναφέρει το CDC. 

Μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins το περασμένο καλοκαίρι έδειξε ότι τα εμβολιασμένα ανοσοκατεσταλμένα άτομα είχαν 485 φορές περισσότερες πιθανότητες να καταλήξουν στο νοσοκομείο ή να πεθάνουν από κορονοϊό εν συγκρίσει με την πλειονότητα των εμβολιασμένων. Σε μικρές μελέτες, είπε το CDC, τα πλήρως εμβολιασμένα ανοσοκατεσταλμένα άτομα αντιπροσώπευαν περίπου το 44% των πρωτοποριακών περιπτώσεων που απαιτούσαν νοσηλεία. Τα άτομα που είναι ανοσοκατεσταλμένα είναι επίσης πιο πιθανό να μεταδώσουν τον ιό σε άτομα που είχαν στενή επαφή μαζί τους.

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ έχει επίσης εγκρίνει αναμνηστικά εμβόλια και των τριών διαθέσιμων εμβολίων για ορισμένα άτομα και αυτά θα περιλαμβάνουν το ανοσοποιητικό σε κίνδυνο.

Η έρευνα έδειξε ότι μια αναμνηστική δόση ενίσχυσε την απόκριση αντισωμάτων στο εμβόλιο σε ορισμένα ανοσοκατεσταλμένα άτομα.

Αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα της διεξαγωγή μιας τέταρτης δόσης τουλάχιστον έξι μήνες μετά την ολοκλήρωση της τρίτης δόσης του εμβολίου mRNA. Αυτή τη στιγμή, το CDC δεν έχει σύσταση για την τέταρτη βολή. Οι άνθρωποι θα πρέπει να μιλήσουν με τους γιατρούς τους για να καθορίσουν εάν είναι απαραίτητο, αναφέρει.