Κομισιόν: Δεν θα παραγγείλει τις επιπλέον 100 εκατ. δόσεις της AstraZeneca

Κομισιόν: Δεν θα παραγγείλει τις επιπλέον 100 εκατ. δόσεις της AstraZeneca

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι δεν θα ασκήσει την οψιόν για τις 100 εκατομμύρια επιπλέον δόσεις του εμβολίου COVID-19 της AstraZeneca, η οποία περιλαμβάνεται στην τρέχουσα σύμβαση προμήθειας που έχει με την εταιρεία.

Ένας εκπρόσωπος της Κομισιόν είπε σε συνέντευξη Τύπου ότι η προθεσμία για την άσκηση της επιλογής έχει ήδη περάσει και η ΕΕ δεν σκόπευε ούτως ή άλλως να την ενεργοποιήσει. Η Επιτροπή έχει παραγγείλει 300 εκατομμύρια δόσεις από την AstraZeneca στο πλαίσιο μιας σύμβασης που περιελάμβανε συνολικά 400 εκατομμύρια δόσεις, εκ των οποίων τα 100 εκατομμύρια ήταν προαιρετικές.

Σημειώνεται ότι προ ημερών η ΕΕ ανακοίνωσε ότι ενεργοποίησε την επιλογή που υπήρχε στο δεύτερο συμβόλαιο που έχει υπογράψει με την κοινοπραξία Pfizer/BioNTech για την απόκτηση 100 εκατομμυρίων πρόσθετων δόσεων του αμερικανογερμανικού εμβολίου κατά της Covid-19 – μια ποσότητα που είχε ήδη καταχωρηθεί στο πρόγραμμα που έχει καθοριστεί από τις Βρυξέλλες.

Η παραπάνω εξέλιξη έρχεται στον απόηχο της είδησης του Politico το οποίο ανέφερε νωρίτερα σήμερα ότι η Επιτροπή έθεσε το ενδεχόμενο νομικής διαδικασίας κατά της AstraZeneca στη διάσκεψη των εθνικών αντιπροσώπων την Τετάρτη, οπότε η πλειοψηφία των χωρών της ΕΕ δήλωσε ότι θα υποστηρίξει μια τέτοια κίνηση κατά της αγγλοσουηδικής φαρμακευτικής.

«Πρώωρη» η κουβέντα για την αγορά ποσοτήτων εμβολίων από την Johnson & Johnson

Παράλληλα, η Κομισιόν δήλωσε πως δεν έχει αποφασίσει ακόμη αν θα ασκήσει ή όχι το δικαίωμα προαίρεσης για την αγορά 200 εκατομμυρίων επιπρόσθετων δόσεων του εμβολίου της Johnson & Johnson κατά της COVID-19.

«Δεν μπορώ να πω ότι βρισκόμαστε στο στάδιο όπου η Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει με τα κράτη μέλη για το αν θα ασκήσει ή όχι το δικαίωμα προαίρεσης. Είναι λίγο πρόωρο», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν σε συνέντευξη Τύπου.

Βάσει του συμβολαίου με την J&J, η ΕΕ έχει ήδη παραγγείλει 200 εκατομμύρια δόσεις και έχει δικαίωμα προαίρεσης για την αγορά άλλων 200 εκατομμυρίων.