Κορονοϊός: Ανησυχία μετά τα 153 κρούσματα - Τι φοβούνται οι ειδικοί

Κορονοϊός: Ανησυχία μετά τα 153 κρούσματα - Τι φοβούνται οι ειδικοί

Έντονος είναι ο προβληματισμός των ειδικών μετά τα 153 νέα κρούσματα κορονοϊού που ανακοινώθηκαν την Πέμπτη, καθώς ο συγκεκριμένος αριθμός δείχνει ότι η διασπορά του ιού επεκτείνεται. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα αντίστοιχα κρούσματα την περασμένη Δευτέρα περιορίζονταν στα 77. Οι μαζικές συγκεντρώσεις σε μπαρ, γάμους, αλλά και οι εστίες κρουσμάτων σε νοσοκομεία, σε συνδυασμό με τη χαλαρότητα που δείχνουν οι νέοι, προβληματίζουν τους επιδημιολόγους.

Μεγάλη είναι η διασπορά του ιού, ο οποίος, μετά τα σημερινά κρούσματα που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, εντοπίζεται πλέον σε 20 περιοχές της χώρας. Εκτός από την κινητικότητα που επιδεικνύει στα μεγάλα αστικά κέντρα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, οι υπεύθυνοι του ΕΟΔΥ ανησυχούν πλέον και για το γεγονός ότι ο ιός απλώνεται πλέον σχεδόν σε ολόκληρη την χώρα.

Συγκεκριμένα, τα χθεσινά κρούσματα εντοπίστηκαν  σε Αργολίδα, Αχαΐα, Έβρο, Ηλεία, Θεσπρωτία, Ιωάννινα, Καβάλα, Κέρκυρα, Κιλκίς, Κοζάνη, Κορινθία, Κυκλάδες, Λάρισα, Μαγνησία, Πέλλα, Μεσσηνία, Χαλκιδική και Χανιά.

Από τα 153 κρούσματα που ανακοινώθηκαν, τα 40 εντοπίστηκαν στην Αττική (συμπεριλαμβάνονται και αυτά στον Πόρο), 38 στη Θεσσαλονίκη και 18 είναι εισαγόμενα. 

Μετά και τα χθεσινά κρούσματα, το τελευταίο τριήμερο κλείνει με τριψήφιο αριθμό μολύνσεων από τον ιό, αφού ανέρχονται σε 398.

Tο γεγονός σήμανε συναγερμό στις αρχές, ειδικά για τον Πόρο, αφού τις τελευταίως ώρες καταγράφηκαν 13 νέες μολύνσεις από την covid-19 στο νησί του Αργοσαρωνικού.

Έτσι, μετά από έκτακτη σύσκεψη που ολοκληρώθηκε το βράδυ της Πέμπτης στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας και με βάση τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα στο νησί του Πόρου με εντολή του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά, σε συνεννόηση με τον Καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα και με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου, για επιτακτικούς λόγους αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας και ειδικότερα για τον περιορισμό της διασποράς των επιπτώσεων της νόσου COVID-19, αποφασίστηκαν περιοριστικά μέτρα. 

Ανησυχία προκαλεί εξάλλου το γεγονός ότι τις τελευταίες εβδομάδες, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, εμφανίζονται όλο και περισσότερα κρούσματα σε άτομα κάτω των 40 ετών, με αποτέλεσμα να έχει μειωθεί σημαντικά ο μέσος όρος ηλικίας των νοσούντων.

Η αυξητική τάση των κρουσμάτων έχει δρομολογήσει την επιβολή νέων μέτρων και στοχευμένα σε περιοχές με υψηλό επιδημιολογικό φορτίο και για όλη την Ελλάδα, όπως η καθολική χρήση της μάσκας και σε εξωτερικούς χώρου.