Κολομβία: Τρεις στρατιωτικοί νεκροί εξαιτίας εκρήξεων ναρκών

Κολομβία: Τρεις στρατιωτικοί νεκροί εξαιτίας εκρήξεων ναρκών

Τρεις στρατιωτικοί σκοτώθηκαν εξαιτίας ναρκών κατά προσωπικού σε περιοχή της νοτιοδυτικής Κολομβίας όπου δρουν αποστάτες της πρώην οργάνωσης ανταρτών FARC, ανακοίνωσε ο στρατός χθες Σάββατο.

«Τρεις στρατιώτες σκοτώθηκαν, άλλος ένας τραυματίστηκε και αρκετοί υπέστησαν σοκ» από τις εκρήξεις, σύμφωνα με ανακοίνωση του στρατού, στην οποία διευκρινίζεται ότι το επεισόδιο καταγράφηκε την Παρασκευή.

Σημειώνεται ότι οι νάρκες εξερράγησαν ενώ οι στρατιώτες έκαναν «επαλήθευση στη ζώνη», στον δήμο Ντάγουα, στον νομό Βάγιε δελ Κάουκα.

Σύμφωνα με τον στρατό, οι νάρκες είχαν τοποθετηθεί από μέλη ένοπλης ομάδας υπό τη διοίκηση του Χάιμε Μαρτίνες, αποστάτη των Επαναστατικών Ένοπλων Δυνάμεων της Κολομβίας (FARC), που απορρίπτει τη συμφωνία ειρήνης η οποία υπογράφτηκε το 2016.

Υπενθυμίζεται ότι η Κολομβία βιώνει το τρέχον διάστημα τη χειρότερη αναζωπύρωση της βίας μετά την υπογραφή της ιστορικής συμφωνίας ειρήνης του 2016 ανάμεσα στην τότε κυβέρνηση και τους πρώην αντάρτες, στο πλαίσιο της οποίας αφοπλίστηκαν. Η συμφωνία υποτίθεται πως θα γύριζε τη σελίδα κάπου έξι δεκαετιών εμφυλίου πολέμου.

Στη Βάγιε δελ Κάουκα, στρατηγικής σημασίας για τη διακίνηση ναρκωτικών προς τις ΗΠΑ και την Ευρώπη, δρουν διάφορες ένοπλες ομάδες, συμπεριλαμβανομένων αποστατών των FARC, ανταρτών της οργάνωσης Στρατός Εθνικής Απελευθέρωσης (ELN), καθώς και ακροδεξιών παραστρατιωτικών.

Αξίζει να επισημανθεί ότι οι ένοπλες ομάδες, που συγκρούονται για τον έλεγχο του λαθρεμπορίου, χρησιμοποιούν συχνά νάρκες ξηράς, για να προστατεύουν καλλιέργειες κόκας ή ως όπλο.

Υπογραμμίζεται ότι πάνω από 12.000 άνθρωποι έχουν πέσει θύματα ναρκών κατά προσωπικού στην Κολομβία, η οποία θεωρείται εδώ και πολύ καιρό η χώρα που υφίσταται το δεύτερο βαρύτερο πλήγμα στον κόσμο από αυτούς τους εκρηκτικούς μηχανισμούς, μετά το Αφγανιστάν. Το 19% εξ αυτών σκοτώθηκε.

Η Κολομβία καταλαμβάνει την πρώτη θέση στην παγκόσμια κατάταξη ως προς την παραγωγή κοκαΐνης, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.