8ος χρόνος, ημέρα 2478η
Κυριακή, 14 Αυγούστου 2022

Κλιμάκωση κρουσμάτων μέσα στο καλοκαίρι - Καμιά προς το παρόν πίεση για το ΕΣΥ

Κλιμάκωση κρουσμάτων μέσα στο καλοκαίρι - Καμιά προς το παρόν πίεση για το ΕΣΥ
Φωτογραφία αρχείου

Στο βαθύ κόκκινο βρίσκονται όλες οι χώρες της Ευρώπης σε ό,τι αφορά την πορεία της πανδημίας με αύξηση των κρουσμάτων να καταγράφεται σε όλη τη γηραιά ήπειρο και στην Αμερική και φυσικά στην πατρίδα μας όπου η κορύφωση του πανδημικού κύματος που έχουν προκαλέσει οι υποπαραλλαγές Ο4 και Ο5 αναμένεται να συμβεί μέσα στο καλοκαίρι.

Στην Ελλάδα περισσότερο από το 50% των κρουσμάτων οφείλονται πλέον στις νέες υποπαραλλαγές της Όμικρον, με το κύμα μέχρι στιγμής να δείχνει να έχει ήπια χαρακτηριστικά και να μην αποτυπώνεται σε αυξημένη πίεση στις μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) του ΕΣΥ, όπως είχε συμβεί με τα παλαιότερα πανδημικά κύματα.

Στην έκτακτη ενημέρωση που διοργανώθηκε από τον ΕΟΔΥ αναλύθηκαν από τον πρόεδρό του, καθηγητή παιδιατρικής Θεοκλή Ζαούτη, τον αναπληρωτή καθηγητή επιδημιολογίας ΕΚΠΑ Α' αντιπρόεδρο ΕΟΔΥ, Δημήτρη Παρασκευή, και τον επίκουρο καθηγητή φαρμακολογίας/κλινικής φαρμακολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Γιώργο Παναγιωτακόπουλο, Β' αντιπρόεδρο ΕΟΔΥ, τα χαρακτηριστικά του 6ου κύματος, που σύμφωνα με την πρόβλεψη των ειδικών, παρότι καταγράφεται αυξημένος αριθμός κρουσμάτων και νοσηλειών σε απλές κλίνες Covid, η αυξητική αυτή τάση δεν θα αποτυπωθεί σε πίεση στις μονάδες εντατικής θεραπείας. Και αυτό γιατί όπως εξηγεί ο πρόεδρος του εθνικού οργανισμού δημόσιας υγείας Θεοκλής Ζαούτης είναι η πρώτη φορά σε πανδημικό κύμα που μετά από την αύξηση των καταγεγραμμένων κρουσμάτων έχουν περάσει 28 μέρες -όχι απλώς δύο βδομάδες όπως συνέβαινε παλιότερα - και δεν υπάρχει καμία αυξητική τάση στον αριθμό των διασωληνωμένων ασθενών σε ΜΕΘ.

Αποκωδικοποιώντας τους παράγοντες που οδηγούν σε αυτή την πρόβλεψη, ο επίκουρος καθηγητής φαρμακολογίας/κλινικής φαρμακολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Γιώργος Παναγιωτακόπουλος, επισημαίνει: «Η διάδραση μας με τον ιό είναι εντελώς διαφορετική από αυτή που ήτανε στα πρώτα πανδημία κύματα, τον έχουμε πλέον γνωρίσει, έχουμε εκτεθεί, έχουμε νοσήσει έχουμε εμβολιαστεί κάποιοι και με την τέταρτη δόση και όλοι μας, σαν κοινωνία έχουμε διαφορετική διάδραση. Και αυτό δείχνει πως δεν θα υπάρχει αύξηση στις κλίνες ΜΕΘ». Επ’ αυτού ο Θεοκλής Ζαούτης και ο Δημήτρης Παρασκευής προσθέτουν ότι βάσει όλων των δεδομένων η αποτύπωση των κρουσμάτων θα είναι ήπια στο Εθνικό σύστημα υγείας, με τους ειδικούς να παραμένουν σε επαγρύπνηση, καθώς οι συνθήκες δεν επιτρέπουν κάτι διαφορετικό.

«Δεν επιτρέπεται να χαλαρώνουμε, πρέπει να είμαστε σε επαγρύπνηση πρέπει να είμαστε μπροστά από τις εξελίξεις» λένε οι τρεις επιστήμονες αλλά η φωνή τους ακούγεται καθησυχαστική σε ό,τι αφορά τις αντοχές του ΕΣΥ. Εξίσου ισχυρή είναι και η σύσταση στα άτομα άνω των 60 ετών να κάνουν άμεσα τη 4η δόση με τον αναπληρωτή καθηγητή Δημήτρη Παρασκευή να επισημαίνει πως τα υπάρχοντα ευρήματα δείχνουν ότι στα άτομα άνω των 80 ετών, με τη 4η δόση είναι 30 φορές μικρότερος ο κίνδυνος θανάτου από Covid 19.

Για το ζήτημα της μάσκας και για τη συζήτηση που έχει ανοίξει εδώ και 4 εβδομάδες για την επαναφορά της υποχρεωτικότητας της χρήσης μάσκας σε εσωτερικούς χώρους, αεροδρόμια και αεροπλάνα, ο Θεοκλής Ζαούτης και ο Δημήτρης Παρασκευής υπογραμμίζουν πως η Ελλάδα είχε μία από τις πιο συντηρητικές στάσεις στην αποκλιμάκωση των μέτρων προστασίας και ειδικότερα σε ό,τι αφορά τη μάσκα είμαστε από τις τελευταίες χώρες της Ευρώπης που κατήργησαν την υποχρεωτικότητα της τον Μάιο όταν το μεγαλύτερο μέρος των άλλων χωρών της ΕΕ την είχε καταργήσει από τον Μάρτιο.

Η ισχυρή σύσταση για τη χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους και συνωστισμούς παραμένει ειδικά για τους ευπαθείς, με τον Δημήτρη Παρασκευή να εξηγεί ότι η Ελλάδα μαζί με την Ιταλία και την Ισπανία διατηρούν ακόμα την πιο συντηρητική στάση στο ζήτημα της μάσκας, με μοναδική εξαίρεση την υποχρεωτικότητα της Ισπανίας για χρήση μάσκας μέσα στα αεροπλάνα. Ωστόσο, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Θεοκλής Ζαούτης υπογραμμίζει ότι τα αεροπλάνα έχουν φίλτρα HEPA για βιολογικούς παράγοντες και συνεπώς ο αέρας είναι απαλλαγμένος από παθογόνα στην καμπίνα.

Οι ειδικοί της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων κρατούν ανοιχτό το ενδεχόμενο για την επαναφορά της μάσκας σε κλειστούς χώρους αν η επιδημιολογική πορεία το απαιτήσει.

Σε ό,τι αφορά το testing στα άτομα που έχουν συμπτώματα υπάρχει ισχυρή σύσταση να κάνουν ένα αυτοδιαγνωστικό τεστ και ειδικά όταν ταξιδεύουν να είναι πολύ προσεκτικά να τηρούν τους κανόνες απομόνωσης - από κει και πέρα με εξαίρεση κάποιες χώρες όπως είναι η Αμερική όπου το testing για ταξίδι είναι υποχρεωτικό, εναπόκειται την υπευθυνότητα του πολίτη για τη μετακίνηση του μέσα στην Ευρώπη.

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα του testing η Ελλάδα είναι δεύτερη χώρα μετά την Κύπρο στον αριθμό των τεστ που διενεργούνται ενώ αναφορικά με την ηλικιακή κατανομή στα κρούσματα ο αναπληρωτής καθηγητής Δημήτρης Παρασκευής επισημαίνει ότι η ηλικιακή κατηγορία 18 ετών με 24 ετών εξακολουθεί να δείχνει μία αυξητική τάση στην καταγραφή των κρουσμάτων - κάτι που δεν ισχύει στις υπόλοιπες ηλικιακές ομάδες.

Η αύξηση από το παρόν κύμα δεν έγινε ταυτόχρονα παντού στην Ελλάδα, όπως ήταν και αναμενόμενο η αύξηση έγινε πιο γρήγορα και πιο νωρίς στις τουριστικές περιοχές και συγκεκριμένα στην Αττική, την Κρήτη, το νότιο Αιγαίο και το Ιόνιο όπου οι ηλικίες των κρουσμάτων είναι και πιο νεαρές και δεν αναμένεται να έχουμε ιδιαίτερα προβλήματα.

Στο μεταξύ σε ό,τι αφορά τα νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου ο πληθυσμός είναι και λίγο πιο απομονωμένος σε σχέση με τον πληθυσμό της ηπειρωτικής Ελλάδας, όπως εξηγεί ο Α αντιπρόεδρος του εθνικού οργανισμού δημόσιας υγείας Δημήτρης Παρασκευής, με τους ειδικούς να προσθέτουν πως κατά την επιστροφή από τις διακοπές πάντα συνίσταται στους παραθεριστές να είναι προσεκτικοί να μην επισκέπτονται ηλικιωμένους συγγενείς να είναι πολύ τυπικοί με τη χρήση της μάσκας.

Επίσης, αν κάποιος εμφανίσει συμπτώματα κατά τη διάρκεια του ταξιδιού θα πρέπει να κάνει το self test και να φορέσει μάσκα υψηλής προστασίας και να απομονωθεί από τον περίγυρό του κάτι που στο φετινό καλοκαίρι γίνεται σε επιλεγμένα δωμάτια καραντίνας που λειτουργούν μέσα σε ξενοδοχεία καθώς δεν λειτουργούν πλέον ξενοδοχεία καραντίνας και η διαχείριση γίνεται εσωτερικά σε κάθε τουριστικό κατάλυμα