Κορονοϊός: 71 νέα κρούσματα - Συνολικά 695 στην Ελλάδα

Κορονοϊός: 71 νέα κρούσματα - Συνολικά 695 στην Ελλάδα

Ακόμα 71 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας Σωτήρης Τσιόδρας, με το συνολικό αριθμό στη χώρα να ανέρχεται πλέον στα 695.

Ο ίδιος επιβεβαίωσε ότι καταγράφηκαν ακόμα 2 θάνατοι εξαιτίας της ασθένειας το τελευταίο 24ωρο, με τα θύματα να είναι στο σύνολό τους 17.

Την ίδια ώρα, σε νοσοκομεία της Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Πατρών νοσηλεύονται 114 ασθενείς, οι 35 εξ αυτών στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας διασωληνωμένοι, ενώ 29 ασθενείς έχουν λάβει εξιτήριο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, το 56% των κρουσμάτων είναι άνδρες ασθενείς ενώ το 75% αναφέρονται στις ηλικίες 18-64. Άνω των 65 ετων είναι το 21%.

Παράλληλα, ο κ. Τσιόδρας ανέφερε ότι σύμφωνα με τα στατιστικά μοντέλα που χρησιμοποιούνται, οι εκτιμησεις για τα συνολικά κρουσματα στην Ελλάδα είναι στα 8.000-10.000.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «η καμπύλη της επιδημίας στην Ελλάδα δείχνει σαν να έχει βάλει κάποιο φρένο χαίρομαι που δεν βλέπω αυτή τη δραματική αύξηση, αγοράσαμε χρόνο, μακάρι να αγοράσουμε κι άλλο χρόνο, δεν μπορώ να πω ότι έχει μειωθεί, αλλά ούτε και ότι έχει αυξηθεί δραματικά». Εκτίμησε επίσης ότι η πορεία της Πανδημίας στην Ελλάδα είναι ανάλογη της τιτάνιας προσπάθειας που γίνεται για να την ελέγξουμε.

«Ελπίζω ότι θα συνεχίσω να είμαι εντός των προβλέψεων είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι «ο αριθμός των σοβαρών περιπτώσεων που είναι το προϊόν από τα δύο άγνωστα μεγέθη, δηλαδή του πόσοι έχουν μολυνθεί ή νοσούν σοβαρά ή πεθαίνουν. Αυτός ο αριθμός γνωρίζουμε ότι αυξάνει δραματικά αν επιτρέψουμε στη νέα λοίμωξη να εξαπλωθεί», ανέφερε.

Αυτό το ξέρουμε με σιγουριά, συνέχισε, και αυτή τη στιγμή είναι πολύ σημαντικό είναι το να μην επιβαρυνθεί περισσότερο από όσο αντέχει το σύστημα υγειάς.

«Είναι πιο σημαντικό οι ασθενείς που νοσούν ελαφρά, να απομονώνονται παρά να ελέγχονται», γιατί χωρίς μέτρα έλεγχου ο αριθμός των κρουσμάτων θα αυξάνεται δραματικά έως ότου μολυνθεί το 50% του πληθυσμού, εξήγησε.

Ακόμα και σε χώρες με πολύ καλό σύστημα αυτό δεν έχει συμβεί πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι για κάθε ένα ασυμπτωματικό ασθενή υπάρχει τουλάχιστον ένας ασυμπτωματικός ή ένας με ελαφρά συμπτώματα. Γι αυτό είναι σημαντικό μέτρο ο περιορισμός των επαφών.

«Τα μέτρα δεν πρέπει να χαλαρώσουν γιατί η μετάδοση θα αυξηθεί με μαθηματική ακρίβεια όπως και ο αριθμός των νέων κρουσμάτων της νόσου» τόνισε.

Ο κύριος Τσιόδρας είπε ακόμα ότι υπάρχουν πολλά που δε γνωρίζουμε για το νέο ιό, αλλά συνεχίζεται η παρατήρηση του με εντατικούς ρυθμούς σε διεθνές επίπεδο. Σε ερώτηση για τα άλλα πιθανά συμπτώματα πέραν του πυρετού και το βήχα που μπορεί να εμφανίζονται στην αρχή της λοίμωξης με κορονοϊό, τόνισε ότι υπάρχουν νεότερα επιστημονικά δεδομένα που δείχνουν ότι κάποιοι από αυτούς που μολύνονται με τον ιό, μπορεί να έχουν γαστρεντερικά προβλήματα. «Αυτό δεν είναι κάτι καινούργιο το γνωρίζουμε για τους κορονοϊούς, Αυτό που μας εκπλήσσει είναι η απώλεια όσφρησης που φαίνεται ότι καταγράφεται σε κάποιους».

Αναφερόμενος στην θεραπεία είπε ότι ήδη έχουν δοθεί οι κατευθυντήριες γραμμές από την ελληνική εταιρεία λοιμώξεων στους γιατρούς για το πώς θα χρησιμοποιούν τα φάρμακα στους ασθενείς με κορονοϊό.

Σε ερώτηση για το αν η χορήγηση των φαρμάκων στο πρώτο 48ωρο μπορεί να βοηθήσει τους ασθενείς να μην νοσήσουν βαριά, είπε ότι αυτό αποτελεί ένα από τα μεγάλα άγνωστα στοιχεία του ιού και της αντιμετώπισης του και κατέληξε ότι είναι σημαντικό για τους ασθενείς που νοσούν βαριά να θεραπεύονται όσο γίνεται πιο σωστά και άμεσα.

Αναφέρθηκε επίσης σε μία μεγάλη μελέτη που κάνει ο παγκόσμιος οργανισμός υγείας, την «αλληλεγγύη», με τέσσερα διαφορετικά είδη θεραπειών, την συνδυαστική με δύο φάρμακα, ένα νέο φάρμακο που χρησιμοποιείται για τον ιό Έμπολα και την χλωροκίνη.

Όπως εξήγησε, με βάση τα διεθνή στοιχεία το 50% των διασωληνωμένων, καταφέρνουν να βγουν από την μηχανική υποστήριξη και να βελτιώσουν σημαντικά την κατάσταση της υγείας τους και συμπλήρωσε πως «έχουμε δει ασθενείς και στη χώρα μας που με τις θεραπείες βελτιώθηκα και οριακά απέφυγαν την διασωλήνωση».

Πριν από την κ. Τσιόδρα, στην καθιερωμένη ενημέρωσε είχε μιλήσει ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος αναφέρθηκε στις ενέργειες του υπουργείου Υγείας στη μάχη αντιμετώπισης του κορωνοϊού.

Μεταξύ άλλων ο υπουργός Υγείας ενημέρωσε ότι οι κλίνες ΜΕΘ για τον κορωνοϊό είναι συνολικά 2.058 και υπογράμμισε ότι θα γίνουν όσες προσλήψεις χρειαστούν.