Κομισιόν: Θα είμαστε ανυποχώρητοι στον εμπορικό πόλεμο ΕΕ-ΗΠΑ

Κομισιόν: Θα είμαστε ανυποχώρητοι στον εμπορικό πόλεμο ΕΕ-ΗΠΑ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αντιδράσει αποφασιστικά απέναντι στις ΗΠΑ αν αυτές δεν επιδείξουν προθυμία να διευθετηθεί η μακρόχρονη διαμάχη σχετικά με τις επιδοτήσεις στον τομέα της αεροναυπηγικής και συνεχίζουν να ασκούν πίεση για επιπλέον εμπορικές έρευνες, δήλωσε ο Επίτροπος για θέματα Εμπορίου σήμερα, σύμφωνα με το Reuters.

Μία εμπορική διαφωνία που κρατάει από το 2004 σχετικά με επιδοτήσεις στην ευρωπαϊκή Airbus και την αμερικανική Boeing φτάνει στο τέλος της στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ).

Ο ΠΟΕ έχει ήδη δώσει στην Ουάσινγκτον το δικαίωμα να επιβάλλει δασμούς σε ευρωπαϊκά αγαθά αξίας 7,5 δισ. δολαρίων ως αντιστάθμισμα για επιδοτήσεις που δόθηκαν στην Airbus, αλλά η απόφαση για τα αντισταθμιστικά μέτρα που θα μπορεί να λάβει η Ευρώπη για την υποστήριξη της Boeing θα ανακοινωθεί στον Σεπτέμβριο.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Εμπορίου Φιλ Χόγκαν, μιλώντας σήμερα στην επιτροπή εμπορίου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ανέφερε ότι η Ουάσινγκτον έχει απορρίψει δύο φορές τις προτάσεις της ΕΕ για διευθέτηση της διαφωνίας, και ότι ελπίζει τα συμπεράσματα του ΠΟΕ να ανακοινωθούν όσο το δυνατόν νωρίτερα.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι δεν αναμένουν να δουν τις ΗΠΑ να επιθυμούν κάποιον διακανονισμό πριν από την ανακοίνωση του ΠΟΕ.

Από τότε που ανέλαβε την προεδρία των ΗΠΑ ο Ντόναλντ Τραμπ, έχει επανειλημμένως ασκήσει κριτική στην ΕΕ για εμπορικά της πλεονάσματα και επέβαλε δασμούς στις εισαγωγές μετάλλου από την Ευρώπη, ενώ απείλησε να κάνει το ίδιο και για τα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα.

Ο Χόγκαν δήλωσε ότι οι πρόσφατες έρευνες της Ουάσινγκτον για την αξιολόγηση των επιπτώσεων των εισαγωγών στην εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ είναι απαράδεκτες.