Κοίτα ποιοι μιλάνε

Κοίτα ποιοι μιλάνε

Η υπόθεση των ΚΕΚ είναι μια απόφυση της χθεσινής Ελλάδας που πρέπει να εγκαταλείψουμε. Ερχεται από παλιά, και ήταν πάντα ένας τρόπος για να δίνονται επιδοτήσεις ως δωράκια, να σπαταλούνται ευρωπαϊκά χρήματα (τι μας ένοιαζε, ξένα ήταν), χωρίς αντίστοιχο παραγωγικό ή επιμορφωτικό αποτέλεσμα. Το ξέρουν τα υπερκοστολογημένα δημόσια έργα, οι αγρότες που έθαβαν τις σοδειές τους, οι ψαράδες που αφήναν τις βάρκες τους να σαπίζουν, οι κτηνοτρόφοι με τα πλασματικά διπλάσια κοπάδια, οι κτηματίες με τα πλασματικά διπλάσια χωράφια, οι χιλιάδες μικροεπιχειρήσεις που (φυτο)ζωούσαν εντασσόμενες στα ΕΣΠΑ.

Γλαφυρά το γράφει ο Πάσχος Μανδραβέλης που δίδαξε ένα εξάμηνο δημοσιογραφία σε κρατικό ΚΕΚ, όπου δεν υπήρχε η διαμεσολάβηση υπέρ κάποιου ιδιώτη, ώστε να υπάρχει οσμή μεροληψίας. Η μεροληψία ήταν η ίδια η διαδικασία υπέρ των φοιτώντων, που απολάμβαναν ένα ρουσφετάκι. Όπως γράφει «από τους εκπαιδευόμενους μόνο ένας (1) ενδιαφέρθηκε να μάθει δημοσιογραφία. Οι υπόλοιπου ζητούσαν υπογραφές παρακολούθησης (για μαθήματα που δεν παρευρίσκοντο) με το επιχείρημα «μα πως κάνεις έτσι βρε αδερφέ; Από την τσέπη σου θα τα δώσεις;»! Ελα ντε, γιατί να ενδιαφερθεί!

Το παρόν φιάσκο των ΚΕΚ, αδικαιολόγητο μεν, βασίστηκε στο θεσμικό πλαίσιο του ΣΥΡΙΖΑ και σε ΚΕΚ που είχαν αξιολογηθεί επί ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό πέρασε απαρατήρητο γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ έχει επικρατήσει κατά κράτος στα social media και ειδικά στο twitter. Βασίζεται όχι μόνο σε έμμισθα troll, κυρίως σε φανατικούς οπαδούς νεαρής ηλικίας που τα social media είναι ο «φυσικός» τους χώρος. Αντιθέτως οι οπαδοί της ΝΔ μάλλον πιο αναλφάβητοι ψηφιακά και σίγουρα όχι τόσο φανατικοί, αφήνουν το πεδίο ελεύθερο, να παρουσιάζεται η όποια υπόθεση (σκάνδαλο ή αστοχία), πριν καν διερευνηθεί, ως σίγουρο σκάνδαλο.

Αντιθέτως άκρα του τάφου σιωπή είχε επικρατήσει επί ΣΥΡΙΖΑ, όταν η γ.γ. Διαχείρισης και Αλλων Πόρων του υπουργείου Εργασίας Δήμητρα Χαλικιά, είχε υποβάλει τη παραίτησή της μετά την άγρια κόντρα που είχε ξεσπάσει για τις καταγγελίες της εναντίον της αναπληρώτριας τότε υπουργού Εργασίας Ράνιας Αντωνοπούλου. Οι καταγγελίες ήταν σοβαρές και αφορούσαν απευθείας αναθέσεις με αυτεπιστασία προγραμμάτων κατάρτισης ανέργων, προκλητική εύνοια στα μεγάλα ΚΕΚ και φωτογραφικούς διαγωνισμούς.

Ακρα του τάφου σιωπή και με τα εκατοντάδες εκατομμύρια που μοίραζε η Αχτσιόγλου που παρουσιάζεται ως τιμητής («τιμήτρια» που θα έλεγαν στην άπταιστο συριζαϊκή). Ετσι που δικαίως θα αναφωνούσε κανείς, κοίτα ποιοι μιλάνε.

Δεν άνοιξε μύτη στον χώρο των social και ούτε ίδρωσε το αυτί του αριστερού Τσίπρα. Η διαφορά του με τον Μητσοτάκη είναι ότι ο δεύτερος παρενέβη καθοριστικά, όπως έχει παρέμβει και έχει απομακρύνει στελέχη του κόμματός του που παραφέρονται, κάτι που δεν έχει κάνει ποτέ ο, αριστερός ξαναλέμε, Τσίπρας.

Σε κάθε περίπτωση επεισόδιο ήταν, θα επανεξεταστεί το όλο πλαίσιο λειτουργίας, και θεωρούμε ότι τα ΚΕΚ στο μέλλον θα ανταποκριθούν στο ρόλο τους. Ούτως ή άλλως στα ΕΣΠΑ υπήρχαν λεφτά παρκαρισμένα, ανενεργά. Αρκεί να μπει κανείς στο anaptyxi.gov.gr και να διαπιστώσει τα ποσά που παρέμειναν αναξιοποίητα επί θητείας ΣΥΡΙΖΑ το 2019, την ίδια εποχή που ανερυθριάστως ψευδόμενοι, υποστήριζαν πως είναι πρώτοι στη Ευρώπη με 100% απορροφητικότητα.

Τα σοβαρά όμως είναι άλλα. Η οικονομική απίσχναση που θα αφήσει ως αποκαΐδια ο κορωνοϊός. Τα χρήματα που θα πέσουν «από ελικοπτέρου» μέσω του « Ταμείου Ανάκαμψης» που συμφωνήθηκε χθες, θα βοηθήσουν τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στο εμπόριο και την κατανάλωση, αλλά δεν θα παραμείνουν στη χώρα μας. Όταν ένα κράτος δεν έχει παραγωγική βάση, η κατανάλωση απλώς τροφοδοτεί την εισαγωγή προϊόντων, άρα τροφοδοτεί την παραγωγική βάση άλλων κρατών από τα οποία εισάγουμε.

Δε χρειάζονται εξειδικευμένες γνώσεις οικονομίας επί αυτού. Θυμάται κανείς ότι στην εποχή της δανεικής ευημερίας, ρεπορτάζ του γερμανικού τύπου ανέφεραν εντυπωσιασμένα πόσες porsche cayenne πωλούνταν στην Ελλάδα. Κοντράραμε τους Γερμανούς, μόνο που αυτοί τις παρήγαγαν κιόλας, ενώ και το χρήμα έμενε στη χώρα τους.

Αντιθέτως χρειάζονται και εξειδικευμένες γνώσεις, και φαντασία, και επιτελικό σχέδιο, και στοχοπροσηλωση για να ανθίσουν παραγωγικές επιχειρήσεις που θα παραγάγουν πόρους. Δύσκολο. Χθες η επικεφαλής της ΕΚΤ προειδοποίησε τους Ευρωπαίους ηγέτες ότι το ΑΕΠ της Ευρωζώνης μπορεί να συρρικνωθεί έως και 15% φέτος.

Ο Τουρισμός που θα μπορούσε να είναι επικουρικός έγινε η βαριά μας βιομηχανία, μια βιομηχανία ευάλωτη στις γεωπολιτικές, οικονομικές και υγειονομικές αλλαγές των καιρών. Δεν απομένει παρά να ελληνοποιήσουμε και να αυξήσουμε εκ νέου την παραγωγή που κάποτε είχαμε και σε τομείς που μπορούμε να έχουμε συγκριτικό πλεονέκτημα. Ευχολόγιο είναι αυτό αλλά δεν υπάρχει άλλη λύση.