Κοντά σε συμβιβασμό για το ευρωομόλογο

Κοντά σε συμβιβασμό για το ευρωομόλογο

Κοντά σε συμβιβασμό βρίσκονται οι ευρωπαικές κυβερνήσεις αναφορικά με τον τρόπο στήριξης της οικονομίας των κρατών-μελών που έχουν ανάγκη. Τα σχέδια για έκδοση ευρωομολόγων παραμένουν στο συρτάρι, ενώ ανάμεσα στις προτάσεις πάνω στις οποίες επιχειρείται να υπάρξει σύγκλιση είναι μια προληπτική πιστωτική γραμμή από τον ΕSM, χωρίς όρους μνημονιακού τύπου.

Στο τραπέζι βρίσκονται και άλλες προτάσεις, σε συνδυασμό με την παραπάνω, όπως εγγυήσεις από την Ευρωπαική Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) για δάνεια προς μικρομεσαίες επιχειρησεις, αλλά και χρηματοδότηση δράσεων για την απασχόληση μέσω του σχήματος που παρουσιασεη Κομισιόν, ύψους 100 δισ ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση την προσεχή Τρίτη το Eurogroup καλείται να επιλέξει την βέλτιστη λύση στο μείζον θέμα της χρηματοδότησης των κρατών μελών τη Ευρωζώνης. Η αλήθεια είναι ότι οι χώρες του Νότου με επικεφαλής την Ιταλία και την Ισπανία θα επιθυμούσαν σφόδρα την έκδοση corona bond, ενός ευρωομολόγου το οποίο θα λειτουργούσε ως «φάρμακο» απέναντι στις συνέπειες από τον κορονοϊό στις ευρωπαϊκές οικονομίες. 

Ομως οι ισχυροί του Βορρά και κυρίως Γερμανία και Ολλανδία δεν θέλουν να ακούσουν ούτε κουβέντα για ένα τέτοιο ενδεχόμενο..

Μέχρι την Τρίτη το απόγευμα οι συζητήσεις και οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις θα είναι έντονες προκειμένου να βρεθεί συμβιβαστική λύση. Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών εμφανίζεται συγκρατημένα αισιόδξος, ότι τελικά θα βρεθεί συμβιβαστική λύση, η οποία ωστόσο είναι πολύ πιθανό να μην στηρίζεται σε έκδοση ευρωομολόγου. 

Σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες η λύση αυτή θα περνά μέσα από τον ESM. Δηλαδή ο Ενιαίος Μηχανισμός Σταθερότητας θα χρηματοδοτήσει τις χώρες που θα το ζητήσουν, σχεδόν το σύνολο δηλαδή των μελών της Ευρωζώνης, με χαμηλό επιτόκιο μακροχρόνια δάνεια (π.χ δέκα χρόνια). Οι υποχρεώσεις που θα αναλάβουν οι χώρες έναντι του ESM, δεν θα είναι μνημοναικού τύπου, όπως έχει δεσμευτεί και ο επικεφαλής του Κλ.Ρέγκλινγκ.  

Βέβαια τα χρήματα που έχει διαθέσιμα ο ESM είναι 410 δισ. ευρώ και σε καμία περίπτωση δεν θα διατεθούν στο σύνολό τους. Επίσης τα ποσά ίσως και να μην επαρκούν αν κάνουν χρήση των κεφαλαίων όλα τα κράτη – μέλη της Ευρωζώνης. Κατά συνέπεια ο ESM θα αναγκαστεί να δανειστεί από τις αγορές, προκειμένου να καλύψει τις αυξημένες του ανάγκες. 

Όλα τα παραπάνω είναι για την ώρα σενάρια και μέχρι την τελευταία στιγμή μπορεί να υπάρξουν ανατροπές, προς την μία ή την άλλη κατεύθυνση. Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο Νότος αυτή την φορά προσέρχεται αποφασισμένος να πάρει το μέγιστο των επιδιώξεών του και είναι εξαιρετικά δύσκολα να προβεί σε σοβαρές υποχωρήσεις. 

Από την άλλη πλευρά η Γερμανία δεν είναι τόσο ισχυρή όσο στο παρελθόν. Κατά συνέπεια το ενδεχόμενο ενός συμβιβασμού που θα γέρνει προς τον Νότο και όχι προς τον Βορρά, αυτή την φορά είναι πιο πιθανό παρά ποτέ.